Skapeno klastos Užupio teatre

Skapeno klastos Užupio teatre

Šiais metais jaunas Užupio teatras kartu su režisiere Rita Urbonavičiūte pristatė geriausią visų laikų teatro komediją "Skapeno klastos" pagal Žaną Batistą Moljerą. Gegužės 11-ąją, trečiadienį, jis bus rodomas ir Klaipėdos koncertų salėje.

Meistrišką komediją ir garsiąją frazę "Velnias nešė jį į tą galerą?" į šias dienas atkėlęs Užupio teatras sulaukia vis daugiau teigiamų vertinimų.

Režisierė sakė ilgai rinkusi medžiagą šiam pastatymui, iš pašaknų išstudijavo paties Moljero gyvenimą, anų laikų visuomenę. Suprato jo asmenybės tragizmą. Kaip ir kodėl jis kūrė teatrą. Ir priėjo tokią išvadą, kad mūsų ir Moljero laikmečiai - labai panašūs. Tame XVII amžiuje, jau subrendusio renesanso laikais, buvo vertybių devalvacija ir vartotojiškumo pakilimas. Ir mūsų laikais ta pati situacija: technikos ir technologijų atgimimas, tarsi renesansas, o visur plyti vartotojiškumas, nykstančios vertybės. Vartojama viskas, net pats žmogus. Šiandien gali parduoti visą žmogų po dalelę, jo kūną po organą, jo mintis, gyvenimą. Dar Leonardo da Vinčio laikas žmogus buvo išmatuotas, suskaičiuotas. Ši tema spektaklyje tik užkabinta, nenagrinėta giliau. Kitas uždavinys buvo iškeltas - kad visgi Moljeras išliktų: scenografijoje, kostiumuose, dekoracijose, muzikoje, dvasioje. Todėl scenoje stovi Moljero laikų teatro kolonos, iki smulkmenų atkurti kostiumai, detalės. Galėtų vaidinti šią komediją ir turgaus aikštėse ar karaliaus rūmuose, ir gatvėje ir kamerinėje erdvėje, ji tam kaip tik pritaikyta - tikra moljeriška komedija.

Moljeras atrodo toks žemiškai žaismingas, spalvingas - gali pagalvoti, kad viskas labai lenvai jam gyvenime ėjosi. Bet jeigu ne Moljero kančia, badas ir nepritekliai, gyvenimas ant ratų gastrolėse - jis nebūtų toks artimas mūsų dienų teatro žmonėms. Kaip ir šiais laikais, taip ir anais, aktorių trupės keliaudavo po visą šalį, kartais neturėdamos ko pavalgyti. Ir pripažinimas ne kiekviename mieste laukdavo, ir Moljerą publika pomidorais apmėtydavo už nepatikusį ar perdaug įžeidų juoką. Tačiau jis buvo geras prodiuseris ir strategas, todėl ir sugebėjo tiek pasiekti.

Pagrindinį - Skapeno vaidmenį - atlieka Linas Barauskas, talentingas ir charizmatiškas aktorius. Pavyko surinkti darnią trupę: čia kuria ir jauni aktoriai, ir patyrę scenos profesionalai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder