Pasaulinėje parodoje - klaipėdiečio skulptūra

Pasaulinėje parodoje - klaipėdiečio skulptūra

Pasaulinėje "EXPO 2012" parodoje Lietuvą pristatys klaipėdiečio Vytauto Karčiausko skulptūra. 2 metrų 35 centimetrų aukščio žiedas, iš vidaus padengtas gintaru, kaip pagrindinis parodos akcentas, reprezentuos Lietuvos meną.

"Dažnai mažesnių miestų menininkai yra pamirštami, visas dėmesys skiriamas Vilniaus kūrėjams, todėl labai džiaugiuosi, kad šis unikalus kūrinys turi galimybę prisidėti prie Lietuvos meno ir vardo populiarinimo", - teigė V. Karčiauskas.

Nors skulptoriui nepavyko laimėti konkurso dėl bendros Lietuvos pasirodymo parodoje idėjos ir koncepsijos (jis užėme penktąją vietą), kai kurie jo pasiūlymai, buvo tiesiog per geri atsisakyti. Menininkas ironiškai vertina faktą, jog jis, kaip klaipėdietis, Vilniuje vertinamas atsainiai ir abejingai. Tiesa, visai kitaip su jo idėjomis ir vizijomis, kurios dažnai pataiko į dešimtuką.

Vien tai, jog jam išimties tvarka leista dalyvauti pasaulinėje parodoje "EXPO" antrą kartą, yra jo darbo įvertinimas. V. Karčiauskas stebisi, kad geriausių Lietuvos kūrėjų darbai labiau vertinami užsienyje, o ne gimtinėje.

Menininkas taip pat atskleidė, jog sumanymas kurti tokį žiedą gimė ne spontaniškai, o turi visą turiningą istoriją.

"Mane įkvėpė 12 amžiaus sidabrinis žiedas, kuris buvo nešiojamas ant piršto. Papuošalas, iš vidaus padengtas gintaru, žmogui per odą perduodavo gintare susikaupusią energiją. Kodėl gi man nesukūrus daug didesnio žiedo", - pasakojo jis.

Jo nuomone, unikaliu, rastu žiedu puošėsi ir energijos sėmėsi didis ir stiprus žmogus, greičiausiai karys. Pašnekovas prisipažino, kad iš pradžių rastą žiedą tiesiog numetė į šalį ir nekreipė daug dėmesio.

"Galima prisiminti pajūrio gyventojų istorijas, kai jie žiūrėdavo pro pagautos žuvies išdurtą akį ir prašydavo dievų malonės", - savo pastebėjimais dalinosi jis. Šis padidintas žiedas, kuris bus papuoštas gintarais, kvies visus parodos lankytojus pakelti rankas į viršų, nors labiau įprasta pakelti galvas, o ne rankas.

"Lankytojams bus suteikta galimybė ant popierinio žiedo formos karpinio užrašyti savo norus ir laikant popierinį žiedą žengti į didįjį, kuris sveria beveik 300 kilogramus", - parodos sumanymus atskleidė menininkas.

Nors darbas dar nepabaigtas, kūrėjas pakvietė "Vakarų ekspreso" žurnalistus pamatyti, kaip vyksta visas kūrybos procesas. "Juk neįdomu matyti paklotą lovą su švaria balta paklode", - šmaikštavo skulptorius.

V. Karčiauskas taip pat pripažino, kad tai vienas įsimintiniausių ir įspūdingiausių darbų, sukurtų per jo kūrybos laikotarpį. Tikimasi, kad parodoje skulptūrą išvys bent 250 000 užsieniečių. "Manau, jie garbingai ir su dideliu susidomėjimu lips į žiedą ir patirs kažką nepaprasto. Juk daugelyje kultūrų žiedo forma labai svarbi, simboliška ir šventa", - teigė jis.

"Renginio organizatoriai Korėjoje apstulbo sužinoję, koks bus mano darbas, nes pagrindinė gigantiška skulptūra bus labai artima manajai, jie net sunerimo, ar aš nenudžioviau idėjos", - aiškino menininkas.

Parodoje bus galima išvysti dar keturis V. Karčiausko kūrinius, kurie nuo pirmadienio bus eksponuojami Klaipėdoje, galerijoje "Pėda".

Paroda rengiama Yeosu mieste – pietinėje Pietų Korėjos pakrantėje. Ji tęsis tris mėnesius – nuo gegužės 12 d. iki rugpjūčio 12 d. Parodoje dalyvaus per šimtą valstybių, tarptautinių organizacijų. Tikimasi sulaukti daugiau kaip 8 mln. lankytojų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder