Klaipėdiečiai minės Žemaitijos krikšto jubiliejų

Klaipėdiečiai minės Žemaitijos krikšto jubiliejų

"Klaipėda tikrai neliks nuošalyje minint šį iškilų ir svarbų įvykį, turime įdomių minčių, idėjų ir siūlymų", - sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, penktadienį lankęsis Telšių vyskupijoje ir susipažinęs su paskutinės pagoniškos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės - Žemaitijos krikšto ir Žemaičių vyskupystės įsteigimo 600 metų jubiliejaus, kuris bus minimas 2013 m., programa.

Meras sakė, jog buvo įdomus ir naudingas susitikimas su Žemaičių vyskupijos miestų savivaldybių merais, vyskupais, dekanais, parapijų klebonais, bendruomenių atstovais.

"Dabar taip greitai sunku tiksliai išvardinti renginius, kuriuose ketiname dalyvauti, bet tikimės, jog klaipėdiečių žemaičių delegacija kovo 3-6 dienomis dalyvaus piligriminėje kelionėje į Romą, audiencijoje pas popiežių Benediktą XVI. Kelionę kuruoja Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios klebonas Vilius Viktoravičius. Tai vienas iš rimtesnių akcentų, kviečiami visų miestų merai, tad laukia nemažas organizacinis darbas. Į stovyklą Telšiuose susiburs skautai", - sakė V. Grubliauskas, ketinantis nauja informacija pasidalinti artimiausiame Miesto tarybos posėdyje.

Pasak mero, nors didžiosios dalies jubiliejaus minėjimo organizavimo darbų imasi dvasininkija, pasaulietinė valdžia taip pat prie to prisidės. Juo labiau, kad tam yra skirta ir valstybinė programa. Tad šventė tikrai nebus minima vien bažnyčiose ir šventovėse - religinio ir pasaulietinio pobūdžio renginiai vyks mažuosiuose ir didžiuosiuose Žemaitijos miestuose, kaimuose, žinoma, ir Klaipėdoje. Gegužės 12 d. uostamiestyje vyks įvairiausi renginiai, o rugpjūčio 4 d. juos vainikuos visuotinė šventė Telšiuose.

1413-aisiais, praėjus 3 metams po Žalgirio mūšio, Vytautas ir Jogaila ėmėsi Žemaitijos krikšto, kadangi net kelis kartus Vokiečių ir Livonijos ordinams dovanoti žemaičiai taip ir nebuvo apkrikštyti. Visuotiniame Bažnyčios susirinkime Konstancoje 1416 metais žemaičių delegacija, įrodinėdama, jog Lenkijos ir Lietuvos valdovai jau pradėjo žemaičių krikštą, prašė susirinkimą pavesti Vilniaus ir Lvovo vyskupams įkurti Žemaičių vyskupiją.

Gavę tokį Visuotinio Bažnyčios susirinkimo pavedimą Vilniaus vyskupas ir Lvovo arkivyskupas 1417 metais išvyko krikštyti žemaičių. Medininkuose (Varniuose) jie įsteigė Žemaičių vyskupiją, konsekravo katedrą ir vyskupu paskyrė Motiejų Trakiškį. Praėjus dar keliems dešimtmečiams paskutinės pagonių salos krikščioniškoje Europoje nebeliko.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder