Nacionaliniai maldos pusryčiai vyko taikdarystės dvasioje

Nacionaliniai maldos pusryčiai vyko taikdarystės dvasioje

Krašto apsaugos ministerijoje penktadienį vyko dvyliktieji Nacionaliniai maldos pusryčiai "Palaiminti taikdariai, jie bus vadinami Dievo vaikais", kuriuose dalyvavo Vyriausybės, Seimo nariai, krašto apsaugos vadovybė, dvasininkai, ambasadoriai, kiti svečiai.

Invokaciją taręs Lietuvos kariuomenės vyskupas ordinaras Gintaras Grušas teigė, kad taika nėra vien karo nebuvimas. Ji nesiriboja tik priešiškų jėgų pusiausvyros palaikymu ir nekyla iš jėgos viešpatauti.

"Taika niekada nepasiekiama visam laikui. Ją reikia kurti nuolatos", - kalbėjo vyskupas ordinaras.

Į susirinkusius svečius kreipėsi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, kuri pažymėjo, jog susirinkome ypatingos istorinės auros pastate, nes po šiais skliautais laikas įmūrijo Vilniaus gynybinę sieną, taip gražiai simbolizuojančią čia dirbančių žmonių pagrindinę - taikdarystės misiją".

Ministrės teigimu, Maldos pusryčių tradicija gimė ekumenijos, taigi, taikdarystės dvasioje. Ir nors pasaulis tūkstančius metų skęsta nesutarimuose bei karuose, lygiai taip pat tūkstančius metų žmogus tikisi bendrystės ir taikos. 2012-ieji taip pat ne išimtis.

Pasak ministrės, pasaulis šurmuliuoja, Europa turbūt pirmąkart po Antrojo pasaulinio karo sprendžia sudėtingus likimų klausimus, o čia, Lietuvoje - taip pat nerimas dėl mūsų ateities. Atsakymų ieškome Konstitucijoje, įstatymuose ar ginčuose dėl mokesčių, bet esmė yra visai kitur.

"Gali būti, kad veidmainystė, sąžinės nešvara, melas, gobšumas, atsakomybės stoka, valdžios siekis bet kokia kaina yra tarp svarbiausių iššūkių mūsų nacionaliniam saugumui šiandien", - sakė R. Juknevičienė.

Nacionaliniuose maldos pusryčiuose kalbėjęs pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas Vytautas Landsbergis deklamavo savo eilėraštį "Rūpintojėliui" ir teigė, jog jam turi būti nelengva stebėti mūsų gyvenimą bei kvietė pamąstyti, kuo mes tą kančią tęsiame ir giliname, ir kuo prisidedame, kad ji mažėtų.

Kario žodį taręs Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis kalbėjo apie kario, taikdario profesiją ir kartais kylančius sunkumus, kuriuos padeda įveikti malda. Jis pabrėžė, kad labai didžiuojasi Lietuvos kariais, vykdančiais sudėtingas užduotis Afganistane ar prie Afrikos krantų.

Renginyje taip pat kalbėjo Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Linas Linkevičius, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Seimo Maldos grupės vadovas Egidijus Vareikis.

Nacionaliniai maldos pusryčiai - tai galimybė politikams, verslininkams, visuomenės veikėjams, jaunimui pasidalyti savo mintimis ir įžvalgomis. Šiuose susitikimuose kalbama apie Evangelijos vertybes kasdieniame kiekvieno asmens gyvenime.

Maldos pusryčių tradicija atsirado XX amžiaus viduryje kaip reakcija į naujus iššūkius. Maldos pusryčių ištakos siekia 1942 metus, kai keletas JAV Senato narių pradėjo neformalius susitikimus, siekdami dalintis Kristaus mokymo gyvybingumu ir juo pagrįstu tarpusavio bendravimu.

1953 metais JAV įvyko pirmieji Nacionaliniai maldos pusryčiai, kuriuose dalyvavo JAV prezidentas.

Lietuvoje pirmieji Nacionaliniai maldos pusryčiai surengti 2001 metais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder