Dialogui su bendruomene - socialinės fotografijos paroda

Dialogui su bendruomene - socialinės fotografijos paroda

"Norime, kad matytumėte žmogų, o ne jo negalią", - tokį gražų tikslą išsikėlė socialinio projekto "Aš esu čia" sumanytojai.

Kovo 6 dieną Klaipėdos Ievos Simonaitytės bibliotekos I aukšto vestibiulyje buvo atidaryta šiam prasmingam projektui specialiai kurtų socialinių fotogafijų paroda.

Talentingų uostamiesčio fotografų Neringos ir Vidmanto Girdvainių užfiksuotuose kadruose - Alzheimerio liga bei Dauno sindromu sergančių klaipėdiečių gyvenimo akimirkos.

"Nenorime, kad žmonės vertintų visa tai skausmingai arba žvelgtų į nuotraukas su gailesčiu. Tiesiog norėjome parodyti, kad šie žmonės yra šalia mūsų ir nori būti kartu su mumis", - sakė projekto sumanytoja, Socialinių inovacijų studijos projektų vadovė Skaidrė Račkauskienė.

Moteris neslėpė, kad pradėjus projektą būta nemažai jaudulio, ar žmonės įsileis fotografus į asmeninę erdvę. Ir kiek būta džiugesio, kai šis projektas sulaukė daug savanoriškų iniciatyvų, jį rėmė verslininkai. Fotosesijoje su Dauno sindromą turinčiu berniuku noriai dalyvavo ir uostamiesčio vadovas.

"Tai nebuvo tiesiog fotosesija, o kur kas daugiau. Tai dovana - kai gali suvokti, kiek daug gauni dalindamasis. Ko gero, aš iš šito berniuko gavau kur kas daugiau, nei jis iš manęs", - kalbėjo parodos atidaryme dalyvavęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Socialiniam projektui pasirinktas ne vien tik fotografijos menas. Aktorė Nijolė Sabulytė skaitė ištraukas iš Dauno sindromą turintį sūnų auginančios mamos pasakojimų. Atviras moters pasakojimas, kaip visuomenė reaguoja į "kitokius", sukrėtė daugelį parodos dalyvių.

"Kai jis buvo mažas ir išeidavome į kiemą, vyresnių moterų reakcija į Povilą būdavo stulbinama. Žiūrėdavo tarsi į ateivį. Kai laukiausi mažesnės Povilo sesytės ir nuėjau su sūnumi į kavinę, viena moteris net garsiai išrėžė: "Jau vieną tokį turi ir dar vieną gimdo", - šie moters žodžiai tik patvirtina, jog Lietuvos visuomenei dar reikia nueiti ilgą tolerancijos pamokų kelią.

Parodoje dalyvavusios su Dauno sindromu bei Alzheimerio liga sergančiais žmonėmis dirbančios socialinės darbuotojos apgailestavo, kad mūsų šalyje dar labai gajūs įvairūs mitai, kurie labai nutolę nuo tikrovės. Neapykantą kitokiems esą dažnai gimdo žinių stygius ir nepagrįstos baimės.

"Kai buvo paskelbta žinutė, jog Suomija šiemet į "Euroviziją" siųs protinę negalią turinčių jaunuolių grupę, neiškenčiau ir paskaičiau lietuviškuose interneto portaluose skelbiamus skaitytojų komentarus. Tiek neapykantos ir užgauliojimų dar nesu mačiusi. Vos tik vienas procentas komentarų buvo teigiami", - skaudžią realybę pastebėjo S. Račkauskienė.

Projekto rengėjai viliasi, kad socialinis projektas "Aš esu čia" nors kiek padės žmonėms susimąstyti, kad nuo tokio likimo nė vienas nėra apsaugotas, bei skatins toleranciją ir sąmoningumą pažeidžiamų grupių atžvilgiu.

Fotografijų paroda I. Simonaitytės bibliotekoje bus eksponuojama visą kovo mėnesį.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder