Metinis muzikanto atlygis gali siekti vos kelis centus, sako AGATA direktorė

Metinis muzikanto atlygis gali siekti vos kelis centus, sako AGATA direktorė

Atlikėjų teises ginanti gretutinių teisių asociacija AGATA šiandien mini 15 metų įkūrimo sukaktį. Be gretutinių teisių priežiūros asociacija užsiima kūrinių retransliavimo apmokestinimu, sprendžia teisinius, mokestinius klausimus, kurie yra aktualūs atlikėjams.

Asociacijos direktorė Agnė Masalskytė Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ paaiškino esminį skirtumą tarp dviejų asociacijų – AGATA ir LATGA.

„LATGA – renka mokesčius už tuos, kurie sukūrė kūrinius, o AGATA – už tuos, kurie juos atlieka“, - tikino pašnekovė. Jos teigimu šiuo metu AGATA prižiūri virš 4,2 tūkst. aktyviai veikiančių atlikėjų gretutinių teisių.

Pajamos nevienodos

Praėjusiais metais buvo surinkta beveik 7 mln. litų atlikėjams ir įrašų gamintojams. Daugiausia pajamų, pasak A. Masalskytės, sugeneruoja radijo ir televizijos sektorius, kuris transliuoja tiek lietuviškus, tiek užsienietiškus kūrinius.

„Transliuojama apie 50 proc. lietuviškų dainų, 50 proc, užsienietiškų“, - statistika pasidalijo AGATA direktorė.

„Turime sužinoti, kas yra jo atlikėjas, dažniausiai muzikos įrašą atlieka keletas atlikėjų, kas yra jo įrašų gamintojas ir visus tuos duomenis susumavę, turime paskaičiuoti, kiek kiekvienam atlikėjui atitenka tų pinigėlių. Tas skaičius gali varijuoti nuo kelių centų, jeigu atlikėjas tik kartą atliko kažkokį tai kūrinį ir tai nėra jo pagrindinė veikla. Kitas atvejis, jei atlikėjas yra populiarus ir dažnai naudojamas, tai gali būti ir keliasdešimt tūkstančių susikaupę per metus“, - pasakojo pašnekovė.

Aktoriams - blogiau?

A.Masalskytė pripažino, kad aktorių teisės Lietuvoje yra mažiau ginamos, tačiau jos atstovaujama asociacija stengiasi kasmet surinkti vadinamąjį „tuščios laikmenos atlyginimą“. Tai atlygis už tai, kai filmai yra kopijuojami į laikmenas, kompiuterius, diskus.

„Virš 930 tūkst. litų praėjusiais metais buvo paskirstyta aktoriams. 50 proc. filmų gamintojams, o 800 šimtai aktorių gavo atlygį už tuščią laikmeną“, - teigė pašnekovė.

„Apie 1100 Lt – tiek vidutiniškai gauna vienas asmuo per metus“, - statistinį vidurkį pateikė A. Masalskytė.

Parengė Laura Bagdžiūnaitė

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6.05 val.


Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder