Prestižas ir fantasmagorija - prancūzų ir lietuvių akimis

Prestižas ir fantasmagorija - prancūzų ir lietuvių akimis

Kas yra prestižas? Siekiamybė, kokybė, galimybės, tolerancija. Vienas iš tarnaujančių šiam žaidimui įrankių yra menas. Apie tai kalbėjo nuo rugsėjo 28 iki lapkričio 25 d. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre veikiančios parodos "Prestižas: šių dienų fantasmagorija" rengėjai. Dauguma prancūzų ir lietuvių menininkų darbų buvo sukurti būtent Dailės parodų rūmų salėms.

"Menas yra dėl kokio nors objekto kylantys klausimai, į kuriuos atsakymai gali būti labai paprasti. Fantasmagorija, prestižas yra susiję kolektyvinės svajonės sąvoka, o menininko uždavinys yra ją suvokti. Kaip sakė prancūzų poetas, menas tai, kas gyvenimą daro daug įdomesnį negu menas. Šiuo aspektu vertinčiau šią parodą", - sakė į parodos atidarymą atvykęs vienas parodos kuratorių, filosofas, Prancūzų meno akademijos direktorius Nicolas Borriadas. Jis pabrėžė, kad projektas svarbus abiejų šalių kultūroms, šiuolaikiniams menininkams, ir yra iš tiesų prestižinis ir Lietuvoje, ir Prancūzijoje.

Vienas iš projekto kuratorių, menotyrininkas Ignas Kazakevičius sakė, jog kai kuriems menininkams, pavadintiems prestižiniais, tai gali skambėti kaip įžeidimas, nes taip vadinami menininkai turi aukštą padėtį visuomenėje, yra gerai "perkami", ir taikosi prie meno mėgėjų skonio. Tačiau kiekvienas turime savąją prestižo sąvoką.

Parodos tikslas - ištirti santykį tarp visų žodžio "prestižas" prasmių, ir pabandyti atsakyti į klausimą, ar ši sąvoka egzistuoja ir tikrųjų, ar tai - tik įvaizdis, kurį skatina visuomeniniai ir ekonominiai procesai.

Parodoje eksponuojami Prancūzijos menininkų - Wilfrido Almendros, Pierro Bismutho, Danielio Bureno ir Claire Fontaine - meno kūriniai. Lietuvai atstovauja Kristina Inčiūraitė, Žilvinas Kempinas, Juozas Laivys, Jonas Mekas, Deimantas Narkevičius, Šarūnas Sauka, Svajonė ir Paulius Stanikai.

Pristatomi darbai tiria skirtingus požiūrius į prestižo augimą ar praradimą - nuo ironizavimo ir sarkazmo iki grožio nykimo ir svajonių apie šlovę. Kalbėta, jog prestižą galima suvokti ir remiantis to paties pavadinimo rašytojo Christopherio Priesto romano bei pagal jį filmą sukūrusio Christopherio Nolano suteiktomis (savo ruožtu padiktuotomis šou magijos principų) versijomis. Pagal jas prestižu apibrėžiamas trečiasis, galutinis iliuzionisto atliekamas veiksmas, kurio metu sudėliojami visi taškai ant i, o suglumusi auditorija spėlioja, kaip tai vis dėlto atsitiko. Šiuolaikinio meno pasaulyje menininkai, miestai, bienalės, meno mugės varžosi tarpusavy dėl įdomiausio meno kūrinio - įvykio "gamybos", ir to neapčiuopiamo prestižo įgijimo, kuris yra tik mūsų laikų socialinė fantasmagorija.

N. Bourriaudas, Lietuvos Respublikos kultūros ministras Arūnas Gelūnas ir projekto kuratoriai parengė savo įžvalgas prestižo tema. Jos publikuojamos parodos atidarymo metu pristatytame kataloge drauge su abiejų kraštų menininkų darbais.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder