Vaikai knygose vėl ieško gerumo

Vaikai knygose vėl ieško gerumo

Balandžio 2-ąją, vaikų literatūros klasiko Hanso Kristiano Anderseno gimimo dieną, minima Tarptautinė vaikų knygos diena. Atsigręždami į praėjusius metus vaikų literatūros specialistai tikina - po truputį pamiršdami laikinas knygų madas, susijusias su vampyrais, tamsa, fantastika ir nerealiais pasauliais, vaikai grįžta prie senųjų vertybių. Knygose ieško gėrio, šviesos, teigiamų įspūdžių ir amžinųjų tiesų.

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėjos Almos Venclauskaitės teigimu, iki balandžio antrosios buvo vykdyta vaikų apklausa. Beveik 1400 vaikų rinko savo mėgstamiausias knygas.

Pirmų-šeštų klasių moksleiviai didžiausius laurus atidavė amžinajai klasikei Astridai Lindgren ir jos "Pepei Ilgakojinei". Lyderių pozicijose vis dar laikosi ir J. K. Rowling "Haris Poteris ir išminties akmuo". Penketuke taip pat atsidūrė Jeff Kinney knygelių "Nevykėlio dienoraštis" serija, A. Lindgren "Mažylis ir Karlsonas" bei Otfried Preussler "Plėšikas Hocenplocas". Į mėgstamiausių mažųjų knygelių sąrašą taip pat pakliuvo ir lietuvių autorius Vytautas Račickas su knygele "Gyveno kartą Lukošiukas". Pasak A. Venclauskaitės, tai gana retas atvejis, nes lietuvių rašytojai į populiariausiųjų topus patenka retai, mat vaikai tikina, kad jų knygose trūksta veiksmo, dinamikos.

Dar vienas retas, tačiau džiuginantis atvejis - vyresni vaikai, 7-12 klasių moksleiviai, taip pat nesibodėjo lietuvių rašytojų ir savo mėgstamiausių knygų sąrašą papildė net 90 lietuvių autorių knygų. Tarp jų - net istorinė Alfredo Bumblausko knyga.

Vis dėlto pirmųjų pozicijų nepaleido jau bemaž dešimtmetį sąrašo viršuje karaliaujantis Melvino Burgeso "Heroinas". Antroje vietoje Suzanne Collins "Bado žaidynės". Žinoma, vis dar populiari ir Stephenie Meyer "Saulėlydžio" serija. Tarp populiariausiųjų ir E. M. Remarko "Vakarų fronte nieko naujo" bei P. C. Cast ir K. Cast "Pažymėtoji". Tai taip pat knyga apie vampyrus.

Vienintelė klaipėdietė vaikų knygų autorė paminėta vaikų mėgstamiausių knygų sąraše - Nijolė Kepenienė ir jos puikiai įvertinta knyga "Mirties vandenynas". Šią autorę, kaip mėgstamą vaikų minėjo ir Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų skyriaus metodininkė Dalia Balsienė, taip pat prisiminusi, jog vaikai mėgsta ir Rimanto Černiausko kūrinius.

Ji dar išskyrė ir Knister "Raganos Lilės" bei Francescos Simon "Blogiuko Henrio" knygų serijas. "Kaip visada populiarios A. Lindgren, Tove Jansson, Brolių Grimų pasakos. Ši klasika nemirtinga. Tėvai rekomenduoja savo vaikams ir taip atranda ryšį su jais", - sakė D. Balsienė.

Praėjusiais metais vaikiškas knygas leido 63 leidėjai. Išleista 460 pavadinimų vaikiškų knygų. Tuo tarpu 2006 m. jų buvo apie 700.

Vampyrų populiarumas slopsta

"Tendencijos keičiasi. Anksčiau buvo populiarios knygos apie šeimos problemas, skyrybas, narkomaniją, o dabar vaikai kaip tik pabrėžia, kad ieško teigiamo herojaus. Jie nori kažko gražaus, šviesaus. Sako, jog nusibodo tėvų skyrybų, konfliktų, mirties tema. Paskutiniais metais karaliavę vampyrai, blogieji herojai, fantastika, nerealus gyvenimas po truputį nusibosta. Vaikus ima dominti kitokie dalykai", - pasakojo A. Venclauskaitė.

Vis dėlto pastebima, jog labai didelę įtaką vaikams daro kūrinių ekranizacijos. Vos pasirodo filmas, vaikai iš karto atbėga ieškoti knygos. Smagiausia, Vaikų literatūros skyriaus vedėjos teigimu, kad mažiesiems knyga dažniausiai patinka labiau nei filmas.

D. Balsienė pastebėjo, jog šiuolaikiniai vaikai taip pat labai veikiami gyvenimo tempo. Jie ieško greitų, dinamiškų knygų, su gausybe veikėjų, plačiu veikimo kampu, daugybe smulkmenų ir panašiai. "Mažieji šiek tiek pritingi, nenori galvoti, nori lengvos, jau suvirškintos produkcijos", - sakė metodininkė.

Tačiau D. Balsienė taip pat pripažino, jog vaikai ieško šviesesnių knygų. Pamažu iš fantazijų pasaulio, tamsos, blogų herojų nori grįžti į realybę. Jiems trūksta teigiamo herojaus, uždegančio pavyzdžio.

D. Balsienės manymu, būtent tai atrado vaikų pripažįstama klaipėdietė autorė Nijolė Kepenienė, savo knygelėse pateikianti šviesos spindulėlį, puikų herojaus pavyzdį - mylintį, suprantantį, užjaučiantį, ištiesiantį ranką.

Kurti padeda vidinis vaikas

Pati N. Kepenienė pasakojo nesiekianti populiarumo ir nebandanti įsiteikti vaikams. "Rašau tai, kas man pačiai atrodo įdomu", - sakė apie 20 knygų vaikams autorė.

IŠ ŠIRDIES. Tarp vaikų populiari klaipėdietė rašytoja Nijolė Kepenienė teigė nebandanti įsiteikti, tiesiog rašanti iš širdies ir tai, kas pačiai patinka.

Rašytoja pasakojo pradėjusi rašyti tada, kai dukrelė Akvilė ėmė prašyti vakarais pasekti pasaką. N. Kepenienė sekdavo tas pasakas, sugalvodavo herojus, o vėliau ėmė užrašinėti.

"Mano herojai visą laiką keičiasi. Pradžioje, kai tik pradėjau rašyti, herojai buvo visokie daiktai. Dukrytė man juos sudiktuodavo. Prašydavo vieną vakarą pasekti pasaką apie kambaryje stovintį stalą, kitą - apie šaldytuvą. Pasakos taip ir rasdavosi. Dabar viskas truputėlį kitaip. Man pačiai labai įdomu baltų mitologija, mistika. Tai ir tie personažai auga iš ten", - šypsojosi autorė.

N. Kepenienė tikino iki šiol pati skaitanti vaikiškas knygas. Tik ne tam, kad patenkintų savo profesinį smalsumą. N. Kepenienė vartydama knygeles vaikams puikiausiai atsipalaiduoja, mat jų turinyje gali nutikti bet kas, o ir fantazija nė kiek neribojama. Sakė mėgstanti ir H. K. Anderseną, mat jo knygose susilieja priimtinas fantazijos ir širdies mišinys.


Rašytoja nenuvertino ir lietuvių autorių. Taip pat išskyrė V. Račicką. Tiesa, N. Kepenienė rado ir nedidelio lietuvių autorių populiarumo priežastį. Jos teigimu, jiems jokiu būdu nestinga kūrybiškumo ar fantazijos, tiesiog prasčiau dirbama leidyboje. "Pažvelkite į užsienį. Juk ten kartu su knyga leidžiami animaciniai filmukai, žaislai, atributika. Vaikai tuo gyvena, pažįsta savo herojus. O Lietuvoje to trūksta", - sakė N. Kepenienė.

Rašytoja taip pat pastebėjo, jog vaikiškų knygų tendencijos keičiasi. Įvairius siaubus užmarštin ima stumti klasikinės vertybės, atskleidžiamos dar tėvelių laikais populiariuose kūriniuose - Marko Tveno, E. M. Remarko kūryboje.

Vis dėlto svarbiausia kuriant vaikams, pasak N. Kepenienės, ir savo viduje turėti šiokį tokį užsilikusį vaiką. Tada viskas eisis kaip per sviestą.

Šiemet per H. K. Anderseno gimtadienį Metų vaikų knygos karalienės karūna karūnuota viena garsiausių lietuvių vaikų rašytoja - poetė, dramaturgė Violeta Palčinskaitė. Taip pat tradiciškai įteiktos ir Vaikų literatūros premijos. V. Palčinskaitė tapo dukart laureatė - už savo naujausią knygą "Muzika troliui" rašytoja pelnė ir Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigtą Vaikų literatūros premiją. Antrąją premiją už geriausią metų knygą vaikams pelnė rašytojas Vladas Braziūnas už knygą "Kuosos Kro gyvenimas ir atvirkščiai".

Premija už reikšmingiausius metų vaikų literatūros tyrinėjimus įteikta literatūrologei, Šiaulių universiteto docentei dr. Džiuljetai Maskuliūnienei už knygą "Peldų takais". Meniškiausiai iliustruota Metų knyga tapo dailininkės Ievos Babilaitės iliustruota Vytauto V. Landsbergio knyga "Kiškis Pranciškus be abejo". Gražiausios metų knygos premija paskirta "Alma Littera" leidyklos išleistoms "Brolių Grimų pasakoms", kurias iliustravo jauna dailininkė Lina Dūdaitė.

Rašytojai ir dailininkei Nomedai Marčėnaitei už jos parašytą ir iliustruotą pirmąją knygą "Lėlė" paskirtos net dvi premijos - vaikų literatūros debiuto premija ir geriausios metų knygos mažiausiems skaitytojams apdovanojimas. Geriausios verstinės knygos vaikams komisija šįmet skyrė premiją už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą vaikams - ją nebe pirmą kartą pelnė Švedijoje gyvenanti vertėja Raimonda Jonkutė, į lietuvių kalbą įvertusi švedų rašytojo Sveno Nordkvisto knygą "Kalėdų Senelio staigmena".

Dar viena Švietimo ir mokslo ministerijos vaikų literatūros premija įteikta Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Lietuvių literatūros katedros docentei Astai Gustaitienei.

Knygynų tinklo "Pegasas" populiariausios pirmojo šių metų ketvirčio vaikų knygos

Lina Žutautė, "Kakė Makė ir pabėgusios ausys" Violeta Babi?, "Knyga kiekvienai mergaitei" Selemonas Paltanavičius "Pažinkime Lietuvos gyvūnus" Michael Morpurgo, "Karo žirgas" Justinas Marcinkevičius, "Grybų karas" Lina Žutautė, "Kakė Makė ir netvarkos nykštukas" Kristin Cast, P. C. Cast, "Sužeistoji". Ciklo "Nakties namai" 7-oji knyga "Maišelis nuotykių" Anna Casalis, Tony Wolf, "Darbštusis ūkis" Jeff Kinney, "Nevykėlio dienoraštis 6. Žiemos spąstai"

Knygynų tinklo "Pegasas" populiariausios pirmojo šių metų ketvirčio vaikų knygos Klaipėdoje

Violeta Babi?, "Knyga kiekvienai mergaitei" Lina Žutautė, "Kakė Makė ir pabėgusios ausys" Lina Žutautė, "Kakė Makė ir netvarkos nykštukas" Anna Casalis, Tony Wolf, "Darbštusis ūkis" "Maišelis nuotykių" Selemonas Paltanavičius, "Pažinkime Lietuvos gyvūnus" "Pypliukų orkestras" Tony Payne, "Kurk ir spalvink. Nuostabūs darbeliai iš popieriaus. Kirpk, lankstyk, piešk ir saugok" Felicity Brooks, "Atverk langelius. Žodžių knyga" Eduardas Mieželaitis, "Zuikis puikis"

 

 

 

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder