Piktupėnų radinį užkonservuos

Piktupėnų radinį užkonservuos

Pagėgių savivaldybės Piktupėnų kaime atrastų neįkainojamos istorinės bei archeologinės reikšmės bažnyčios dokumentų iššifruoti, ko gero, nepavyks.

Iš Vokietijos mūsų istorikus pasiekė informacija, jog senosios Piktupėnų mokyklos sandėliuke 1944 metais, kai žmonės traukėsi puolant Raudonajai armijai, galėjo būti užkasti dar 1574 m. pastatytos bažnyčios dokumentai - krikštynų, jungtuvių, mirties registracijos knygos.

Dabartiniai namo šeimininkai Asta Samoškienė ir Bartašių šeima liepos 18 dieną sandėliuke metro gylyje aptiko užkastus skardinę dėžę, tris ryšuliukus ir, manoma, Piktupėnų bažnyčios altoriaus kryžių. Jis - spalvoto metalo, pasidabruotas.

Stipriai puvėsių pažeistas radinys buvo išvežtas į Vilniaus Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centrą. Istorikai ir archeologai tikėjosi, kad pavykus iššifruoti dokumentus tai būtų didžiulės reikšmės radinys tos teritorijos ir bažnyčios istorijai, galintis sugrąžinti mums istoriją ir užlopyti daug atminties spragų. Tokie bažnyčios archyvo dokumentai - vienetiniai, jie neturi kopijų.

"Restauravimo centre surasti dokumentai pirmiausia buvo tiriami rentgenu, bet preparuoti nebuvo imtasi. Mes šiandien važiuosime į Vilnių, gal atidarysime medinę dėžutę. Be radėjų sutikimo ir dalyvavimo jos negalima atidaryti, tai dabar jie rado laiko. Šiaip padėtis nelabai paguodžianti, restauratoriai nesako nieko optimistiško. Viename fragmente rastas gabalas, kur gali būti knygos ir dokumentų liekanos. Radinio restauruoti mūsų restauratoriai tikrai nesiima. Ar kada nors būtų galima jį įskaityti, abejoju. Vis tiek prašysime, kad užkonservuotų, nes jeigu kas, jeigu pasikeistų, patobulėtų technologijos, gal būtų galima tuos lapus atskirti", - sakė istorikas Vacys Vaivada.

VERTĖ. Nors kol kas specialistai nenustatė tikrosios radinių vertės, manoma, kad jie neįkainojami, nes mūsų krašto bažnytinių dokumentų nėra daug išlikę, o ir tie patys dažniausiai saugomi Vokietijoje.

Klaido PERMINO nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder