Pasaulinio garso dramaturgas vieši Klaipėdoje

Pasaulinio garso dramaturgas vieši Klaipėdoje

Klaipėdos dramos teatras trečiadienį žiūrovus pakvietė į išskirtinę premjerą - Miro Gavrano "Poros". Premjera - trijų dienų programos, skirtos kroatų dramaturgo Miro Gavrano kūrybai, dalis.

Kiekvienais metais pagal dramaturgo kūrinius vyksta apie 10 - 15 pastatytų spektaklių premjerų, tačiau visose jis nespėja apsilankyti. Paprastai pasirenka 2-3 valstybes, į kurias nuvažiuoja savo akimis pamatyti premjeras. Šį kartą žymus dramaturgas pasirinko Lietuvą. Pamatyti klaipėdiečių spektaklių kartu su publika specialiai iš Kroatijos M. Gavranas atvyko kartu su žmona, aktore Mladena.

Trečiasis trilogijos spektaklis

Miro Gavranas - šiuolaikinis kroatų rašytojas, dramaturgas, žinomas ir vertinamas visame pasaulyje. Jo kūriniai išversti į 35 kalbas, knygos sulaukė pusantro šimto leidimų visame pasaulyje. M. Gavrano pjeses pastatė daugiau nei 200 teatrų, o jo spektakliuose apsilankė per du milijonus žiūrovų. Klaipėdos dramos teatras, pažintį su Gavrano kūryba pradėjęs nuo legendinio, iki šiol rodomo ir pilnas sales sutraukiančio "Viskas apie moteris" (rež. Dalia Tamulevičiūtė, 2004.) spektaklio, vėliau ją sėkmingai pratęsė spektakliu "Viskas apie vyrus. (rež. A. Lebeliūnas, 2007.). Tad kai dramaturgas parašė paskutiniąją trilogijos dalį - "Poros" , Klaipėdos dramos teatras ėmėsi statyti ir trečiąją pjesę. Spektaklio "Poros" režisierė - Ramunė Kudzmanaitė, vaidina Valentina Leonavičiūtė, Rimantas Pelakauskas, Regina Šaltenytė, Vaidas Jočys, Renata Idzelytė, Liudas Vyšniauskas.

SANTYKIAI. Pjesės "Poros" veikėjai atvirai kalba apie savo jausmus, nors kartais patys juose yra susipainioję.

Naujausioje pjesėje M. Gavranui svarbiausi tampa porų santykiai. Jei dar trumpiau - meilė su visomis jos apraiškomis, intrigomis ir komplikacijomis. Poros bando suvaldyti savo gyvenimus, santykius, ir visas veiksmas vyksta tarsi dideliame name, tačiau skirtinguose kambariuose.

"Man yra labai smagu, kad atvykau į šią premjerą, juk Klaipėdoje jau yra pastatytos dvi mano pjesės. Jeigu toje pačioje vietoje yra pastatomas ir trečias mano kūrinys, vadinasi, čia esu kaip ir savas", - sako M. Gavranas.

Spektaklyje šeši aktoriai vaidina 24 personažus. Režisierės R. Kudzmanaitės teigimu, pats autorius parinko po keturis personažus kiekvienam aktoriui.


"Manau, režisierė Ramunė puikiai padirbėjo. Man patinka, kaip atrodo scena, scenografija. Klaipėdos teatras labai rimtai priėmė šį mano kūrinį. Bendradarbiavimas ir susirašinėjimas su teatro žmonėmis buvo konstruktyvus ir draugiškas. Čia labai puikiai jaučiuosi", - sakė M. Gavranas.

Tikras žavesys slypi paprastume

"Mano populiariumo priežastis yra ta, kad kalbu apie paprastus žmogiškus santykius. Jeigu rašytojas pamiršta apie publiką ir skaitytojus, tai, laikui bėgant, jie pamiršta apie jį. Aš manau, kad visų mūsų likimas panašus, nesvarbu, kur tu gyveni - Lietuvoje, Kroatijoje ar kur nors kitur. Jeigu į savo kūrinį perkeli tikrą emociją ir tikrą, nuoširdų humorą, tai būsi suprastas visur. Man buvo džiugu pamatyti aktorius, ir labai smalsu bus pasižiūrėti, kokia publikos reakcija į mano tekstus. Skirtingose šalyse publika ir aktoriai turi skirtingą jausmingumą, jautrumą, ir skirtingai į kai kuriuos niuansus reaguoja. Turiu nuojautą, kad Klaipėdoje pajusiu bendrumą tarp savęs, publikos ir aktorių", - pamatęs spektaklio ištraukas kalbėjo dramaturgas.

Pirmoji kūrinio vertintoja ir kritikė - žmona

"Aš panaudoju savo, aplinkinių, artimų žmonių gyvenimo patirtį, ir, aišku, nemažą dalį fantazijos, vaizduotės. Labiausiai mane įkvepia mano žmona, su kuria kartu esame 26 metus. Ji yra aktorė ir aš jai esu sukūręs per 20 vaidmenų, todėl įvairių pasaulio teatrų aktoriai sako, kad mano žmonos dėka jie irgi gavo vaidmenų. Mano žmona visuomet būna pirmoji, kuri perskaito mano parašytus tekstus. Tačiau svarbu yra ne tik parašyti gerą tekstą, bet ir geras režisieriaus bei aktorių darbas. Visada esu labai dėkingas tiems režisieriams ir aktoriams, kurie atpažįsta mano tekste perteiktas emocijas", - kalbėjo M. Gavranas.

Pjesė "Poros" parašyta prieš pusantrų metų, taigi jos dar tik laukia gyvenimas scenoje. Iki šiol pagal šį kūrinį pastatytas tik vienas spektaklis, jo premjera prieš pusmetį įvyko Makedonijoje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder