Geriausios 2014 metų knygos: ekspertų rekomendacijos

Geriausios 2014 metų knygos: ekspertų rekomendacijos

Poezijos mėgėjai Lietuvoje šiemet turėjo didesnį naujų kūrinių pasirinkimą nei prozos skaitytojai, sako LRT.lt kalbinti ekspertai. Į literatūros istoriją turėtų patekti ir pirmą kartą šalyje išleista grafinė novelė „10 litų“.

Literatūros kritikai Emilija Visockaitė ir Marius Burokas sutartinai sakė, kad Miglės Anušauskaitės ir Gerdos Jord komiksų knyga „10 litų“ yra tikrai verta dėmesio.

„Ką tik pasirodžiusi „10 litų“ yra pirmasis tokio pobūdžio kūrinys Lietuvoje. Jame pasakojama lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno istorija ir su ja susipažinti rekomenduočiau visiems“, – sakė E. Visockaitė.

2014-uosius ji apibūdino kaip modernių knygų metus, kai lietuviškos knygos vis dažniau atsisakė „kaimiškos pozos“ ir perėmė visiškai naują, užsienietišką formatą.

M. Burokas pastebėjo, kad šiemet Lietuvoje pasirodė daugiau poezijos autorių knygų. Jam pritarė ir literatūros kritikė Jūratė Čerškutė.

„Šiemet esminių lūžių nebuvo, gyvenimas eina sava vaga. Vis dėlto šiuos metus apibūdinčiau kaip labiau poezijos nei prozos“, – apibendrino pašnekovė.

Poezija

J. Čerškutė ir M. Burokas vienu iš įsimintiniausių šių metų kūrinių įvardino Giedrės Kazlauskaitės eilėraščių rinkinį „Meninos“.

„Tai stipri, netikėta, naratyvinė poezija, kuri man labai patinka“, – sakė J. Čerškutė. Iš poezijos knygų ji dar paminėjo Mindaugo Nastaravičiaus „MO“.

M. Burokas atkreipė dėmesį į Rolando Rastausko eilėraščių rinkinį „Vienišos vėliavos“, Kęstučio Navako „100 du“ ir Aušros Kaziliūnaitės „Mėnulis yra tabletė“.

Proza

E. Visockaitė geriausiomis šių metų knygomis pasirinko Rasos Aškinytės „Žmogus, kuriam nieko nereikėjo“ ir amerikiečio Matthew Quicko „Auksinis debesies kraštelis, arba optimisto istorija“.

„Tai viena įdomiausių pastarųjų metų knygų. Joje atskleidžiamas originalus autorės požiūris į pasaulį, galbūt ironiškas, šiek tiek ciniškas. Tai – egzistencinė knyga“, – R. Aškinytės romaną apibūdino E. Visockaitė.

Apie Nidos Norkūnienės išverstą M. Quicko kūrinį ji sakė: „Paprasta, tiek jaunimui, tiek suaugusiems tinkanti knyga. Iš dalies primenanti J. D. Salingerio darbus, kuriuose pasakojama apie pasaulyje pasimetusį žmogų ar bendrai – žmones, kurie yra emociškai neįgalūs“.

M. Burokas išskyrė Donato Petrošiaus esė rinktinę „Kaip negalima gyventi“.

J. Čerškutė paminėjo Mikalojaus Vilučio esė rinkinį „Sriuba“, kuris, pasak kritikės, pratęsia šiemet „Titanike“ eksponuotą autoriaus parodą ir yra nykstantis žanras.

„Taip pat labai patiko estų autoriaus Reino Raudo romanas „Brolis“, išsiskiriantis įdomia literatūrine forma. Tai – puikus romanas, vesternas“, – pasakojo J. Čerškutė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder