Klaipėdiečiai kviečiami pažvelgti į "Naują tikrovę"

Klaipėdiečiai kviečiami pažvelgti į "Naują tikrovę"

„Klaipėdos galerijos“ filiale „Herkaus“ mados ir verslo centre ketvirtadienį atidaroma Aurimo Eidukaičio tapybos paroda „Nauja tikrovė“.

A. Eidukaičio paveikslai – tarsi sustabdyta akimirka iš sapno, teigiama „Klaipėdos galerijos“ pranešime. Siurrealus, giluminis kūrinių vaizdas įtraukia žiūrovą į kitą realybę. Dabarties ir praeities simboliai, atsidūrę greta vienas kito, kuria naujas reikšmes ir pasakojimus. Tapytojo darbuose gausu renesansinės architektūros, antikinių skulptūrų, senųjų kultūrų vaizdinių.

Šalia šių statiškų objektų atsiradusios dabarties apraiškos kuria mizanscenas, pasakojančias apie dailininko požiūrį į jį supančią aplinką. Dailininkas sąmoningai įkomponuoja į prieš šimtmetį vyravusią tapybinę nuotaiką šių dienų masinės kultūros ženklus.

„Tapyba man visada buvo kaip riba tarp realybės ir pasąmonėje sukurtos iliuzijos. Paveikslas – tai tarsi naujos tikrovės kūrimas. Peržengdamas drobės plokštumą pasineriu į kitą, nors ir netikrą, išgalvotą pasaulį. Čia egzistuoja dirbtina tikrovė, tačiau savo kitoniškumu ji vilioja pasinerti į gilumą, į nežinomybę, absurdą ir beprotybę. Čia nėra nei ribų, nei griežtos nustatytos tvarkos. Viską lemia sąmoningas atsitiktinumas.

Svarbiausia mano paveiksluose – idėja. Idėja, kuri įkvepia naujai tikrovei gyvybę. Ir jei ta mintis, kuri egzistuodama tik paveikslo drobėje, priverčia žmogų bent akimirkai stabtelti ir susimąstyti, jog tai, ką jis regi, yra vienintelė šiuo metu egzistuojanti realybė, – tai ir yra didžiausia paveikslo svarba, dėl kurios verta ir toliau žengti į neaprėpiamą tapybos erdvę“, – taip savo kūrybą apibūdina A. Eidukaitis.

Išvysti dalelę šio tapytojo talento jėgos klaipėdiečiai gali ištisus metus prie senojo pilies uosto. Vieno iš ten esančių pastatų sieną 2012 m. A. Eidukaitis papuošė tapytu senosios Klaipėdos vaizdu.

Tapytojas 2006 m. Šiaulių universitete pabaigė dailės studijas. Šiuo metu gyvena Klaipėdoje. Šia paroda dailininkas pirmą kartą išsamiai pristatys savo kūrybą Klaipėdos visuomenei.

Paroda vyks iki 2014 m. balandžio 24 d.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder