Rankų darbo dovanos

Rankų darbo dovanos

Švenčių belaukiant

Šliaužiojimui po kinietiškų niekalų prigrūstus prekybos centrus ir bukam televizoriaus spoksojimui Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Meno kiemas siūlo alternatyvą - seminarus, kuriuose galima savo laisvalaikį praleisti kūrybiškai ir savo rankomis susikurti originalų, šiltą šventinį akcentą savo namams ar dovanėlę artimam žmogui.

Kūrybiniai seminarai Meno kiemo dirbtuvėse kone kiekvieną savaitę vyksta nuo rudens pradžios. Vadovaujami profesoriaus grafiko A. Kliševičiaus klaipėdiečiai mokėsi kaligrafiškai dailiai rašyti, su V. Bizausku bandė kurti vitražus, su keramikais D. Ložyte ir I. Baroti minkė molį, menininkė A. Andriulevičienė iš Kauno mokė daryti papuošalus iš stiklo, o šią savaitę dailininkė Ina Lukauskaitė seminaro dalyvius išmokė senoviškos dekupažo technikos.

Dekupažas

Dekupažas - tai dekoravimo popieriumi technika, kilusi iš Kinijos. XII šimtmetyje kinų valstiečiai susikūrė popierinius modelius langų papuošimui, nešiojamų žibintų, dovanų dėžučių, kitų įvairių objektų dekoravimui. Ši kinų praktika ir patirtis, manoma, atkeliavo iš Rytų Sibiro, kur įvairiomis iškarpytomis figūromis ir jų kompozicijomis buvo dekoruojami Sibiro klajoklių antkapiai dar prieš Kristų.

XVII a. Tolimuosiuose Rytuose dekupažas buvo plačiai naudojamas baldų dekoravimui. Tokie rytietiškos stilistikos daiktai buvo labai madingi Europoje.

XVIII-XIX a. šis dekoro būdas suklestėjo visoje Europoje ir buvo ypač populiarus Liudviko XV dvare. Damos dekupažo technika dekoruodavo skrybėlaičių dėžutes, perukų stovus, židinio priedangą ar kitus įvairiausius jaukius jų buities daiktelius.

Dekupažą mėgo tokie žymūs žmonės, kaip Marija Antuanetė, Madam de Pompadur, Lordas Baironas, Matisas, Pikaso.

Pergamentai ir angelėliai

Nors žodis dekupažas skamba įmantriai, tačiau tai nėra sudėtinga dekoravimo technika.Seminaro dalyvės - keturios moterys bei merginos - jau pirmąjį seminaro vakarą pabandė dekoruoti pergamento lapus su šiltais sveikinimais.

Pasak seminaro vadovės I. Lukauskaitės, pergamentą šiais laikais galima pasigaminti iš paprasto popieriaus, naudojamo vynioti pramoninėms prekėms. Jis glamžomas, o paskui sendinamas specialiais dažais.

Seminaro dalyvės ant jau paruoštų pergamentų dėliojo savitas kompozicijas iš popierinių servetėlių skiaučių su įvairiais kalėdiniais motyvais. Vėliau visą pergamento paviršių padengė specialiais dekoravimo klijais. Klijai persigeria per servetėles ir jos tampa panašios į piešinį. Kompoziciją, pasak I. Lukauskaitės, dar galima papuošti plunksnomis, rožių lapeliais, kaspinėliais...

Vakaro metu kūrybiškai nusiteikusios seminaro dalyvės sukūrė ir dar po vieną žavų darbelį - dekoravo angelus. Seminaro vadovė mokinėms išdalino iš faneros išpjautas angelų figūrėles su pagaliukais.

"Pagaliukai yra mobilūs, juos galima išimti ir angelą pakabinti, o su pagaliuku jį galima įsmeigti į gėlių vazoną ar į pyragą ir taip papuošti šventinį stalą", - aiškino dailininkė.

Angeliukus pradedančios menininkės nuspalvino akriliniais dažais, vėliau tos pačios rūšies dažais plonyčiais teptukais išpiešė angeliukų veidukus, drabužėlius, sparnelius. Galiausiai priklijavo siūlinius plaukučius. "Ant tokio angelėlio galima dar užrašyti vardinį sveikinimą, palinkėjimą", - ir jis taps puikiausia dovana Šv. Kalėdų proga", - sakė I. Lukauskaitė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder