Lietuvių kryždirbystės tradicija – muziejuje Sankt Peterburge

Lietuvių kryždirbystės tradicija – muziejuje Sankt Peterburge

Rusijos etnografijos muziejuje Sankt Peterburge gegužės 4 dieną bendradarbiaujant su generaliniu konsulatu Sankt Peterburge atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus nuotraukų paroda „Lietuviški kryžiai“, kurioje eksponuojamоs originalios kryžių, stogastulpių, koplytstulpių nuotraukos iš Adomo Varno fotografijų rinkinio.
Susirinkusiuosius pasveikino Lietuvos generalinė konsulė Sankt Peterburge Aušra Semaškienė.
 
Pasak Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorės Birutės Kulnytės, lietuvių kryždirbystė – tai ne tik tradicinis amatas, bet veikiau „sinkretinis liaudies kultūros reiškinys, kurio sampratoje telpa visa tradicinio medinio paminklo istorija nuo pradžios iki pabaigos: idėja, vietos ir meistro parinkimas, kūrybos procesas, pastatymas, pašventinimas, lankymas, sunykusio kryžiaus sudeginimas, naujo kryžiaus pastatymas“. „Šie mažosios architektūros paminklai įgyja gyvybę per žmonių tikėjimus, su jais susijusias apeigas, papročius”, - sakė B.Kulnytė.
 
Šio amato niekada nebuvo mokoma mokyklose, visas kryždirbystės ir liaudies skulptūrų gaminimo tradicijas savamoksliai meistrai, liaudyje vadinami „dievdirbiais”, perduodavo savo vaikams iš kartos į kartą.
 
Kryždirbystė ir kryžių simbolika Lietuvoje buvo pripažinta Žmonijos žodinio ir nematerialaus paveldo šedevru ir 2008 m. pabaigoje Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) kryždirbystę ir kryžių simboliką Lietuvoje pripažino unikalia žmonijos nematerialaus kultūros paveldo vertybe.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder