Juodkrantėje menininkus sujungė kinas ir šokis

Juodkrantėje menininkus sujungė kinas ir šokis

Šiemet Juodkrantėje ir vėl karaliavo kinas. Jau penkioliktąjį kartą čia vyko Lietuvos muzikos ir teatro akademijos organizuojamas tarptautinis kino projektas "Summer MEDIA Studio", pritraukiantis jaunus filmų kūrėjus į meistriškumo pamokas, kurias veda geriausi Europos kino meistrai bei dėstytojai. [CITATA]

Dvi savaites trunkanti vasaros kino stovykla leidžia jauniesiems menininkams iš įvairių Europos šalių visapusiškai susipažinti su kino kūrimo subtilybėmis. Studentai turi galimybę išklausyti profesionalių kino kūrėjų paskaitas ir išbandyti savo galimybes filmavimo aikštelėje.

ŠOKIS. Šiais metais pasirinkta projekto tema - "Šokis kine". Jaunieji dalyviai turėjo atskleisti šokio elementus per kiną, o su šia užduotimi susidoroti padėjo profesionalai. 

Šiais metais pasirinkta projekto tema - "Šokis kine". Jaunieji dalyviai turėjo atskleisti šokio elementus per kiną, o su šia užduotimi susidoroti padėjo profesionalus operatorius, choreografai ir šokio teoretikai iš JAV, Islandijos, Latvijos ir Lietuvos.

Anot projekto vadovės, lietuvių kino režisierės Inesos Kurklietytės, pagrindinis projekto tikslas yra leisti jauniesiems filmų kūrėjams praktiškai prisidėti prie kino kūrimo proceso ir suteikti jiems kuo daugiau profesinių žinių.

TIKSLAS. Pagrindinis projekto tikslas yra leisti jauniesiems filmų kūrėjams praktiškai prisidėti prie kino kūrimo proceso ir suteikti jiems kuo daugiau profesinių žinių.

"Svarbu sujungti tiltus tarp įvairių Europos šalių jaunųjų kino kūrėjų, kad jie bendrose tarptautinėse grupėse, padedami geriausių kino meistrų, kalbėtųsi ir mokytųsi kurti filmą", - kalbėjo I. Kurklietytė.

Studentai suskirstomi į 10 komandų ir tuomet prasideda intensyvus darbas. Pirmąsias penkias dienas vyksta apmokymai, žmonės pristato savo idėjas. Kitas dienas projekto dalyviai įgyvendina savo sumanymus, filmuodami ir montuodami filmus. Galiausiai įvyksta filmų pristatymai ir apdovanojimai. Šiemet stovyklos pabaigtuvių proga Juodkrantės viešbučio "Ąžuolynas" amfiteatre gyventojams ir svečiams pristatyti dešimt trumpametražių ir vienas dokumentinis filmas apie šių metų vasaros kino studiją.

Tema - ne atsitiktinė

I. Kurklietytė džiaugėsi, kad projekto dalyviai galėjo dirbti su moderniausia kino studijos technine įranga. Visa reikalinga technika gauta iš šiais metais Vilniuje duris atvėrusio audiovizualinių menų industrijos inkubatoriaus.

SVARBU. Šokio elementai naudojami nuo kino gimimo, todėl ši tema iš tiesų yra labai svarbi ne tik choreografams, šokėjams, bet ir operatoriams bei montuotojams.

"Pagaliau mes turime tokią techniką, apie kurią svajojome. Jeigu anksčiau viskas buvo paremta praktiškai tik idėja ir minimaliomis filmavimo sąlygomis, tai šiandien bandome įveikti gana didelius techninius iššūkius. Žinoma, mano įsitikinimu, idėjai nebūtinai reikia sunkvežimio technikos, bet kino žmonės puikiai žino, kad jeigu tas sunkvežimis yra, jie gali išnaudoti galimybes ir filmas gali atrodyti daug geriau", - sakė kino režisierė.

Šiųmetinė tema taip pat pasirinkta neatsitiktinai.

"Yra didelė dilema, kaip geriau nufilmuoti aktoriaus judesius. Tai nėra savitikslis dalykas. Beveik nėra nė vieno filmo, kuriame nebūtų aktoriaus judesio ar tam tikrų šokio elementų. Šokio elementai naudojami nuo kino gimimo, todėl ši tema iš tiesų yra labai svarbi ne tik choreografams, šokėjams, bet ir operatoriams bei montuotojams - kaip nufilmuoti, kokiu rakursu, su kokia technika, kaip sumontuoti šokį, aktoriaus judesį", - apie temos specifiką kalbėjo projekto vadovė.

Nori plėstis

Vykstant filmavimams pačiose įvairiausiose vietose - Juodkrantės apylinkėse, paplūdimyje, miškuose ar negyvosiose kopose, neretai atsitinka įvairių kuriozinių, netikėtų situacijų. Kino režisierė prisimena, kaip kartą montažo režisierių iš Italijos, filmuojant sceną su valtele, toli nuo kranto nunešė jūros bangos. Italas nemokėjo irkluoti, o išgelbėtas dviejų lietuvių, klaupėsi ir dėkojo už žygdarbį.

TECHNIKA. Projekto dalyviai galėjo dirbti su moderniausia kino studijos technine įranga.

"Summer MEDIA Studio" yra puiki galimybė studentams ne tik tobulinti savo įgūdžius, bet ir pasidalinti informacija apie įvairiausias Europos šalių kino mokyklas. Pasak I. Kurklietytės, jaunieji menininkai dažnai prisipažįsta, kad vasaros kino studija yra ta vieta, kur jie pirmą kartą pradeda pažinti savo būsimos profesijos darbo specifiką, prasmę.

Tarptautinio kino projekto "Summer MEDIA Studio" organizatoriai tikisi, kad ateityje stovyklai pavyks išsiplėsti.

"Kadangi mūsų projektas yra pripažintas tęstiniu, kitais metais mes vėl vykdysime vasaros medijos kino studiją, kuri bus skirta prodiuserio darbui. Jeigu pavyks, planuojame paleisti filmavimo grupes po visą Lietuvą. Tai bus tikras iššūkis ne tik prodiuseriams, bet ir visoms filmavimo grupėms", - ateities planais dalinosi režisierė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder