Jolitos Herlyn kūrinys iškart pateko į populiariausių knygų dešimtuką

Jolitos Herlyn kūrinys iškart pateko į populiariausių knygų dešimtuką

Prieš pat Naujuosius knygynuose pasirodęs debiutinis buvusios klaipėdietės Jolitos Herlyn kūrinys „Trys mano vieninteliai“ iškart pateko į populiariausių knygų dešimtuką. Leidyklos „Alma littera“ išleista knyga pasakoja nuoširdžią, intymią ir labai gyvenimišką istoriją apie moterį ir lemtingus jos pasirinkimus. Šiuo metu Hamburge gyvenanti rašytoja savo kūrinį pristato kaip skirtą visiems, kas kažkada mylėjo, ilgėjosi, kankinosi, buvo išduoti ar patys išdavė.

Knygos veiksmas prasideda 1994 m. Tai – laikotarpis, kai užsieniečiai pradeda atrasti nepriklausomą Lietuvą, jos moteris, o lietuvėms atsidaro durys keliauti į vakarus. Pagrindinė istorijos herojė Kamilė, ieškodama tikros meilės, susižavi Ali iš Jordanijos, kuris pakviečia moterį į Stambulą. Čia ir prasideda moters kelionė į save. Romanas apžvelgia tris moters brandos etapus, kurie sutampa su Kamilės kelionėmis ir meilės išgyvenimais Graikijos salose, Rio de Žaneiro karnavale ir net už Poliarinio rato.

„Mus dažniausiai jaudina tos skaitomų knygų vietos, kuriose intuityviai atpažįstame situacijas, emocijas ar mintis, su kuriomis susidūrėme asmeniškai. Nors kartais atrodo, kad kiekvieno mūsų gyvenimas – vienintelis ir nepakartojamas, tiesa yra ta, kad ir kiti žmonės išgyvena tą pačią patirtį, tik skirtingomis aplinkybėmis. Atpažinę ją, mes nebesijaučiame vieniši“, – teigia knygos autorė J. Herlyn.

Pasak rašytojos, kiekviena prie penkiasdešimtmečio artėjanti moteris yra sukaupusi pakankamai patirties, kad parašytų bent vieną knygą. J. Herlyn juokauja, kad šis amžius paskatino ir ją įgyvendinti ilgai brandintą idėją.

„Draugės ilgą laiką įkalbinėjo parašyti knygą, tačiau aš vis atsikalbinėjau, nors rašymas nebuvo man svetimas. Nuo vaikystės augau tarp knygų, nes mama dirbo bibliotekininke, mėgau rašyti ir skaityti, o kai man buvo devyneri „Lietuvos pionierius“ išspausdino pirmąją mano žinutę. Vis dėlto, galutinį apsisprendimą nulėmė vyro klausimas, ką žadu nuveikti per ateinančius dvidešimt metų. Pasijutau tarsi jis būtų užmynęs mano ambicijas. Kitą dieną atsisėdau ir pradėjau rašyti romaną“, – savo patirtimi dalinosi Jolita Herlyn.

Knygos autorės teigimu, dar viena svari priežastis nebeatidėlioti knygos rašymo buvo nykstantis ryšys su gimtąja lietuvių kalba.

„Gyvendamas užsienyje ir labai ribotai bendraudamas su tautiečiais, imi pamiršti gimtosios kalbos subtilybes: blanksta žodynas, keičiasi sakinių struktūra. Pajutau, kad jei noriu parašyti romaną lietuvių kalba – tai paskutinis mano šansas. Taip pat norėjau suspėti į laikmetį, kol neišnyko popierinės knygos, kurias galima liesti, braukyti pieštuku, o ne tik skaityti monitoriaus ekrane“, ¬– pasakojo knygos „Trys mano vieninteliai“ autorė.

Jolita Herlyn (Kraniauskaitė) gimė 1966 m., studijavo filosofiją Maskvos Lomonosovo universitete, dėstė filosofiją ir logiką Klaipėdos universitete, dirbo Klaipėdos miesto savivaldybės tarptautinių ryšių skyriuje, porą metų „Balticum“ televizijoje vedė diskusijų laidą „Proto aistros“. J. Herlyn yra parašiusi daugiau nei du šimtus straipsnių dienraščiui „Klaipėda“, o „Vakarų ekspresas“ spausdino jos interviu ciklą su užsieniečiais, apsilankiusiais ar gyvenančiais Lietuvoje. 2006 m. Jolita Herlyn persikėlė į Daniją, kur vadovavo banko rinkodaros skyriui. Šiuo metu rašytoja gyvena Hamburge.

Jolitos Herlyn knygą „Trys mano vieninteliai” išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 20 metų vykdo savo misiją – skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Alma littera“ leidžia knygas suaugusiesiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder