Klaipėdoje - naujų vargonų skambesys

Klaipėdoje - naujų vargonų skambesys

Dar pavasarį į Klaipėdą atkeliavęs ypatingas muzikos instrumentas, kurio montavimo ir derinimo darbai vyko iki pat liepos mėnesio, šiandien pasiruošęs skambėti. „Naujieji austrų firmos „Rieger“ vargonai Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje – tai pagaliau išsipildžiusi svajonė“, – LRT.lt portalui pasidžiaugė vienas iš šių vargonų idėjos Klaipėdoje iniciatorių brolis Benediktas.

Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčia ir onkologijos centras – vienuolių pranciškonų pastangomis Klaipėdoje iškilę dvasinės pagalbos namai sergantiesiems. „Pirmiausia šie vargonai reikalingi ligonių terapijai. Žinoma, jie tarnaus ir apeigų metu. Taip pat bus naudojami koncertinei veiklai“, – vardija brolis Benediktas.

Pasak pašnekovo, prieš 25 metus susipažinęs su lietuvių kompozitoriumi Alvidu Remesa, iš muziko jis išgirdo apie Klaipėdos bažnyčias, kurių prieš Antrąjį pasaulinį karą mieste buvo net vienuolika. „Kompozitoriui su dideliu užsidegimu pasakojant apie vargonų muziką, mano širdyje ėmė rusenti vargonų idėja“, – mena pašnekovas.

„Pajūryje vargonų situacija skurdoka. Vieni vargonai yra Nidos bažnytėlėje, kur vyksta Th. Manno festivalis, kiti – Juodkrantės bažnyčioje, ir yra tikrai kuklūs. O pačioje Klaipėdoje vargonai stovi tik Klaipėdos universiteto Menų fakulteto salėje, jie pastatyti 1975 m. ir tai – labiau mokymosi priemonė.“

Naujieji vargonai, anot brolio Benedikto, kitokie ir savo skambesiu, ir išvaizda. „Tai – 37 registrų, 3 manualų, vargonai, turintys 2528 vamzdžius. „Rieger“ kompanijos dizaineris pats yra onkologinis ligonis. Jis teigia, kad šioje koplyčioje sumontuoti vargonai – geriausias jo darbas. Mūsų koplyčia yra tarsi apverstas laivas „kogas“ (laivo tipas – red. past.) – tokie laivai plaukiojo po Baltijos jūrą prieš 800 metų. Vargonų dizainas primena laivo burę. Šie vargonai – tai pagaliau išsipildžiusi svajonė“, – LRT.lt portalui pasakojo brolis Benediktas.

Pirmasis instrumentą prakalbins ir vargonų inauguracijoje, vyksiančioje ateinantį savaitgalį, gros Maskvos filharmonijos vyriausiasis vargonininkas, Klaipėdoje gimęs Garis Grodbergas. Muzikas sukūrė šiems vargonams balsų dispoziciją. Atlikėjas groja įvairią muziką, tačiau labiausiai, anot brolio Benedikto, vertina J. S. Bacho ir A. Vivaldi kūrinius.

Liepos 20 d., 15 val. vyks naujųjų vargonų inauguracija, o 17 val. šv. Mišių metu vargonuos kompozitorius A. Remesa, skambės specialiai šioms iškilmėms parašytas kompozitoriaus Algirdo Martinaičio kūrinys „Šv. Pranciškaus malda“, atliekamas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vargonų ir klavesino katedros docentės vargonininkės Renatos Marcinkutės Lesieur ir choro „Aukuras“ (vad. Alfonsas Vildžiūnas).

Taip pat klausytojai girdės jauno kompozitoriaus Vytauto Paukštelio kompoziciją vargonams „Išlikimas“, kurią atliks vargonininkas Rimvydas Mickus.

„Išlikimas“ – tai kūrinys apie žmogaus išlikimą. Kad ir su kokiais sunkumais tenka susidurti, žmogus stengiasi išlikti. Kūrinys parašytas tik vargonams, jis paremtas senoviniu skambesiu, klasikine harmonija. Mano idėja nebuvo ieškoti novatoriško skambėjimo“, – sako kompozitorius Vytautas Paukštelis.

Liepos 21 d. Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje gros pasaulinio garso vargonų muzikos atlikėjai Haigas A. Vosgueritchianas (Izraelis) ir Michaelis Schochas (Austrija).

Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčios vargonų fundatoriai – Klaipėdoje gyvenanti Ingos Gusiatinos šeima.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder