Danutė Vaigauskaitė: "Bedarbių neruošiame"

Danutė Vaigauskaitė: "Bedarbių neruošiame"

"Rengiant režisūros studijų programas svarbiausia atsižvelgti į tai, kokių specialistų reikia ir reikės mūsų regionui bei visai Lietuvai", - pasakojo Klaipėdos universiteto Menų fakuteto Režisūros katedros vedėja docentė Danutė Vaigauskaitė.

1975 metais įkurtos katedros paskirtis - rengti kvalifikuotus teatro režisierius bei aktorius. Anot D. Vaigauskaitės, studijas baigę jaunieji kūrėjai geba ne tik kurti spektaklius su profesionaliais aktoriais ar teatro mėgėjais, bet ir kritiškai mąstyti, analizuoti, vertinti teatrinės aplinkos reiškinius.

Katedros pedagogų meninė veikla ne kartą buvo įvertinta įvairiais apdovanojimais. N. Savičenko - Klimienė 2009 m. pelnė M. K. Čiurlionio vardo apdovanojimą "Lietuvos kultūros šviesuoliai", jai įteikta Lietuvos Vyriausybės kultūros ir meno premija už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui. Garbingas Klaipėdos kultūros magistro vardas suteiktas ir ilgamečiam uostamiesčio teatro režisieriui Povilui Gaidžiui. Vytauto Anužio sukurti vaidmenys įvertinti net penkiais apdovanojimais, tarp kurių - "Auksinis scenos kryžius" ir "Padėkos kaukė". Ordinu "Už nuopelnus Lietuvai" įvertinta ir katedros vedėja D. Vaigauskaitė.

Katedra ypatinga tuo, jog vieninelė Lietuvoje rengia tarptautinį teatro režisierių kursą. "Studijas jau baigė studentai iš Suomijos, Švedijos, Farerų Salų, Kanados, Gruzijos, Slovėnijos. Šiais metais į Klaipėdą mokytis atvyko jaunuolių iš Skandinavijos šalių, pasižyminčių ypatingu darbštumu bei atsakingumu. Studijos, trunkančios vienerius metus, pritraukia ir jaunuolius iš egzotiškų vietovių, tokių kaip Uganda, Zimbabvė. Vienas iš jų išmoko lietuvių kalbą, susirado lietuvaitę ir ją vedė. Vis dar gaunu laiškų iš Londono, kur jis išvyko tęsti mokslų ir gyvena iki šiol, - džiaugėsi D. Vaigauskaitė.

- Kiekvienais mokslo metais, atsižvelgiant į poreikį, rengiame skirtingų krypčių specialistus: teatro bei renginių režisierius, aktorius. Taip išsaugoma studijų kokybė. Pavyzdžiui, šį pavasarį rinksime lėlių teatro režisierių kursą. Nuo Vilniaus ir Šiaulių universitetų skiriamės tuo, jog "nekepame" nereikalingų specialistų. Aktorius rengiame tik pagal užsakymą: trys kursai išleisti specialiai Klaipėdos dramos teatrui, o paskutinės laidos pageidavo ir Panevėžio dramo teatras", - pasakojo Režisūros katedros vedėja D. Vaigauskaitė.

"Prieš porą metų Režisūros katedra pagal Latvijos kultūros ministerijos užsakymą parengė aktorių kursą Liepojos dramos teatrui. Išleidę jį, katedros pedagogai Velta ir Vytautas Anužiai išvyko dirbti į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją Vilniuje, taip netekome tikrai aukštos kvalifikacijos specialistų. Tačiau juos pakeitė kiti puikūs pedagogai. Profesorius Valentinas Masalskis, pavargęs nuo sostinės šurmulio ir nusprendęs visą dėmesį skirti pedagoginiam darbui, surinko aktorių kursą Klaipėdoje. Su juo kartu atvyko ir bendraminčių kompanija: pasaulinio lygio šokėja, dėstytoja Loreta Juodkaitė, studentus ritmikos mokanti kompozitorė Nijolė Sinkevičiūtė ir scenografė Renata Valčik", - apie svarbius pokyčius katedroje pasakojo jos vedėja. Katedroje taip pat sėkmingai darbuojasi režisierius, profesorius Gytis Padegimas, pedagoginį darbą pradeda čia parengti teatro magistrai.

Paklausta apie vis garsiau svarstomą renginių trūkumo mieste problemą, D. Vaigauskaitė nustemba: "Renginių mieste nėra mažai, tačiau jie nepastebimi. Režisūros katedros studentai prisideda prie mieto švenčių organizavimo, turime renginį "Klaipėdos universitetas sveikina miestą", kurio metu ne tik pristatomi fakultetai, bet ir šokama, dainuojama, vaidinama. Menų fakultete nuolat vyksta studentų pasirodymai, kuriuose žiūrovų niekada netrūksta. Studentai ir pedagogai mielai prisidėtų prie renginių mieste, jei sulauktų tokių pasiūlymų."

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder