Biržų regioninio parko ekspozicijos lankytojai pasijus it smegduobėje

Biržų regioninio parko ekspozicijos lankytojai pasijus it smegduobėje

Biržų regioninio parko Lankytojų centre penktadienį atidaroma nauja ekspozicija, supažindinanti su šios saugomos teritorijos išskirtinėmis vertybėmis. Pagrindinė ekspozicijos tema - "Prasmengančios žemės kraštas", kadangi Biržų kraštas garsėja smegduobėmis, įgriuvomis, įdomiais geologiniais procesais.

Unikaliame Biržų krašte žemės paviršius aktyviai formuojasi nuolat keisdamas kraštovaizdį. Gruntiniam vandeniui išplovus gelmėje esančius gipso klodus, įgriūva žemė. Susidaro paslaptingos smegduobės: vienos - sausos, kaip garsusis gamtos paveldo objektas - 12,6 m gylio karstinė įgriuva Karvės ola, kitos - virtusios ežerėliais, su plika akimi matomomis sieros bakterijomis, kaip Kirkilų ežerėliai.

Apie šį kraštą pasakojanti nauja ekspozicija Biržų regioninio parko lankytojų centre - itin gyva ir intriguojanti. Užėję į centrą lankytojai pasijaus lyg patekę į pačią smegduobę - juos "pasitiks" šaltas stiklinis priimamasis. Jo tūris savo reljefine struktūra simbolizuoja smegduobės šlaitų sandarą, kai po žemių griūties apsinuogina geologiniai sluoksniai, sudaryti iš įvairių uolienų, lubos taip pat imituoja smegduobes.

Ekspozicijoje įrengti interaktyvūs stendai - žaidimai "Smegduobių raidos procesas", "Karstinių ežerėlių ekosistema". Stendas, veikiantis kaip smėlio laikrodis, imituoja smegduobės griūtį, kiti stendai vaizduoja smegduobes prieš griūtį ir po griūties. Visa tai lankytojams padės suprasti apie vykstančius gamtos reiškinius Biržų krašte.

Antroje ekspozicijų salėje lankytojams parengta mineralų bei uolienų ekspozicija, supažindinanti su krašto geologiniais turtais. Lankytojų laukia dar vienas įdomus pažintinis interaktyvus kerno ekspozicijos stendas, prie kurio lankytojai gali pajausti gręžinio gylio mastelį ir pažinti geologinių sluoksnių kaitą.

Biržų regioninio parko Lankytojų centro ekspozicija įrengta, įgyvendinant ES struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšomis finansuojamą projektą "Saugomų teritorijų tvarkymas". Tai bendras Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos ir Biržų regioninio parko direkcijos veiklos rezultatas.

Viską sužinoję ir išsiaiškinę apie šio krašto geologinius procesus ekspozicijoje, lankytojai gali keliauti ir akivaizdžiai pamatyti gamtos stebuklus - apie 200 metrų senumo Karvės olą, pernai pripažintą vienu iš patraukliausių Europos turizmo objektų, taip pat Lapės olą, Ievos duobę, Velniapilio uolą, Kirkilų ežerėlius, Smardonės šaltinį ir kt.

Lietuvos saugomose teritorijose šiais metais lankytojai turės galimybę aplankyti 12 naujų vidaus ekspozicijų: Aukštaitijos ir Dzūkijos nacionaliniuose parkuose, Anykščių, Aukštadvario, Biržų, Kauno marių, Krekenavos, Pajūrio, Rambyno, Sartų, Tytuvėnų ir Varnių regioniniuose parkuose.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder