Reveransas mažajai operai

Reveransas mažajai operai

Kritikams tebediskutuojant, ar operetė sukelia daugiau priešiškumo, ar pritarimo bei susižavėjimo, liepos 26-rugpjūčio 23 d. vyksiantis festivalis "Muzikinis rugpjūtis pajūryje", skirtas dirigento Stasio Domarko 75 metų jubiliejui, žada gryną, nešablonišką, žėrinčią interpretacijomis operetę.

XVII-ojo "Muzikinio rugpjūtis pajūryje" festivalio renginių, dalyvaujant 6 garsiems pasaulio atlikėjams, vyks Klaipėdoje, Palangoje, Juodkrantėje ir Nidoje. Aplankysime italų pianisto Vincenzo Cipiriani ir Vaidos Genytės koncertus, spektaklį po atviru dangumi bei teatro premjerą - Imrės Kalmano operetę "Misteris X".

"Operetės žanro neįmanoma išsemti, todėl bandysime tik pasinerti į mažąją operą - operetę. O nuo 1998 metų vykstantis, maestro S. Domarko inicijuotas muzikos festivalis rudenį mums yra didžiulis iššūkis, nes šalia jo turime ir aibę kitų darbų", - sakė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Ramūnas Kaubrys.

Dirigentas S. Domarkas prisiminė, kaip atvykęs į Klaipėdą, nerado režisierių, nusiteikusių statyti to žanro veikalus, o jis 1993 m. pamėgino pastatyti operetę "Grafas Liuksemburgas" ir dabar tikisi, kad ji gyvuos.

Operetės "Misteris X" choreografas Gytis Ivanauskas paprieštaravo diskusijoje dalyvusiai jos režisierei Rūtai Bunikytei, tikinusiai, jog ši operetė bus ne moderni. Jis sakė, jog operetė - kaip sena literatūra, kuri, ištraukus iš stalčiaus ir nupūtus dulkes, skaitoma jau visai kitaip. Ir kad R. Bunikytės pastatyme nėra šiuolaikinio šokio, bet operetė atspindi grynąją, klasikinę kryptį, ir vis dėlto išlieka nestandartinė.

Operetei "Misteris X" diriguos pats S. Domarkas. Misterio vaidmenį kuria du skirtingi baritonai Mindaugas Rojus ir Romanas Kudrešovas.

Laikrodžių muziejaus kiemelyje meilės, neištikimybės siužetus primins koncertas "Ak, tos damos" su rumunų sopranu Anda-Louise Bogza bei režisieriumi Vyteniu Pauliukaičiu.

Operetės naktyje po atviru dangumi skambės praėjusį pavasarį Muzikiniame teatre atnaujinta J. Štrauso operetė "Vienos kraujas" (rež. R. Kaubrys).

Šių metų festivalis pakvies ir į atvirą diskusiją. Lietuvos ir užsienio muzikai ir muzikologas Viktoras Gerulaitis ieškos atsakymų į klausimą, ar XXI a. žmogui operetė vis dar patraukli, kokios ateities tendencijos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder