J. Mekui - Krokuvos kino festivalio "Slibinų slibinas"

J. Mekui - Krokuvos kino festivalio "Slibinų slibinas"

Lietuvių kilmės amerikiečių režisieriui Jonui Mekui už nuopelnus pasauliniam kinui antradienį įteikiamas garbingas 50-ojo Krokuvos kino festivalio apdovanojimas - "Slibinų slibinas".

Pirmą kartą Krokuvoje viešintis laureatas festivalio rengėjų įvardijamas kaip "amerikiečių kino avangardo krikštatėvis". Festivalyje yra rodoma J. Meko filmų retrospektyva, jo dailės kūrinių paroda, rengiami režisieriaus susitikimai su žiūrovais.

Krokuvos kino festivalis - vienas seniausių Europos renginių, skiriamų dokumentiniam, animaciniam ir trumpo metražo kinui. Gegužės 31 dieną startavęs festivalis per savaitę aprėps apie 250 filmų iš Lenkijos ir viso pasaulio. Jie rodomi konkursinėse programose, specialiuose seansuose, taip pat kūrėjų retrospektyvose, teminiuose ir archyviniuose seansuose. Festivalį lydi parodos, koncertai, plenerai ir susitikimai su kino kūrėjais. Kasmet festivalį aplanko apie 500 lenkų ir užsienio svečių - režisierių, prodiuserių, festivalių kuratorių ir gausi Krokuvos žiūrovų publika.

Festivalio "Slibinų slibino" (Krokuvos miesto simbolio) apdovanojimas nuo 1998 metų skiriamas žymiems dokumentinių ir animacinių filmų kūrėjams. Tarp laureatų - iškilūs režisieriai Verneris Hercogas (Werner Herzog), Jurijus Noršteinas, Ježis Kucia (Jerzy Kucia), Reimonas Depardonas (Raymond Depardon) ir kt.

Krokuvos kino festivalio direktorius Kšištofas Geratas (Krzysztof Gierat) sako, kad J. Mekas - tai amerikiečių avangardo ikona, jo filmai buvo godžiai žiūrimi tuometinėje Lenkijos Liaudies Respublikoje, nes tai buvusi laisvės išraiška, ir ne tik mene.

Amerikiečių avangardinio kino kūrėjas, dailininkas, rašytojas J. Mekas 1922 m. gimė Lietuvoje, karo metu buvo kalinamas darbo stovykloje Vokietijoje. Po karo studijavo filosofiją Mainco (Vokietija) universitete, 1949 m. kartu su jaunesniuoju broliu, taip pat kino režisieriumi, Adolfu emigravo į JAV. Visą emigranto gyvenimą praleido Niujorke, čia kūrė avangardinį kiną, pradėjęs nuo savo gyvenimo fiksavimo, vadinamųjų kino "dienoraščių". 1953 m. savo kino kūrybą pradėjo rodyti Niujorko galerijose, yra laikomas vienas iš garsiausių amerikiečių avangardinio kino, vadinamo "New American Cinema", atstovų.

J. Mekas yra pelnęs svarių apdovanojimų, tarp jų - Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją, Prancūzijos kultūros ministro meno ir literatūros ordiną, Tarptautinės dokumentinių filmų asociacijos ir Kino kritikų draugijos Los Andžele apdovanojimus už ženklų indėlį į Amerikos kino kultūrą (2007). J. Mekas yra Kanzaso miesto meno instituto JAV ir Vytauto Didžiojo universiteto Kaune garbės daktaras.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder