Pašto ženklų „Žymių žmonių“ seriją papildys P. Mašiotas ir A. Strazdas

Pašto ženklų „Žymių žmonių“ seriją papildys P. Mašiotas ir A. Strazdas

Nuo 1993 metų leidžiama pašto ženklų serija „Žymūs žmonės“ šį šeštadienį pasipildys dar dviem iškiliom lietuvių asmenybėm – poetu Antanu Strazdu ir rašytoju Pranu Mašiotu.

Pašto ženklais minimos 250-osios A. Strazdo ir 150-osios P. Mašioto gimimo metinės. Abu pašto ženklus sukūrė dailininkė Aušrelė Ratkevičienė.

Pašto ženklo „Antanas Strazdas (1763–1833)“ nominalinė vertė – 1,35 Lt, ženklo „Pranas Mašiotas (1863–1940)“ – 2 Lt. Kiekvieno ženklo tiražas – 80 tūkst.

Kartu su pašto ženklais bus išleisti ir pirmosios dienos vokas bei suvenyrinis lapas. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujaisiais pašto ženklais, Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Antanas Strazdas – lietuvių dvasininkas ir poetas. Mokėsi Kurše, paskui studijavo Krėslavos kunigų seminarijoje, iš ten persikėlė į Varnius, kur po 9 mėnesių įšventintas į kunigus. Gyvam esant buvo išleistas tik vienas poezijos rinkinys – „Giesmės svietiškos ir šventos“ (1814 m.), jį sudaro 9 eilėraščiai ir 2 religinės giesmės. Daug neišleistų eilėraščių plačiai paplito liaudyje, virto liaudies dainomis. Viena iš A. Strazdo giesmių – „Pulkim ant kelių“ prieš mišias Lietuvos bažnyčiose tebegiedama ir šiandien.

Pranas Mašiotas – vaikų rašytojas, pedagogas, publicistas, kultūros veikėjas. Spaudoje bendradarbiauti pradėjo 1888 m. („Aušroje“) ir publicistiką rašė beveik iki gyvenimo pabaigos. Jo straipsnius nuo 1892 m. spausdino „Varpas“, 1905–1906 m. – „Vilniaus žinios“, 1909–1915 m. – „Rygos garsas“, 1920–1924 m. – „Švietimo darbas“, taip pat „Šviesa“, „Vienybė Lietuvninkų“, „Lietuvių laikraštis“, „Lietuva“, vaikų periodikos leidiniai. Rašė įvairiomis gyvenimo temomis, bet dažniausiai apie tautos ir visuomenės dvasinę sferą – švietimą, kultūrą, vaikų literatūrą.

Per metus Lietuvos paštas vidutiniškai išleidžia 25–30 pašto ženklų. Lietuvos paštas taip pat teikia pasiuntinių, logistikos ir finansinio tarpininkavimo paslaugas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder