Klaipėdiečio baltų kultūros parkas kils Kinijoje

Klaipėdiečio baltų kultūros parkas kils Kinijoje

Lietuviai vieninteliai iš Baltijos šalių Kinijoje įrengs savo kultūros parką. Šį grandiozinį projektą patikėta įgyvendinti uostamiesčio mokslininkui Petrui Grecevičiui.

Klaipėdos universiteto Gamtos ir matematikos mokslų fakulteto dekano, humanitarinių mokslų daktaro P. Grecevičiaus idėja - baltų kultūros parkas - viena iš 20-ies laimėjusių atranką. Antrajame etape savo idėjas pateikė dalyviai iš 43 šalių.

Dalyvauti tokiame projekte P. Grecevičius sumanė pats, kai gavo pasiūlymą elektroniniu paštu. Praėjęs atranką mokslininkas gavo 18 tūkst. dolerių premiją projekto vykdymui, taip pat kelias keliones į Kiniją.

Šiaurės Kinijos dalyje esančiose Jinzhou miesto apylinkėse iš viso iškils 20 parkų, 8 iš jų - europietiški. Viso parkų komplekso dydis - apie 400 hektarų.

Baltų kultūros parke ketinama pristatyti kultūrą per įvairius su ja susijusius simbolius: vėtrunges, gintaro apdirbimą, taip pat bus pastatytas Birutės kalno observatorijos modelis, baltų alkavietė, informacinis stendas su video projekcijomis, skambančia Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzika.

Taip pat nepamirštama ir gamta. Čia bus pasodinti ąžuolai, pušys, diemedžiai, parką puoš baltų runos, saulutės. Tam, pasak autoriaus, labai tinkamos ir vietos klimatinės sąlygos, nes yra labai panašios į mūsų.

Baltų kultūros parkas, o ir kiti 19, turėtų būti pastatyti iki 2013-ųjų metų. Pradžioje jie bus vienu iš "Expo" parodos komponentų, vėliau bus laisvai prieinami visuomenei. Pasak P. Grecevičiaus, projektą perėmė kinai, pats projektavimas jau užbaigtas, gauti investuotojų patvirtinimai, jau prasidėjo darbai. Tačiau pačiam mokslininkui teks dalyvauti autorinėje priežiūroje, todėl dar laukia tolimos kelionės.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder