Dvimiesčio dailės "traukiniu" keliauja Vilniaus tapytojai ir Kauno tapytojos

Dvimiesčio dailės "traukiniu" keliauja Vilniaus tapytojai ir Kauno tapytojos

Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje Vilniuje sekmadienį atidaroma Vilniaus ir Kauno tapytojų paroda "Dvimiesčio tapyba. Kelionė: peizažai ir miražai", skirta Pasaulinei kultūros dienai paminėti.

Ši dviejų didžiųjų miestų tapytojų paroda pristato skirtingų kartų žinomų autorių - septynių vyrų vilniečių ir šešių moterų kauniečių darbus.

Pasak menotyrininkų, prieš kelis dešimtmečius stebėtą takoskyrą tarp Vilniaus ir Kauno tapybos mokyklų šiandien keičia bendra socialiai aktyvaus menininko, meistriškai valdančio skirtingas tapybinės raiškos priemones, pozicija.

Savo darbų fragmentus parodoje atkuria žymūs lietuvių tapytojai - Ričardas Bartkevičius, Bronius Gražys, Algis Griškevičius, Linas Liandzbergis, Gintaras Palemonas Janonis, Vidmantas Jusionis ir Vilmantas Marcinkevičius.

Galerijos ekspozicijų salėje savo kūrybą pristato garsios Kauno tapytojos, dailės pedagogės Jovita Aukštikalnytė-Varkulevičienė, Aušra Barzdukaitė-Vaitkūnienė ir Laima Drazdauskaitė, užauginusios ne vieną jaunąjį menininką, tarp jų - savo kūrybą rodančiaos Sigita Dabulskytė, Agnė Deveikytė-Liškauskienė ir Milda Gailiūtė.

Dailininkų sąjungos galerijos vitrininiai stiklai yra dekoruoti specialiai šiam renginiui atkurtais paveikslų fragmentais. Tai tarsi menamos kelionės įspūdžių vaizdai traktuojami kaip elektrinio traukinio Vilnius-Kaunas langai.

Pasak dailėtyrininkės Ritos Mikučionytės, tapybos darbų kartotės yra tik tolimi jų originalų atspindžiai, nostalgiškas kūrinių, kurie iškeliavo iš dailininko dirbtuvės atsiminimas. Dalis šių darbų sėkmingai papildė privačias dailės kolekcijas, kiti šiandien rodomi užsienio parodose, dalies tolesnis likimas nežinomas. Toks paveikslo "lango į gyvenimą" sumanymas iš dalies rekonstruoja kūrinio praeitį ir siūlo kita forma jį prisiminti. 

Neįprasta Vilniaus tapytojų ekspozicija yra suvokiama ir kaip dekoratyvus miesto akcentas, kuris kitaip nei drobėje atskleidžia autorių kūrybos vitališkumą ir leidžia pajusti žiūrovui paveikslo transformavimo galimybes. Jų kūryboje svarbi tiek ekspresionistinė, tiek klasikinė tapybos plastika, pasižyminti kolorito skambumu. Vienose kūrinių ant galerijos langų kartotėse atpažįstame gamtos motyvus, kitose - ryškus fantazijos žaismas, persmelktas subtilia autoironija.

Kauno dailės dėstytojų, ir jų studenčių kūriniuose skleidžiasi jautrus moters požiūris į skaudžias kasdienybės realijas ir subtilius asmeniškus potyrius. Moterų tapytojų paveikslai išsiskiria niuansuota spalvine gama, polinkiu filosofiškai žvelgti į jas supančią tikrovę.

Dvimiesčio tapybos paroda "Kelionė: peizažai ir miražai", pasak rengėjų, yra puiki proga ne tik atverti naujas mūsų miestų kultūrinio bendradarbiavimo perspektyvas, bet ir naujai pažvelgti į Lietuvos tapybos kryptis. Plačią jų panoramą bus galima pamatyti rudenį Šiuolaikinio meno centre veiksiančioje parodoje, kurią rengia Lietuvos dailininkų sąjungos Tapytojų sekcija.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder