"Karalienė Luizė" - kelias į žmogiškuosius horizontus

"Karalienė Luizė" - kelias į žmogiškuosius horizontus

Viskas prasidėjo nuo kaktos, įremtos į stiklą. O už jo - Luizės gatvė ir išsaugota mažiausiai Karaliaučiuje suniokota Luizės bažnytėlė. O šiandien rankose laikau Arvydo Juozaičio knygą "Karalienė Luizė".

"Labiausiai ją rašyti skatino režisierius Gytis Padegimas", - sakė A. Juozaitis. Rašymas užsitęsė gal 10-11 metų, nes per tą laiką radosi ir kitos knygos. "Be istorikės Silvos Pocytės paramos ir pagalbos, verčiant karalienės Luizės laiškus, be jos ir Jovitos Saulėnienės knygų informacijos šita knyga, tiksliau, drama nebūtų gimusi", - prisipažino autorius. O visus tuos metus, kol toji drama buvo rašoma, režisierius Gytis Padegimas jos laukė. "Manau, kad niekas kitas jos ir nebūtų pastatęs, nes Gytis gerai pažįsta tą epochą, žino Klaipėdos ir Klaipėdos krašto istoriją, į kurią nuolat gilinasi. Tad buvo apsispręsta, kad Klaipėdos dramos teatro premjerai po rekonstrukcijos bus pasirinkta būtent šios asmenybės drama", - džiaugėsi A. Juozaitis. Karalienė Luizė suvaidino kur kas svarbesnį istorinį vaidmenį nei Prūsijos karalius Frydrichas. Paklaustas, kaip vertina "Karalienės Luizės" sceninį variantą, autorius sakė, jog jo viltys išsipildė su kaupu: "Galbūt spektaklį kiek ir reikėtų patrumpinti, bet manau, kad Inga Jankauskaitė, atlikusi šį vaidmenį, yra atradimas ne tik Klaipėdoje, bet ir Lietuvoje. Režisierius viską padarė, kad žiūrovams pademonstruotų visas scenos technines galimybes. Nors atsiliepimų girdžiu labai įvairių, tačiau esu laimingas, matydamas scenoje savo darbo vaisių", - neslėpė emocijų dramos "Karalienė Luizė" autorius.

Visko gali būti, kad brandinamam spektaklyje gali kai kas keistis. Tačiau dramai, išleistai knygai Klaipėdos istorikai, Klaipėdos krašto šiandieniniai gyventojai tikrai neliks abejingi - "Karalienė Luizė" atveria tam tikrus horizontus, pirmiausiai - žmogiškuosius. O tai ir yra didžioji šios knygos vertė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder