KKKC rūmuose - priemonės diskusijai apie Klaipėdą

KKKC rūmuose - priemonės diskusijai apie Klaipėdą

Liepos 18 d., penktadienį, 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) atidaroma Prancūzijoje kuriančios menininkės Anahitos Bathaie paroda „Paieškos užklausa“, kurioje KKKC rezidencijų projekto „Kelionių agentūra“ dalyvė plėtoja priemonių diskutuoti apie Lietuvą ir Klaipėdą paeiškos lauką.

Parodos pavadinimas – terminas, kuriuo apibūdinamas paieškos internete pagal reikšminį žodį arba junginį procesas. Sumažintą menininko priemonių paieškos lauką A. Bathaie įkurdino Parodų rūmų pirmajame aukšte esančiame bokse – anot kūrėjos, „baltame kube“.

Jame tarsi sandėliavimo patalpoje kūrėja pateikia įvairias priemones, galinčias pagelbėti atviroje diskusijoje apie Lietuvą ir konkrečiai apie Klaipėdą. Juk šiomis dienomis pagrindinis būdas rasti informacijos yra interneto paieška – būtent šitaip dažniausiai išsiaiškiname ką nors apie įvarias šalis, jų istoriją, tradicijas ir t. t.

A. Bathaie atlieka tyrimą pasitelkusi vaizdinę „Gyvybės medžio“ tradiciją, svarbią ne tik Lietuvos kultūrai, bet ir pačiai menininkei, kurios šaknys susijusios su persų ir prancūzų kultūromis. „Gyvybės medžio“ simbolis jau turi nemažą istoriją klasikinio ir liaudies meno tradicijoje, tad menininkė jį interpretuoja moderniai. Kitas A. Bathaie darbas, „tikėjimas“, užrašytas muilu, iškelia mintį apie tai, kad viską galima transformuoti per valymą. Paradoksalu, tačiau tai galioja ir paties „tikėjimo“ muilu atveju.

Menininkė A. Bathaie, gimusi 1973 m. Teherane (Iranas), gyvena ir dirba Paryžiuje. Pasitelkusi performansą, videomeną bei įvairias medijas, savo kūryboje ji koncentruoja dėmesį į kūną ir kalbą, savo plastiškus gestus susiedama su politiniais bei socialiniais klausimais. Liepos 1–14 d. kūrėja dalyvavo KKKC organizuojamoje rezidentūros programoje.

Nuo 2009 m. veikiančios KKKC rezidentūros tikslas – Klaipėdos, kitų Lietuvos miestų ir užsienio menininkų bendradarbiavimas, o pagrindinė šių metų programos tema yra Klaipėdos senamiesčio kultūrinio gyvenimo aktyvinimas bei uostamiesčio įvaizdžio stiprinimas. Tarp šių metų KKKC rezidentų yra menininkų iš Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Vokietijos, Gruzijos, Irano, JAV. Jų kūriniai ir veikla pristatoma viešosiose miesto erdvėse, KKKC parodų salėse bei kūrybiniuose užsiėmimuose.

Projekte „Kelionių agentūra“ dalyvaujantiems rezidentams siūloma reflektuoti Klaipėdos regioną bei miestą, vesti dienoraščius bei „maršrutų apskaitą“, šitaip rezidentūrą prilyginant kultūrinių kelionių agentūrai.

Kūrinių temos tiria dvi problemas: pirmoji susijusi su kultūriniu identitetu, apie kurį sprendžiame iš asmeninės ir kolektyvinės patirties; antroji – su asmeninės patirties istorijų reprezentavimu ir dokumentavimu, konceptualaus „pranešimo“ konstravimą paverčiant ne sausu dokumentavimu, bet kultūriniu įvykiu, sukeliančiu vietinės bendruomenės reakciją ir įtraukiančiu ją į šį procesą. Projekto akcentai – utopijos paieškos architektūroje, laiko slinktyse, lyties bei nacionaliniame identitete.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba. Parodų rūmų darbo laikas – trečiadienį–sekmadienį, 11–19 val. Paroda „Paieškos užklausa“ veiks iki š. m. rugpūčio 10 d.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder