Tebūnie šviesa.

Modernaus meno projektai Klaipėdoje - retas įvykis. Todėl Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos vizualinio dizaino katedros buvusių ir esamų studentų Lino Kutavičiaus, Manto Sakalausko, Kristinos Zdanevičiūtės ir didžėjų grupės "One ear stereo" bendras projektas "Šviesos formos" buvusiame vaistų sandėlyje (Minijos g. 1) praeitą savaitgalį ir be ypatingos reklamos sulaukė išskirtinio visuomenės dėmesio.
"Planavau, kad tai bus vienadienis projektas, tačiau išvydęs tiek daug žmonių, susidomėjusių mano ir draugų kūryba, nusprendžiau ekspoziciją pratęsti iki Trijų Karalių šventės", - sakė "Vakarų ekspresui" projekto iniciatorius Linas Kutavičius.
Buvusieji vaistų sandėliai - tai beveik avarinės būklės trijų šimtų kvadratinių metrų, nešildomos patalpos per du aukštus, kurias jaunasis menininkas L. Kutavičiaus išsinuomojo savo dirbtuvėms. Jose autorius pristato pirmąją grandiozinę savo kūrybos parodą - įvairiausių formų, kabinamus ant lubų, sienų, pastatomus ant žemės šviestuvus, sukonstruotus iš lengvų metalo konstrukcijų, aptrauktus kinietišku ryžių popieriumi, linu, oda. Ekspoziciją puikiai papildo Kristinos Zdanevičiūtės fotografijos, atskleidžiančios šviestuvų kūrybos procesą, jų įsiliejimą į interjerą. Į vieną iš trijų salių tarsi karuselės besisukančias, ažūrines, iš metalo strypų sulydytas instaliacijas iš parodos Klaipėdos dailės parodų rūmuose perkėlė Mantas Sakalauskas. Šiam šviesos, formos ir vaizdo žaismui skambesį suteikė šiuolaikinė didžėjų grupės "One ear stereo" parinkta muzika.
Plačiau apie projektą, "šviesos formas" ir jų šaltinius, pasakoja Linas.

- Kas nulėmė tavo pasirinkimą kurti originalius šviestuvus? Prie kokios šviesos pats užaugai?

- Vaikystėje namuose buvo paprasta, standartinė lempa. Ji man nepatiko. Nepatiko viskas, kas įprasta. Kiek save atsimenu - nuo pat mažens buvau "samadelkinas" - labai mėgau konstruoti. Man visada labai patiko daryti tūrinius dalykus. Net studijuodamas nemėgdavau paprastai eksponuoti savo darbų, visada skirdavau nemažą dėmesį formai. Dėl to neretai buvau kritikuojamas. Man visi sakydavo: "Ne čia įstojai", rekomendavo važiuoti į Vilnių studijuoti industrinį dizainą. Aš manau, kad man nepakenkė tai, kad studijas baigiau Klaipėdoje. Esu tikras, kad kitame mieste toks projektas nebūtų gimęs. Vilniuje tokių dalykų yra, ten panašūs projektai - vos ne kasdienybė, o Klaipėdoje šiuolaikinio meno labai trūksta. Todėl ketinu pasilikti ir dirbti būtent gimtajame uostamiestyje.

- Sąvoka šviesa - abstrakti, ji netelpa į rėmus. Kodėl projektas pavadintas "Šviesos formos"?

- Taip šviesa - nemateriali, sąlyginai ją galima vadinti balta, tačiau šviestuvų, iš kurių ji sklinda, formos skiriasi. Iš pradžių dirbau tik su popieriumi. Lankstant šią medžiagą ir kilo projekto pavadinimas. Dabar, kada ekspozicijoje atsirado gaubtai ir iš kitų medžiagų, gal kitaip pavadinčiau.

- Kaip atradai kitas medžiagas šviestuvams?

- Darbo proceso metu. Pabandžiau truputį paeksperimentuoti ir patiko. Kol parengiau šią ekspoziciją - išbandžiau ir lino sendinimo, blukinimo, batikos technologijas, išmokau išdirbti odą. Pabuvau šaltkalviu, virindamas metalo konstrukcijas ir elektriku, kol sujungiau visus šviestuvus. Tačiau, iš principo, pagaminti šviestuvą nėra labai sudėtinga. Sunkiausias dalykas - sugalvoti idėją.

- Koks buvo tavo tikslas kuriant šią kolekciją?

- Šviestuvus dariau kiek įmanoma skirtingesnius - modernius, rytietiškus, lininius, tinkančius tautiniam interjerui. Mano tikslas buvo pademonstruoti šios, labai svarbios, interjero detalės galimybes. Norėjau, kad kiekvienas čia atrastų šviestuvą sau.

- Ar tavo šviestuvai jau atrado vietą interjeruose?

- Pirmuosius savo šviestuvus pardaviau prieš porą metų mugėje per Jūros šventę. Tada ir pradėjau specializuotis šioje srityje. Kolekciją "Šviesos formos" kūriau beveik porą mėnesių. Iš jos kelis šviestuvus prieš savaitę pakabinau naktiniame klube "Dada". Nemažai šviestuvų atrado savo vietą privačiuose interjeruose. Tikiuosi, kad po šio projekto pristatymo netradicinė šviesa sušildys dar daugiau namų. Dalis kolekcijos iš dirbtuvių laikinai keliaus į restoraną "Navalis".

- Ar turi idėjų naujiems projektams, ar dar tęsi "Šviesos formas"?

- Dar tebegyvenu "Šviesos formų" idėja. Būtinai tęsiu šį darbą. Rengdamas šią parodą norėjau išsiaiškinti, ar tikslingai dirbu. Dabar jau žinau, kad vienetinių šviestuvų kūryba - yra mano kryptis ir jos laikysiuosi.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder