Vaikams - kalbanti knyga su apčiuopiamais herojais

Vaikams - kalbanti knyga su apčiuopiamais herojais

Klaipėdos regos ugdymo centro vaikučiai jau patyrė pirmąjį Kalėdų stebuklą - jie gavo dovanų įprastu ir Brailio raštu išleistą knygą "Eglė, Žalčių karalienė" su kompaktiniu disku, kuriame įrašyta Ingos Valinskienės skaitoma pasaka.

"Lietuvoje vaikams leidžiama daug gražių knygų, tačiau neregintiems vaikučiams knygų nėra. O juk silpnaregiai ir neregiai mažyliai taip pat nori atrasti skaitymo džiaugsmą bei lavinti raštingumą. Kurdami šią knygutę norėjome suartinti matančius ir neregius vaikus, suteikti jiems galimybę drauge susėdus ją skaityti", - teigia viena knygos sudarytojų Eglė Jokužytė.

Pasak jos, tokią knygelę galės skaityti iš karto keletas šeimos narių - reginti mama ir neregintis vaikas. Tai gera dovana ir tėveliams su regėjimo negalia, kurie augina matančius vaikus - jie galės patys paskaityti pasaką savo mažiesiems. Prieš sudarant knygą buvo atlikti tyrimai, kurių metu aiškintasi, ar regėjimo negalią turintys vaikai galės viską aiškiai perskaityti pirštukais, ir ar atpažins apčiuopiamus paveikslėlius.

Originalias iliustracijas, kurios knygelėje atspausdintos reljefiškai, specialiai šiai pasakai piešė septyniolikmetė moksleivė Rūta Arlauskaitė, dizainą kūrė Gitana Jurkienė.

"Reljefinės iliustracijos suteiks daug džiaugsmo ir neregiams, ir nors mažą regėjimo likutį turintiems vaikams. Tai ir puiki mokomoji priemonė, reljefiniu atvaizdu padėsianti akliesiems suprasti matomų paveikslėlių vaizdus ir atpažinti pasakoje esančias detales. O matantiems vaikams ši knygelė, tėvų ar mokytojų pateikta žaidimo forma, leis pažinti ir geriau suprasti nereginčiųjų pasaulį. Tai labai svarbu akliesiems integruojantis į visuomenę",- teigė knygos sudarytojas ir spaustuvės savininkas Saulius Jokužys.

Tai jau antrasis E. Jokužytės iniciatyva parengtas leidinys Brailio ir reginčiųjų raštu. Pirmasis buvo kalendorius su nereginčiųjų vaikų piešiniais ir kitais meno dirbiniais. Ji jau galvoja apie trečiąją knygą.

Tokioms knygoms išleisti reikia sudėtingų technologijų, o tai brangiai kaštuoja. Tad džiaugiamasi, kad atsiranda rėmėjų, kurie tas knygas nuperka ir dovanoja vaikams. Šiuo metu jau per šimtą knygų "Eglė, Žalčių karalienė" išdalinta Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos vaikams.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder