Minint M. L. Rėzos metines įteikta jo vardo premija

Minint M. L. Rėzos metines įteikta jo vardo premija

Sausio 9 dieną sukako 240 metų nuo Lietuvių raštijos ir rašto kultūros puoselėtojo Martyno Liudvyko Rėzos gimimo. Jau septintus metus iš eilės šia proga įteikiama M. L. Rėzos vardo premija, kurią šiandien Juodkrantėje pagarbiai atsiėmė folkloro ansamblis "Giedružė".

Būtent ansamblis sukosi visų atminimo renginių epicentre. Šeštadienį Neringos kultūros įžymybės gimimo metinių proga miestelėnai ir svečiai rinkosi prie Juodkrantės centre esančio M. L. Rėzos paminklo, šalia kurio buvo paliktos gėlės bei dainuojamos jo užrašytos dainos.

Tolimesnis renginių vyksmas persikėlė į Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčią. Tradiciškai buvo pristatomi M. L. Rėzos nuveikti darbai, o ši garbė šiemet teko Klaipėdos universiteto doc. dr. Nijolei Strakauskaitei. Trumpą paskaitą šalčio sukaustytoje bažnyčioje skaičiusi mokslininkė tikino, jog Lietuvos raštijos puoselėtojas nuveikė didžiulius darbus, jo veikla buvo itin plati ir sunkiai aprėpiama. Savo veiklos metais į vokiečių kalbą jis vertė K. Donelaičio „Metus“, rengė naują Biblijos vertimą, užrašinėjo dainas. Būtent apie pastarasias ir sukosi kalba - pasirodo, jog neringiškio darbais dainų srityje itin domėjosi užsienio mokslininkai.

Iškilmingo renginio metu buvo įteikta septintoji M. L. Rėzos vardo premija. Neringos savivaldybės tarybos sprendimu, pritarus Liudviko Rėzos kultūros centro tarybai 1400 eurų siekianti premija skirta Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ folkloro ansambliui „Giedružė“.

Lietuvių kalbos instituto direktorė Elena Zabarskaitė sakė, jog toks pasirinkimas turi logišką tąsą žvelgiant į anksčiau apdovanotus žmones

"Džiaugiuosi, kad būtent šiam ansambliui įteikiame premiją. Šiais metais turėjome nuspręsti, kuris iš 4 pretendentų jos yra verčiausias. Visi pretendentai buvo geri, tikiuosi, kad jie dalyvaus ir kitąmet, bet "Giedružė" atitiko visus be galo svarbius kriterijus - dainose naudojami M. L. Rėzos tekstai, telkiama bendruomenė, žinia nešama už šalies ribų", - sakė E. Zabarskaitė.

Premiją įteikęs Neringos meras Darius Jasaitis linkėjo, kad kuo daugiau žmonių mąstytų taip, kaip mąstė M. L. Rėza, o nuveikti darbai būtų atsimenami praėjus net šimtams metų.

"Džiaugiuosi, kad šioje bažnytėlėje yra dauguma tokių, kurie mąsto kaip M. L. Rėza, kaip mąsto "Giedružė". Be jūsų skaitymų, be dainų M. L. Rėzos atminimas kaži ar būtų įamžintas", - į kolektyvą kreipėsi meras ir atskleidė, jog tvirtinant septintuosius premijos laimėtojus politikams net nekilo klausimų, ar "Giedružė" jos nusipelnė.

Itin svarbi asmenybė lietuvių kalbos ir kultūros srityje

M. L. Rėza laikomas vienu žymiausių pasaulietinės lietuvių kultūros puoselėtojų bei lietuvių tautosakos mokslo pradininku – jis pirmasis pradėjo sistemingai rinkti lietuvių liaudies dainas ir išleido pirmąjį lietuvių tautosakos rinkinį „Dainos“. Šiame rinkinyje buvo ir pirmoji mokslinė studija apie lietuvių liaudies dainas, M. L. Rėzos dėka skambančias iki šių dienų. M. L. Rėza atrado ir „padovanojo“ mums Kristijoną Donelaitį - pirmą kartą išvertė į vokiečių kalbą ir 1818 m. išleido K. Donelaičio „Metus“. 1824 m. pasirodė jo verstos Ezopo pasakėčios, išleistos kartu su dar šešiomis išlikusiomis. Pažymėtina, kad M. L. Rėza parengė du lietuviškosios Biblijos leidimus, vokiškai išleido „Lietuviškosios Biblijos istoriją“ ir „Filologines kritines pastabas dėl lietuviškosios Biblijos“. Negalima pamiršti, kad M. L. Rėza buvo dvasininkas ir pedagogas, filologas, publicistas, istorikas ir poetas.

Labiausiai išsimokslinusio XIX a. pradžios lituanisto atminimą siekiama įprasminti Neringos savivaldybės tarybos įsteigta Liudviko Rėzos vardo kultūros ir meno premija, teikiama už Kuršių nerijai reikšmingą veiklą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder