"Giedružei" bus įteikta Liudviko Rėzos premija

"Giedružei" bus įteikta Liudviko Rėzos premija

Neringos savivaldybės tarybos sprendimu sausio 9-ąją Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" folkloro ansambliui "Giedružė" bus įteikta Liudviko Rėzos kultūros ir meno 1400 eurų premija. Sausio 9-ąją sukanka 240 metų, kai Kuršių nerijos Karvaičių kaime gimė Lietuvių raštijos ir rašto kultūros puoselėtojas Martynas Liudvikas Rėza.

Ansamblis rengia įvairias etnines programas, edukacinius mokymus suaugusiems ir vaikams, kalendorines šventes, yra vienas pagrindinių Neringoje vykstančio tarptautinio festivalio "Tek saulužė ant maračių" organizatorių. Šio ansamblio repertuarą sudaro ir M. L. Rėzos surinktos pamario krašto dainos.

M. L. Rėza laikomas vienu žymiausių pasaulietinės lietuvių kultūros puoselėtojų bei lietuvių tautosakos mokslo pradininku. Jis pirmasis pradėjo sistemingai rinkti lietuvių liaudies dainas ir išleido pirmąjį lietuvių tautosakos rinkinį "Dainos". Šiame rinkinyje buvo ir pirmoji mokslinė studija apie lietuvių liaudies dainas, M. L. Rėzos dėka skambančias iki šių dienų.

M. L. Rėza atrado Kristijoną Donelaitį - pirmą kartą išvertė į vokiečių kalbą ir 1818 m. išleido jo "Metus". 1824 m. pasirodė jo verstos Ezopo pasakėčios, išleistos kartu su dar šešiomis išlikusiomis. Taip pat M. L. Rėza parengė du lietuviškosios Biblijos leidimus, vokiškai išleido "Lietuviškosios Biblijos istoriją" ir "Filologines kritines pastabas dėl lietuviškosios Biblijos". Negalima pamiršti, kad M. L. Rėza buvo dvasininkas ir pedagogas, filologas, publicistas, istorikas ir poetas.

Labiausiai išsimokslinusio XIX a. pradžios lituanisto atminimą siekiama įprasminti Neringos savivaldybės tarybos įsteigta L. Rėzos kultūros ir meno premija, teikiama už Kuršių nerijai reikšmingą veiklą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder