Lietuvos dirigentai vertinami ir Lenkijoje

Lietuvos dirigentai vertinami ir Lenkijoje

Lietuvos dirigentai dažni svečiai kaimyninės Lenkijos dvidešimt dviejų filharmonijų scenose. Nors patekti į simfoninės muzikos rinką dirigentams iš kitų šalių gana sudėtinga, atsižvelgiama į profesionalumą, patikimumą ir dirigento žinomumą.

Varmijos-Mozurų filharmonijos Olštyne scenoje filharmonijos simfoninis orkestras atlieka lenkų kompozitoriaus Stanislovo Moniuškos uvertiūrą. Batuta – kviestinio svečio Dainiaus Pavilionio rankose.

Pasak lietuvio dirigento, su šiuo orkestru teko repetuoti beveik savaitę. Nes antroje koncerto dalyje skambėjusią Dmitrijaus Šostakovičiaus penktąją simfoniją orkestras atliko pirmą kartą.

„Kai atsistoji prie orkestro pirmą kartą, tai būna pirmiausia, kas tokie mes esame. Susipažinti įdomu. Iš pradžių mane tai gąsdindavo, nes nežinai, ko laukti, dabar tai yra kaip adrenalinas, ką aš šiandien gavau. Nes tie kolektyvai keičiasi gan dažnai, kas savaitę dirbu vis su kitais“, – kalbėjo Klaipėdos muzikinio teatro vyriausiasis dirigentas Dainius Pavilionis.

„Senojoje filharmonijoje kviestiniai dirigentai diriguodavo ne taip jau retai. Naujo filharmonijos pastato scenoje dirigentas D. Pavilionis dirigavo pirmą kartą. Puikus koncertas, publika patenkinta“, – sakė Lenkijos Varmijos-Mozūrų filharmonijos direktoriaus pavaduotojas Maciejus Sternickis.

Lenkijos filharmonijose, kurių yra 22-i, kviestiniais simfoninių ir kamerinių orkestrų dirigentais dažnai dirba dar du Lietuvos dirigentai – Juozas Domarkas ir Modestas Pitrėnas.

Juozas Domarkas šią savaitę diriguos Bydgoščiaus filharmonijos simfoniniam orkestrui, D. Pavilionis – Katovicų. Mūsų dirigentai dažni svečiai Balstogės, Kališo, Torūnės, Čenstakavos filharmonijose. Nes geriausi Lenkijos dirigentai dirba kitose Europos filharmonijose.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad Lenkijoje daugiausiai diriguoja tik lenkai. Jie labai mažai ką įsileidžia į savo ratą. Tai didelė rinka, gal tai ir verslas, nes tu įlindęs į tą rinką ir tave perka kaip prekę, kaip dirigentą, kuris greitai atvažiuoja, greitai padaro“, – teigė dirigentas D. Pavilionis.

Anot jo, lenkai, kviesdami dirigentus iš užsienio, vertina profesionalumą ir patikimumą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder