Suomių knygelė padės ir Lietuvos vaikams, kurių tėvai turi psichikos sutrikimų

Suomių knygelė padės ir Lietuvos vaikams, kurių tėvai turi psichikos sutrikimų

Psichikos sutrikimų turinčių tėvų vaikams į pagalbą skuba suomių autorių knygelė "Kas atsitiko tavo tėvams?", išversta į lietuvių kalbą.

Valstybinio psichikos sveikatos centro (VPSC) išleista knygelė turėtų suteikti žinių ir psichikos sveikatos specialistams, neretai nežinantiems, kaip padėti ne mažiau kenčiantiems ligonių artimiesiems, šiuo atveju - vidutinio mokyklinio amžiaus vaikams ir jaunuoliams.

Pasak Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorės Onos Davidonienės, mūsų visuomenė kol kas labai netolerantiškai žiūri į žmones, kurie turi vieną ar kitą psichikos sutrikimą.

"Šeimos, kurioje yra psichikos ligonių, situacija yra labai įtempta ir sudėtinga. Matome, kad dėl pasimetimo ir nežinios labai daug taktinių klaidų padaro artimiausioji paciento aplinka, o mes, specialistai, dažnai per mažai dėmesio skiriame ne pačiam pacientui, bet šalia jo esantiems žmonėms. Ne tik šeimose, kuriose auga psichikos sutrikimų turintis vaikelis, bet ne mažiau sudėtinga situacija ir kai šeimoje vienas iš tėvų serga psichikos liga, kai tiems vaikeliams dar sunkiau susiorientuoti, kaip elgtis, ką daryti, kada mamą ar tėtį sunku suprasti ar prognozuoti jo reakcijas", - vardijo centro vadovė.

VPSC vyriausioji specialistė Jelena Stanislavovienė sako, kad lietuviams labai pravers suomių patirtis vykdant projektą "Sveika šeima", kuriuo siekta padėti tėvams, kurie turi psichikos sveikatos problemų, išugdyti savo tėvystės įgūdžius, o vaikams padėti lengviau ištverti ir prisitaikyti prie sunkumų, kurie kyla tokiose šeimose, taip pat pagelbėti specialistams tarpininkaujant tarp vaikų ir tėvų.

"Labai dažnai vaikus, kurie gyvena tokiose šeimose, aplanko ir dar liūdnesnės mintys, kad mama ar tėvelis jo nebemyli, kad jis nuolat sukelia problemas ir dėl to vystosi tėvų ligos, arba susidūrę su sunkumais vaikai nusprendžia tėvams nieko nesakyti, nes šiems ir taip yra sunku. Sergantys tėvai savo ruožtu galvoja, kad jie yra blogi savo vaikams, nes negali atlikti tam tikrų pareigų, ir kartais netgi nusprendžia, kad vaikams būtų geriau ir lengviau gyventi atskirai", - kalbėjo specialistė.

Pasak psichiatrų, vaikai ir jų sergantys tėvai galėtų geriau susitvarkyti su kylančiais sunkumais, jeigu geriau palaikytų tarpusavio kontaktą, daugiau žinotų apie pačią psichikos ligą ir ją suprastų, galėtų atviriau kalbėtis apie savo išgyvenimus ne tik tarpusavyje, bet ir su bendraamžiais, draugais ar kolegomis, ir žinotų, iš kur konkrečiai galėtų sulaukti pagalbos.

Į lietuvių kalbą išverstoje suomių autorių knygoje vaikams, kurių tėvai turi psichikos problemų, labai suprantamai aiškinama, kad tėvų psichikos liga atsiranda ne dėl vaikų kaltės ar kad jie blogai elgiasi, kokie yra gydymo būdai ligoninėje ar dienos centruose, kas yra psichikos terapija, kodėl yra vartojami vaistai ir kt., taip pat kodėl tėvelis ar mama yra guldomi į ligoninę priverstinai ar su policijos pagalba, kai ligonis gali pakenkti sau ar aplinkiniams.

Pasak psichiatrų, Lietuvoje esama ir tokių šeimų, kur vaikai yra priversti rūpintis savo jaunesniais broliais ir seserimis dėl tėvų psichinių ligų, ir kartais nerasdami pagalbos tokie vaikai pasirenka išėjimą iš namų ar netgi iš gyvenimo.

Psichiatrų teigimu, nėra statistikos, koks procentas Lietuvos šeimų kenčia nuo psichikos ligų ir kiek tokių šeimų turi vaikų, tačiau Suomijoje nustatyta, kad kas trečias ar ketvirtas žmogus su psichikos sutrikimais savo šeimoje turi vaikų, apie penktadalį vaikų turi tėvus su psichikos problemomis.

Vaikų psichiatras dr. Darius Leskauskas sako, kad knyga "Kas atsitiko tavo tėvams?" orientuota į sunkiomis psichikos ligomis, pavyzdžiui, šizofrenija, sergančių tėvų vaikus. "Tokių šeimų vaikai yra pervargę, jie mato abu tėvus arba vieną iš jų visada paniurusius, blogos nuotaikos ir nežino kodėl. Atsiranda baimė ir vaikui, ar jis pats nesusirgs psichikos liga. Išties nustatyta, kad vaikai iš tokių šeimų 3-5 kartus dažniau gali turėti psichikos sutrikimų, depresijų, tai gali atsiliepti vaiko asmenybės formavimuisi, apsunkinti tolesnį gyvenimą ir savo šeimos kūrimą. Taigi labai svarbu kalbėtis, nebijoti kreiptis pagalbos, ieškoti informacijos, įgauti sveiko proto kontrolę prieš nerimą depresiją, sutrikusius jausmus. Knygą rekomenduočiau ir jauniems psichiatrams, rezidentams", - kalbėjo dr. D. Leskauskas.

Knygelės "Kas atsitiko tavo tėvams?" elektroninę versiją galima rasti Valstybinio psichikos sveikatos centro interneto tinklapyje, knygelė išleista ir kompaktine plokštele, kurioje taip pat nurodomi Vaikų linijos ir Jaunimo linijos konsultantų nemokamo telefono numeriai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder