Sapnai apie nepakeliamą būties lengvumą

Sapnai apie nepakeliamą būties lengvumą

Birželio 5 d. 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) atidaroma šiuolaikinio Lenkijos menininko Witoslawo Czerwonkos videoinstaliacijų, piešinių ir fotografijų paroda "Trys sapnai".

Tarptautinio projekto "Close Stranger" ("Pažink svetimšalį") renginys - trečioji ir baigiamoji Gdansko šiuolaikinių menų centro "Laznia" organizuojamo W. Czerwonkos parodų ciklo dalis, jo kūrybą apžvelgsianti plačiausiai.

1949 m. Vroclave gimęs, Gdansko valstybinės aukštosios dailės mokyklos Tapybos ir skulptūros fakultete studijavęs ir šiuo metu Sopote gyvenantis multimedijų menininkas W. Czerwonka yra vienas iš garsiausių vyresniosios kartos Lenkijos kūrėjų, atstovaujančių avangardo srovei. Jis - aktyvus kultūrinio gyvenimo dalyvis, užauginęs ištisą medijų menininkų kartą.

1978-1980 m. Gdanske W. Czerwonka įkūrė multimedijų galeriją AUT, o vėliau Sopote - OUT ir joms vadovavo, su bendraminčiais sukūrė ir vystė novatorišką Projektavimo pagrindų dirbtuvių programą. Šių patirčių pagrindu susikūrė Intermedijų dirbtuvės PI, kurioms W. Czerwonka vadovauja iki šių dienų. 1990-1993 m. jis buvo Gdansko dailės akademijos prorektorius, o 1993-1999 m. - Tapybos ir grafikos fakulteto dekanas. Šiuo metu menininkas vadovauja Gdansko dailės akademijos Audiovizualinės erdvės dirbtuvėms.

Menotyrininkės ir kuratorės Jolantos Cieselskos teigimu, W. Czerwonka savo kūryba reikšmingai parėmė avangardinio konceptualiojo ir analitinio meno tradiciją, kuri atliko svarbų vaidmenį XX a. 8-ajame dešimtmetyje lenkų menui siekiant įveikti kultūrinę geležinės uždangos izoliaciją. Nesvetimos jam buvo ir fluxus bei minimalizmo patirtys.

"Trys sapnai" - vienos iš W. Czerwonkos instaliacijų, sukurtos 2000-aisiais, pavadinimas. Anot J. Cieselskos, tai nirvaniškas pasakojimas apie savo gyvenimą, slepiantis dramatišką klausimą apie būties ir nesibaigiančios klajonės ieškant laimės, prasmę, materialią tikrovę vaizduojant kaip atsitiktinę ir paviršutinišką, o sapną - kaip mūsų aktyvaus "aš" pakibimo tikrovėje akimirką, dažnai padedančią pabėgti nuo savęs bei kasdienių problemų.

Prieš metus Gdanske buvo surengta pirmoji ciklo paroda: monolitinis projektas "Random Walk", sudarytas iš pasižiūrėjus atsitiktinių fotopanoramų, fiksuojančių periferines miesto erdves, kurias papildė vaizdo projekcijos. Vėliau Kaliningrade vyko V. Czerwonkos pastarųjų metų videodarbų paroda. Trečiasis ciklo renginys, vyksiantis Klaipėdoje, aprėps kituose miestuose eksponuotus kūrinius bei rinktinius menininko darbus iš ankstesniojo kūrybos laikotarpio.

Paroda "Trys sapnai" Klaipėdoje veiks iki š. m. liepos 6 d.

Bendrasis projekto "Pažink svetimšalį" tikslas yra plėtoti šiuolaikinės kultūros mainus ir skatinti tarpusavio supratimą tarp Gdansko (Lenkija), Kaliningrado (Rusija) ir Klaipėdos (Lietuva) gyventojų. Projekto tikslai apima ir pasienio institucijų tinklo ir profesionalų, dirbančių šiuolaikinio meno ir kultūros srityje trijuose partnerių miestuose, trišalių mainų palengvinimą ir informacijos apie šiuolaikinį meną, kultūrą ir socialines problemas sklaidą projekto teritorijoje: Rusijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje.

Projektas "Pažink svetimšalį" įgyvendinamas pagal 2007-2013 m. Europos kaimynystės ir partnerystės priemonės Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos bendradarbiavimo per sieną programą. Pagrindinis programos, finansuojamos Europos Sąjungos (ES) lėšomis, tikslas - stiprinti Lietuvos, Lenkijos bei Rusijos bendradarbiavimą plėtojant dvišalius ir trišalius santykius. Bendroji "Pažink svetimšalį" projekto vertė - 873 620,59 euro arba 3 016 437,2 Lt.

Daugiau informacijos apie projektą - nuolat atnaujinamoje jo interneto svetainėje www.closestranger.eu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder