Bibliotekose sumažėjo žurnalų

Bibliotekose sumažėjo žurnalų

Sumažėjus šalies bibliotekų finansavimui, iškilo dilema, ką rinktis užsakyti: ar ilgametes vertybes - knygas, ar žurnalus, kurie po kelių mėnesių nebeaktualūs, o kai kurie apskritai virsta niekalu.

Garbaus amžiaus gargždiškis Anupras pasiskundė, jog anksčiau centrinėje Gargždų Jono Lankučio bibliotekoje rasdavo 12-15 žurnalų, o dabar nebeliko nė vieno.

"Praėjusiais metais Gargždų miesto savivaldybė mūsų bibliotekai ir jos filialams 2012 metams spaudai užsakyti buvo skyrusi 20 000 litų, tačiau tik gruodžio mėnesį išėjo prenumeratos katalogai, tad žurnalų užsakyti mes nespėjome. O dabar užsakysime spaudą nuo kovo jau iš šių metų biudžeto. Džiaugiamės, kad užsakėme rajono laikraštį ir kai kuriuos respublikinius", - sakė šios bibliotekos direktorius Juozas Gutauskas.

Gargždų centrinės bibliotekos Komplektavimo skyriaus vedėja Nijolė Prižgintienė teigė, kad laikraščius spėjo užsakyti per vasarą siūlytas akcijas, dėl kurių leidinius galima įsigyti daug pigiau. Tad užprenumeruotas "Vakarų ekspresas", "Respublika" ir kiti pagrindiniai laikraščiai. Filialams kaimuose išsiųsti laiškai, kad pareikštų savo pageidavimus.

Didžiausią paklausą turi moteriški ir vaikiški žurnalai. Labai populiarūs yra žurnalai "Ji", "Šeimininkė", "Žmonės", "Sodo spalvos", taip pat "Valstiečių laikraštis".

Knygos - svarbiau

"Mažėjant bibliotekų metinio biudžeto finansavimui, turime pasvarstyti, kas yra prioritetas - "susiskaitanti" spauda ar vis gi išliekamąją vertę turinti knyga. Aišku, nukenčiame netekdami dalies skaitytojų, kuriems reikia tik žurnalų.

Prieš sunkmetį, "aukso amžiuje", mūsų skyrius gaudavo 60-ies pavadinimų lietuviškų žurnalų, 8-ių pavadinimų užsienio kalba - apie meną, gyvenimą, kultūrą ir mokslą. Dabar situacija pasikeitė - gauname 40-ies pavadinimų žurnalus, o užsienio kalba - vos kelis, bet tada sutaupau pinigėlių knygoms, ir taip yra geriau. Skaitytojo bilietas tinka lankytis visose bibliotekose, ir jei norimo leidinio neradai vienoje, yra galimybė pasiieškoti kitur", - sakė Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriaus vedėja Birutė Skaisgirienė.

Komplektavimo skyriaus vedėja Loreta Daugėlienė sakė, jog 13-oje šios bibliotekos filialų dėl didelių kainų neliko po vieną ar du žurnalus, tarp jų ir skaitytojų pamėgti: "Ieva", "Metai", "National Geographic", "Panelė", "Keturi ratai", "Šeimininkė", "Liaudies kultūra", "Sodo spalvos". Atsisakyta brandžių informacinių leidinių, nes juos galima rasti internete, rusiški žurnalai užsakomi tik pusmečiui.

Šią biblioteką finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė. 2012 metams periodinei spaudai skirta 47 700 litų.

Išliko mėgstamiausi

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Periodikos skyriaus vedėja Vilma Plauškienė sakė, jog per dieną skaitykloje žurnalų skaitymu mėgaujasi 100-120 skaitytojų, šeštadieniais jų srautas sumažėja kone perpus.

"Lėšų, kurias mums skiria Kultūros ministerija periodinių leidinių prenumeratai, sumažėjo perpus. Iš bendros sumos, skirtos įvairiems spaudiniams įsigyti, spaudai skiriami tik 8 procentai. Tad šiems metams gavę apie 20 tūkst. litų, turėjome atsisakyti kai kurių laisvalaikio ir ezoterinių skaitinių, kurių pasigenda kai kurie lankytojai.

Iš principo esame linkę taikytis prie daugumos skaitytojų poreikių ir rengiame apklausas. "Moters savaitės" žurnalo reikėjo didesnei daliai, negu "Moters savaitgalio", tad užsakėme pirmąjį. Daugiau skaitytojų pageidavo žurnalo "Žmonės", negu žurnalo "Gala". Šiais metais atsirado populiarus žurnalas "Ji", "Moteris", kurie kuriam laikui buvo dingę. Nuo šio sausio turėjome galimybę užsakyti įvairesnės tematikos leidinių - apie dizainą, namų aplinkos tvarkymą. Vyrams ir toliau užsakome labiausiai pageidaujamus žurnalus A-ZET, "Autocar" ir "Žvejys", atsisakėme "Meškeriotojo" ir "Medžiotojo".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder