"Jauno teatro dienų" rengėjai atsisveikino iki kitų metų

"Jauno teatro dienų" rengėjai atsisveikino iki kitų metų

Balandžio 9 - 12 dienomis įvyko viena laukiamiausių teatro švenčių uostamiestyje. Lauke ant grotelių keptomis dešrelėmis ir taure vyno vaišinami festivalio "Jauno teatro dienos" uždarymo lankytojai buvo raginami pabendrauti bei pasidalinti mintimis.

Tačiau gausus teatro mėgėjų būrys net ir nesiruošė greitai skirstytis. Juk čia, "Kultūros fabriko" teatro scenoje, vos prieš valandą įvyko vienas laukiamiausių festivalio spektaklių "Trumpets in the sky" (angl. "Trimitai danguje"). Tarptautinis meno projektas, pačių kūrėjų apibūdinamas kaip atmosferinis ir juslinis judesio spektaklis, žiūrovams padarė milžinišką įspūdį.

Bandymas perteikti baimės jausmą

Aktorės Juli Apponen (Suomija/Švedija) bei Nela Hustak Kornetova iš Čekijos, pasitelkusios garsą ir šviesas, judesiu siekė sukurti ir žiūrovams perteikti baimės jausmą. Vėliau vykusioje spaudos konferencijoje menininkai pasakojo, kad šis spektaklis - ne intelektinis, bet emocinis kūrinys. Norint suprasti, jį reikia pajausti visu kūnu.

Spektaklyje "Trumpets in the sky" nėra nei logikos, nei siužeto, nei pokalbių. Pabrėžtina, kad ypač profesionaliai ir įtaigiai buvo sukurta šviesos kaita, kurią dirigavo garso ir vaizdo režisierius Bjornas Hanssonas iš Švedijos.

Anot jaunuolių, kūrimo procesas vyksta per patirtis - visuomet realizuojant idėjas. Vėliau įtraukiant jas į spektaklį arba ne.

Atgarsiai

Nors festivalio svečių iš užsienio kūrinys paliko neišdildomą įspūdį, tačiau įdomūs ir originalūs buvo ir kiti "Jauno teatro dienų" festivalyje parodyti spektakliai, kino filmai bei paskaitos.

"Labai džiaugiamės, kad pasiteisino "Jauno kino" programa, kuri, tikėtina, virs tradicine festivalio grandimi", - dalijosi mintimis vienas iš festivalio organizatorių bei Jaunimo teatro aktorių Donatas Stakėnas.

UNIKALU. Taip būtų galima pavadinti festivalio svečių atvežtą darbą "Trumpets in the sky", po kurio įvyko susitikimas su kūrybine grupe. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Vaikinas pasakojo, kad žiūrovų susidomėjimas ir lankomumas buvo didelis. Todėl kitais metais bus siekiama festivalio trukmę ilginti iki savaitės ar net dviejų, o renginių laiką orientuoti tik į dienos pabaigą. Juk gana sudėtinga pritraukti didesnį žmonių srautą nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro.

D. Stakėno teigimu, dalyviai yra labai patenkinti. Jis girdėjęs atgarsių, kad "Jauno teatro dienos" - vienas šilčiausių ir žmogiškiausių teatro festivalių Lietuvoje. Ir iš tiesų, organizatoriai būtent to ir siekia - išlaikyti balansą tarp renginių oficialumo ir neoficialių pasibuvimų kartu.

"Jauno teatro dienos" - nebe jaunas festivalis?

Jaunimo teatro vadovas Valentinas Masalskis gyrė šių metų festivalio vietą - "Kultūros fabriką". Anot aktoriaus ir režisieriaus, šių erdvių pavydi net vilniečiai. Juk tai - daugiafunkcinė vieta pačiame miesto centre. Čia yra kino salė, teatro scena, konferencijų salė, kurioje vyko susitikimai su kūrėjais, galiausiai ir vestibiulis, kuriame vyko renginio atidarymo ir uždarymo vakarai.

PLANAI. Vienas iš "Jauno teatro dienų" organizatorių Donatas Stakėnas dalinosi įspūdžiais bei pasakojo apie tolesnius festivalio planus. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

V. Masalskis taip pat dėkojo visiems, kurie prisidėjo prie festivalio augimo. Ypač Jaunimo teatro aktoriams, kurie sugebėjo paruošti reklamą bei sukaupė šiek tiek lėšų, nes vien finansavimo, gauto iš Kultūros rėmimo fondo, svečių honorarams sumokėti nebūtų užtekę.

"Mūsų tikslas - kad kitais metais festivalis iš "Jauno" virstų į tarptautinį. Juk jis gana smarkiai užaugo per tuos trejus metus", - pasakojo apie planus V. Masalskis.

Jaunimo teatro vadovas taip pat atskleidė, kad grįžtamajam ryšiui gauti bus siekiama organizuoti ir edukacinius užsiėmimus. Pavyzdžiui, rengti pjesių rašymo paskaitas bei konkursą. Šiam tikslui įgyvendinti būtų galima pakviesti net Nobelio premijos laureatę austrų rašytoją Elfrydę Jelenik.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder