"Cappella'A" pradėjo konkursų maratoną

"Cappella'A" pradėjo konkursų maratoną

Klaipėdiečių kvartetas "Cappella'A", vienintelis Lietuvoje jau aštuonerius metus propaguojantis vokalinę muziką, praėjusią savaitę grįžo iš Suomijos, kur tarptautiniame šio žanro atlikėjų konkurse iškovojo trečiąją vietą. Kitą savaitę atlikėjai vėl krausis lagaminus. Šiuosyk - į Italiją.

Didžiausiame Skandinavijoje salių komplekse Tamperėje vykęs renginys, suvienijęs a cappella grupėms skirtą bei chorų konkursus, sutraukė gausybę dalyvių ir žiūrovų. Nepaisant didelio masto, eiga pasižymėjo tikslumu, kuris sužavėjo įvairiausių renginių užgrūdintus lietuvius.

"Gerokai iki konkurso tiek elektroniniu, tiek oro paštu gavome kuo išsamiausią renginio programą, netgi kavinės valgiaraščius. Repeticijų trukmę stebėjo specialiai paskirtas žmogus - scenoje atlikėjai būti galėjo ne ilgiau, nei numatyta grafike, neatimdami laiko iš kitų. Todėl renginys nė kiek nevėlavo, - pasakojo grupės nariai Aušra Smičiūtė, Kristina Jatautaitė, Rasa Serra ir Mindaugas Putna.

- Stebėjomės, kad garso patikrai skirta vos po 15 minučių - juokavome, kad spėsime tik įsijungti mikrofonus, o ji jau pasibaigs. Tačiau garso specialistų profesionalumas pranoko visus lūkesčius. Mikrofonai buvo jau paruošti, viskas - puikiai sureguliuota. Garso kokybę vadintume vienu didžiausiu šio renginio pranašumu: koncertai puikiai skambėjo tiek erdvioje salėje, tiek vakarėlyje klube, tiek lauko scenoje, kur Lietuvoje skambesio defektus mėgstama nurašyti prastai akustikai. Tad dėl skambesio nebuvo jokio streso - galėjome visiškai atsidėti atlikimui."

Gausiai susirinkusi publika kiekvieną kolektyvą pasitikdavo ir išlydėdavo plojimais, tačiau tarp pavienių programos kūrinių neplodavo. "Dėl tokio riboto grįžtamojo ryšio nemažai atlikėjų, spėjame, jautė įtampą. Mes scenoje dažniausiai būname santūrūs, todėl tai mums neužkliuvo", - įspūdžiais dalijosi klaipėdiečiai.

Santūrumas ir koncentracija ketvertukui po pasirodymo finale su dar 13 konkurentų, atrinktų iš rengėjams atsiųstų įrašų, užtikrino vietą baigiamajame konkurso koncerte. Be lietuvių, jame buvo pakviesti dalyvauti dar 7 kolektyvai iš Danijos, Vokietijos, Rusijos, Namibijos, Prancūzijos, Suomijos, Meksikos. Iki pat jo pabaigos į Tamperę suvažiavę dainininkai spėliojo, ar dalyvavimas šiame renginyje sutampa ir su komisijos skirtais prizais. Tačiau šių tradiciškai buvo trys. Pirmąją vietą nuskynė danų, antrąją - vokiečių kolektyvai. "Cappella'A" gavo bronzą. Vaikinų grupė iš Namibijos įvertinta specialiuoju prizu.

Anot grupės narių, šis atvirosios kategorijos konkursas vertininas kaip vienas iš sudėtingesnių, mat jame klaipėdiečiams, atstovaujantiems džiazinei muzikai, teko varžytis su įvairiausios stilistikos kolektyvais: viena grupė atliko liturgines dainas bei folkloro elementų turinčius kūrinius, kitą - popmuziką ir t. t.

Iš sutiktų bičiulių ir bendraminčių klaipėdiečiai sulaukė nemažai pagyrimų ir tikinimų, kad buvo verta pirmosios vietos. Beje, lietuvių ansamblio sudėtis, ypač turint galvoje, kad dauguma grupės narių - dailiosios lyties atstovės, pasauliniame kontekste nėra tipiška. Dažniau tokio tipo grupės turi daugiau narių, taigi - ir platesnį vokalų spektrą. Nepaisant to, ekspertai akcentavo išskirtinę "Cappella'A" vokalinę dermę. Išsamų komisijos narių vertinimą su patarimais tolesniam tobulėjimui, kurį vadina vienu iš didžiausių dalyvavimo konkursuose pranašumų, kolektyvas šį mėnesį turi gauti paštu.

Užsienio žiniasklaidos dėmesio sulaukusiai "Cappella'A", kurios nariai davė interviu britų transliuotojui BBC, teko garbė ir atidaryti baigiamąjį konkurso vakarėlį. "Iki šiol sunkiai įsivaizdavome renginį, kuriame būtų linksminamasi pagal vokalinę muziką", - juokėsi dainininkai. Tačiau skandinavų faktas, kad a cappella pasirodymų metu scenoje nėra nė vieno muzikos instrumento, nė kiek netrikdo - linksmybės virė ilgai.

Kitą savaitę klaipėdiečiai ruošis į Italiją - čia, Varese provincijoje, birželio 25-26 dienomis vyks a cappella grupių konkursas "Solevoci".

Kolektyvas šiemet iš viso sulaukė keturių kvietimų dalyvauti tarptautiniuose vokalinės muzikos konkursuose. Rudeniop laukia Kroatija ir egzotiškasis Taivanas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder