Specialiųjų tyrimų tarnybai siūloma įvertinti kultūros įstaigų veiklą

Specialiųjų tyrimų tarnybai siūloma įvertinti kultūros įstaigų veiklą

Seimo narė klaipėdietė Agnė Bilotaitė, susipažinusi su Kultūros ministerijos pateikta teatrų ir koncertinių įstaigų vidaus auditų medžiaga, kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) prašydama atlikti korupcijos rizikos analizę kultūros sektoriuje.

"Kultūros sektorius rimtai serga. Iš Kultūros ministerijos pateiktos vidaus audito apibendrintos medžiagos matyti, kad problemos yra įsisenėjusios – kultūros srityje ir toliau nekontroliuojamai švaistomos lėšos, o veikloje dažnai trūksta skaidrumo", – teigė Seimo narių grupės "Už piliečių talką, kuriant Lietuvą be korupcijos" pirmininkė A. Bilotaitė.

Kultūros ministerijos vidaus audito medžiagoje apibendrinta, jog žinomi visuomenei menininkai, naudodamiesi savo vardu, neskaidriai organizuoja savo vadovaujamų įstaigų veiklą – su artimais žmonėmis, o kartais net pačiais savimi sudarinėja autorines sutartis, išmokėdami didelius honorarus. Dažnai siekia, kad išskirtinai tik jų kūryba ar kūrybinė veikla būtų pristatoma žiūrovams, arba sudaro savo asmeninei kūrybinei veiklai išskirtinai palankias sąlygas.

Pasak politikės, valstybės lėšos yra skiriamos tik vienai ar kelioms grupėms menininkų, ignoruojant kitus kūrėjus ar atlikėjus. Iš pateiktos medžiagos matyti, kad žinomi menininkai, užimantys vadovaujančias pareigas kultūros įstaigose, jose šeimininkauja taip, lyg patys būtų jų savininkai.

"Kultūros sektoriui primetami ar tikri šešėliai turi būti išsklaidyti. Kultūros sritis neturi būti išskirtinė – čia irgi būtina susitvarkyti", – teigė Seimo narė.

Pagal įstatymus, STT, vykdydama korupcijos prevencijos funkciją, atlieka įstaigų veiklos korupcijos rizikos analizę, kurios pagrindu teikiama motyvuota išvada, rekomenduojamos korupcijos prevencijos priemonės už jų įgyvendinimą atsakingoms institucijoms.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder