Jaunimo teatras netrukus kvies į japonų dramaturgo "Juoko akademiją"

Jaunimo teatras netrukus kvies į japonų dramaturgo "Juoko akademiją"

Valstybinis jaunimo teatras vasario 22 dieną kvies į pirmąją šių metų premjerą "Juoko akademija", sukurtą pagal vieno žymiausių japonų dramaturgų, aktoriaus, teatro ir kino režisieriaus Koki Mitani tragikomišką pjesę.

Spektaklio režisierius - Viačeslavas Gvozdkovas, scenografijos ir kostiumų autorius - Vladimiras Fireris. Pagrindinius vaidmenis spektaklyje kuria aktoriai Kostas Smoriginas ir Sergejus Ivanovas.

Koki Mitani - dar negirdėtas vardas lietuvių teatre, tačiau Japonijos gyventojai jį išgirdę pritariamai linkčioja galvas. Vieni jį žino kaip šmaikščių pjesių autorių, žymų aktorių, kiti dievina jo režisuotus filmus.

Savo pirmąją pjesę K. Mitani parašė būdamas vos dešimties, o jo komedijų populiarumas apskriejo visą pasaulį. Dramaturgas prisipažįsta, kad rašydamas, panašiai kaip jo mėgstamiausias dramaturgas Antonas Čechovas, visuomet įsivaizduoja konkrečius aktorius, kurie vaidins spektaklyje, ir publiką, kuri žiūrės.

"Aš nerašau ateinančioms kartoms. Rašau dabartinei publikai. Komedija - nepaprastai sudėtingas, įvairialypis žanras, reikalaujantis iš rašytojo ypatingo pastabumo", - sako japonų komedijos karaliumi tituluojamas K. Mitani.

Dviejų veikėjų pjesė "Juoko akademija" - vienas populiariausių K. Mitani kūrinių, parašytas 1996 m. Pjesė buvo ne kartą statyta Rusijos, Japonijos ir Didžiosios Britanijos teatruose. 2004 m. pagal ją sukurtas filmas sulaukė nepaprasto populiarumo Azijos kino festivaliuose.

Pjesės veiksmas vyksta Tokijo policijos visuomenės saugumo cenzūros skyriaus kabinete 1940 m. Čia apsilanko jaunas dramaturgas Hadzimis Cubakis, iškviestas pasiaiškinti dėl savo sukurtos pjesės, parodijuojančios Šekspyro "Romeo ir Džuljetą". Iki premjeros likusi savaitė, tačiau leidimas viešai atlikti kūrinį dar nėra gautas. Jaunąjį dramaturgą priima naujai paskirtas, humoro jausmo stokojantis cenzorius, linkęs uždaryti visus teatrus bei uždrausti spektaklius. Cubakiui tenka nelengva užduotis - per septynias dienas surasti kompromisą, perrašyti pjesę ir įtikinti cenzorių leisti statyti pjesę.

"Klaidinga manyti, kad ši unikali pjesė yra apie cenzūrą. Jos pagrindinė tema yra kūryba ir kūrybiškumo išlaisvinimas kitame žmoguje", - sako Jaunimo teatro vadovas Algirdas Latėnas, pakvietęs režisierių iš Rusijos sukurti spektaklį. V. Gvozdkovas ilgus metus dirbo vienu iš festivalio "Baltiskij dom" organizatorių ir komisijos narių. Nuolatos keliaujantis režisierius beveik dvidešimt metų kuria spektaklius skirtinguose pasaulio teatruose, bet šiuo metu vadovauja Samaros teatrui. 2009 m. jis buvo nominuotas "Auksinės kaukės" apdovanojimui už geriausią režisūrinį darbą.

Pagrindinius vaidmenis spektaklyje kuria žymūs aktoriai K. Smoriginas ir S. Ivanovas. Abu scenos menininkai ilgus metus dirba Jaunimo teatre, kartu vaidino viename iš paskutinių režisierės Dalios Tamulevičiūtės spektaklių "Ožka, arba kas ta Silvija". K. Smoriginas, šiais metais švęsiantis savo 60 metų jubiliejų, teatro scenoje su įvairiais režisieriais dirba daugiau nei 30 metų. Toli gražu ne kiekvieną pasiūlymą vaidinti priimančiam aktoriui tai vienas didžiausių vaidmenų teatre per pastaruosius metus. Tuo tarpu S. Ivanovas - ryškus jaunosios kartos aktorius, prieš kelerius metus apdovanotas "Auksiniu scenos kryžiumi".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder