”Klumpakojo” šokėjai buvo raginami tausoti klumpes

”Klumpakojo” šokėjai buvo raginami tausoti klumpes

Šeštadienį nuo ankstyvo ryto prie uostamiesčio Žvejų rūmų rikiavosi autobusų eilės – iš visos Lietuvos čia rinkosi tautinių šokių kolektyvai ir ansambliai į 4-ąjį “Klumpakojo” konkursą-festivalį.

Šiemet šis festivalis buvo surengtas jau šviesaus atminimo profesoriui Juozui Gudavičiui atminti. Tai jis prieš devynerius metus sugalvojo tokią tautinių kolektyvų šventę. Lietuvoje vaisingai dirbantys KU Choreografijos katedros parengti absolventai, vadovaujantys ansambliams, išskyrus Dainų šventes, retai teturi galimybių koncertuoti ne savo miestelių ir miestų žmonėms.

Nors Klaipėdoje šeštadienį užderėjo tiek renginių, tačiau ir pasižiūrėti suvažiavusių kolektyvų meno susirinko nemažai klaipėdiečių. Dvylikametis Paulius, klestelėjęs į žiūrovų krėslą, labai entuziastingai palaikė ne tik Klaipėdos jaunimo centro šokių ansamblį “Vijurkas”, bet ir Marijampolės “Jotvingį”, Šilutės “Atlają”, šokusį ne tik “Klumpakojį”, bet ir labai išraiškingą, dar neregėtą vyrų šokį “Sėlininkai”.

O užkulisiuose vis gausėjo šokėjų, dainininkų ir muzikantų, kurie blaškėsi ieškodami savo persirengimo kambarių. Pakalbintos šokėjos, atvykusios iš Birštono, kodėl rinkosi šokti ne kokį breiką ar sportinius šokius ant parketo, patikino: “Tautinius šokius šoko mūsų tėvai, mes norime tas tradicijas tęsti, kad Lietuvoje nenunyktų šokiai, kilę iš tautos šimtmetinių tradicijų..” 

Panevėžietės šokėjos Austė, Martyna ir Julė sakė, kad labai patinka žmonėms rodyti tikrą, o ne surogatinį meną. Šokėjai vyrai iš Plungės ir Prienų teigė, kad šokius vertina ir kaip puikų sporto pakaitalą, ir kaip gerą jaunimo bendravimo, laisvalaikio formą.

[BANERIS]“Geriau vaikščioti į repeticijas, koncertuoti negu gulėti ant sofos, plempti alų ir žiūrėti "teliką", per kurį tik dvi temos - politikų pravaikštos ir Kedžio tragedija”, - reziumavo Aidas.

O scenoje ir salėje kaito aistros: vienas kitą keitė kolektyvai iš visos Lietuvos, trypdami ne tik “Klumpakojį”,  bet ir pristatydami jaunųjų choreografų, KU auklėtinių, labai išmoningas tautinių šokių kompozicijas. Vertinimo komisija, kurioje ir profesoriaus J. Gudavičiaus našlė choreografė  Janina Gudavičienė, šiureno vertinimo lenteles, žymėdamasi pasirodymų kokybę.

Per šios šventės atidarymą kalbėjusi baletmeisterė KU Choreografijos katedros pedagogė Almutė Gražulienė paragino šokėjus tausoti klumpes, nes jos tik Alytuje bedrožiamos. KU Menų fakulteto dekanas VytautasTetenskas, Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius šokėjams, muzikantams ir dainininkams linkėjo sėkmės tapti šio konkurso laureatais.  

O tarp kolektyvų, festivaliui - konkursui ruošusiųjų “Klumpakojį”, 1-3 vietos pripažintos Kauno medicinos universiteto šokių ansambliui “Ave Vita”, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro tautinių šokių ansambliui “Trapukas”, Šilutės Pirmosios gimnazijos tautinių šokių kolektyvui “Atlaja”.

Už įdomiausias šokių interpretacijas 1-3 vietas pasiskirstė šie kolektyvai: Vilniaus “Sietuva”, Kauno technologijos universiteto tautinio meno ansamblio “Nemunas”, Šiaulių Vijolių vidurinės mokyklos šokių studija “Žalnieriukas”. Šiemet “Klumpakojo” festivalyje – konkurse varžėsi 25 kolektyvai. Tarp jų – keturi iš Klaipėdos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder