Kas sieja šokį ir automobilį

Kas sieja šokį ir automobilį

Pernai "Memelio mieste" nuolatinį prieglobstį suradusi šiuolaikinio šokio studija "Žuvies akis", vadovaujama klaipėdietės Agnijos Šeiko, šį rudenį pasitinka kur kas tvirtesnė - prie jos choreografių komandos prisijungė stipriosios lyties atstovas. Petras Lisauskas - aktorius, šokėjas, kurio antraplanis vaidmuo kine šiemet įvertintas "Sidabrine gerve" - su Klaipėda sieja ne tik pedagoginius, bet ir kūrybinius planus.

Su P. Lisausku susitinkame "Žuvies akies" studijoje, kurioje verda ruošimosi naujajam sezonui darbai. Naujas kolega - tikras "Žuvies akies" šokėjų bei choreografių Dovilės Binkauskaitės, Giedrės Juškaitės ir A. Šeiko talkininkas. Sukalti lentynas arba išklijuoti sienas Petrui nėra problema - pečiuitas vyras šmaikštauja ne veltui esąs visai nepanašus į šokėją.

Jo įsitikinimų taip pat nepavadinsi vėjo perpučiamais: "Jeigu tikiu tuo, ką sakau, kovosiu iki galo. Būrėja kartą yra pasakiusi, kad mane liežuvis ir plaks, ir trauks. Kaipgi kitaip - gimęs Gaidžio metais, pagal Zaratustros kalendorių - kranklys, tai va, ir giedu giesmes... Į profesiją taip pat sudedu visą dūšią - nenoriu meluoti", - šypsosi jis.

Nuoširdumą P. Lisauskas rieškučiomis semia iš bendravimo su vaikais - su žmona augina du mažylius, dirba pedagoginį darbą.

"Iš vaikų galima labai daug mokytis. Stebėti, kaip jie pasako tiesą, kaip žaidžia, kaip naudoja fantaziją, man įdomu ne vien kaip tėvui, bet ir kaip aktoriui, kūrėjui. Stebėdavau, kaip dukrelė mokosi vaikščioti - juk šiuolaikiniame šokyje pusiau koordinuoti judesiai, judesio paieška yra labai aktualu", - sakė P. Lisauskas.

Panašiu keliu žengia ir pamažu Lietuvoje populiarėjanti judesio terapija, motyvuojanti žmogų nebijoti paties savęs, pajusti savo kūno galimybes. "Čia pradedama nuo paprastų dalykų - kietas judesys, minkštas judesys, pasitelkiami grupės formavimo žaidimai ir pan.", - aiškino pokalbininkas.

Šiuos mokslo metus P. Lisauskas pradėjo kaip vienos uostamiesčio privačios mokyklos choreografas. Po pamokų - užsiėmimai "Žuvies akies" studijoje, kuriuose laukiami visi norintieji - tiek mažieji "žuveliukai", tiek jaunimas bei suaugusieji. Šiuolaikinis šokis neturi amžiaus, kūno sudėjimo arba kitokio "cenzo".

"Kartą draugui, kuris domisi automobiliais, mėginau paaiškinti, kas yra šiuolaikinis šokis. Baletas - tarsi rolsroisas, nepakeičiama klasika, atpažįstama iš tolo. Pramoginiai šokiai, salsa - tai "tiuninguotos" mašinos. O šiuolaikinis šokis - kai eini pėsčias, o sakai, kad važiuoji. Arba bandai automobilį su trimis ar vienu ratu. Tai eksperimentas", - sakė P. Lisauskas.

Taiklūs palyginimai - iš patirties, kurioje buvo įvairių bandymų. Po mokyklos įstojęs studijuoti architektūros, P. Lisauskas gana greit suprato pataikęs ne ten. Alytiškis išmėgino įvairius laikinus darbus ir, paskatintas dažnai girdimo "Tau tik teatre vaidinti!", stojo iš naujo - jau į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, kurioje tąkart buvo renkamas eksperimentinis aktorių ir šiuolaikinio šokio šokėjų kursas.

Dauguma "eksperimentinių" pirmakursių apie šiuolaikinį šokį težinojo labai mažai - dūsavo dėl aktorystės. Ne išimtis buvo ir Petras. Tačiau buvęs kūjo metikas, svėręs per šimtą kilogramų, drauge su visais buvo pastatytas prie baleto lazdos.

"Nuo tada ilgai vaikščiojau skausmuose. Išmankštinti tokią masę ir "perlaužti" jau susiformavusį raumenyną kainavo didelių pastangų. Prasidėjo problemos dėl nugaros, kurį laiką negalėjau nė normaliai vaikščioti ar sėdėti. Tačiau netgi iš neigiamos patirties gali išmokti vertingų dalykų - būtų keista per gyvenimą keliauti lydimam vien teigiamų emocijų, - sakė jis.

- Negalėdamas judėti, šokti supratau, kad man tai iš tikrųjų patinka. Tada atsirado didelė motyvacija dirbti - nepaisant to, kad kurse buvau "lūzeris", nesyk girdėjęs prognozę, kad šokėju nebus. Bet vėliau šokti spektaklyje "Pėdsakai" mane netikėtai pakvietė choreografas Vytis Jankauskas. Pasijutau pastebėtas, sulaukiau komplimentų iš kritikų." Metro įvertinimas suteikė galingą stimulą dirbti toliau. Universalumas iki šiol vienas iš pagrindinių P. Lisausko orientyrų.

Šiuo metu jo planuose - vyrų šokio duetas, vaikiškas spektaklis ir kita. "Žinoma, neišsiversiu be baisiojo žodžio "finansai". Tačiau jeigu Dievas davė dantis - duos ir duonos", - ramiai apibendrina šokėjas.

P. Lisausko pažintis su "Žuvies akies" siela A. Šeiko užsimezgė seniai - žinoma, per šokį.

"Vilniuje, "Menų spaustuvėje", su grupės draugu Tautvilu Gurevičiumi pastatėme šokio spektaklį "Sankryža". Tada Agnija mus pakvietė į šiuolaikinio meno festivalį "PLArTFORMA". Iškart radome bendrą kalbą ir pradėjome mąstyti, ką galėtume nuveikti kartu. Juolab kad mano žmona - klaipėdietė, ir po studijų grįžome gyventi į pajūrį. Vėliau, tiesa, teko padirbėti Vilniuje, pastarąjį sezoną dirbau Kauno šokio teatre "Aura", o dabar vėl esu čia", - pasakojo pokalbininkas.

Norintieji lankyti šiuolaikinio šokio pamokas jaunimui ir suaugusiesiems laukiami "Žuvies akies" studijoje ("Memelio miestas", buvusi "Laivitės" teritorija). Informacija ir registracija mob. telefonu: 8 611 14800, 8 610 09498, 8 686 88407. Elektroninis paštas - [email protected].

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder