Gytis Padegimas: ne teatrą, o Kultūros ministeriją uždarom!

Gytis Padegimas: ne teatrą, o Kultūros ministeriją uždarom!

Praėjusią savaitę paviešintas kultūros ministro Arūno Gelūno siūlymas Panevėžio savivaldybei perimti Juozo Miltinio teatrą šokiravo ne tik jo aktorius, konfliktuojančius su ministerijos paskirtu teatro vadovu Romualdu Vikšraičiu, bet ir visus Lietuvos žmones, kuriems rūpi šiandienė kultūros padėtis ir jos perspektyva. Garsus teatro režisierius Gytis Padegimas dienraščiui "Respublika" sakė, kad reikia mušti pavojaus varpais.

"Teatrinė bendruomenė, ir ne tik ji, - aš bendrauju su daugeliu žmonių, kurie neturi nieko bendra su teatru, - yra sukrėsta. Kaip turėtume suprasti tokį ministro sprendimą? Tik kaip teatro žlugdymą.

Turbūt taip yra liberaliai užsimota prieš Lietuvos kultūrą. Jeigu bus įvykdytas šitas sprendimas, matyt, tai bus visiško kultūros įstaigų genocido pradžia. Kaip toje pasakoje, kai lapė įkelia vieną koją į vežimą, paskui antrą, trečią, kol galiausiai viską tame vežime suėda. Maža pavyzdžių? Neseniai sužinojau, kad jau neturime, pasirodo, Šiaulių filharmonijos, ir jau visi metai, kai ji tyliai ramiai numarinta. Juk net kvailiui aišku, kad Panevėžio savivaldybė negalės išlaikyti to teatro, juk aiškiai savivaldybė pasakė, kad skęsta skolose. Tokiu atveju siūlau: tegu pirmiausia užsidaro Kultūros ministerija. Siūlau panaikinti kultūros ministro etatą, ir uždarę Kultūros ministeriją sutaupytume lėšų", - dienraščiui "Respublika" sakė G. Padegimas.

Pasak jo, sakykim, dabar nėra šlovės zenite J.Miltinio teatras, bet juk su teatrais būna įvairiai, kaip ir su žmonėmis: vienu etapu gyvenimas ir kūryba sekasi, kitu - mažiau, bet kas garantuotas, kad neatsiras jame koks nors naujas miltinis? Aš irgi turiu jaunų režisierių, gabių studentų, ir Gintaras Varnas turi išleidęs, dabar vėl renka kursą, žinau, kas garantuotas, kad naujas miltinis neprikels to teatro gal ne po penkerių metų, gal po dešimt, gal po penkiolikos. Reikia tik turėti kantrybės ir išminties, užuot pasidavus norui iš visur paimti pinigus ir sukišti visus tuos milijardus į kažkokią būsimą ar visiškai nebūsimą Visagino elektrinę... Visą Lietuvą praskolinti, parduoti ir ten sukišti.

Kolega Saulius Varnas, remdamasis Jungtinių Valstijų skaičiavimais, seniai yra paskelbęs tokią statistiką, pagal kurią kalėjimų skaičius yra atvirkščiai proporcingas kultūros įstaigų skaičiui visose valstijose. Vadinasi, kuo daugiau kultūros židinių, tuo mažiau kalėjimų tose vietose, kuo mažiau kultūros židinių, tuo daugiau prisireikė kalėjimų. Tai gal paverskime tada Panevėžio teatrą kalėjimu? Kurių trūksta ir kurie statomi Lietuvoje? Tai gal teatro pastatus atidavę kalėjimui sutaupytume lėšų?

Laisvoje demokratinėje valstybėje mes tiesiog privalome ginti tas vertybes, kuriomis tikime. Jeigu mes patys neginsime kultūros ir kultūros įstaigų, kas tai padarys? Jų neliks. Kas laukia Lietuvos? Visiškas sulaukėjimas, visiškas nužmogėjimas", - dienraščiui sakė G. Padegimas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder