Belgijoje atidaroma didžiausia visų laikų M. K. Čiurlionio paroda užsienyje

Belgijoje atidaroma didžiausia visų laikų M. K. Čiurlionio paroda užsienyje

Lietuvos pirmininkavo ES Tarybai proga Belgijoje penktadienį atidaroma Mikalojaus Konstantino Čiurlionio darbų paroda "M. K. Čiurlionis. Svajojant apie Lietuvą".

Dailininko darbai bus eksponuojami Gento dailės muziejuje. Tai didžiausia iš visų kada nors po pasaulį keliavusių šio kūrėjo parodų - iš viso čia bus eksponuojama bemaž 180 kūrinių: tapybos paveikslų, grafikos darbų, piešinių, fotografijų, natų rankraščių, atvirlaiškių ir spaudinių.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis pabrėžia, kad Lietuvai didelė garbė pasauliui pristatyti savo kultūros ir tautinės tapatybės simbolį - dailininką, kompozitorių, mąstytoją, visuomenės veikėją Mikalojų Konstantiną Čiurlionį. "Jį drąsiai galime vadinti Lietuvos kultūros ambasadoriumi, kurio daugialypis talentas ir kūryba priklauso visam pasauliui", - sako ministras.

Gento dailės muziejaus kuratoriai parodoje sieks kuo plačiau atskleisti didžiojo lietuvių menininko kūrybos visumą, dailės ir muzikos bendrystės paieškas. Viena gretimų parodos salių bus skirta M. K. Čiurlionio amžininkų belgų dailininkų Fernando Knopfo (Fernand Khnopff) ir Leono Spiliaerto (Leon Spilliaert) kūrybai.

Parodos metu muziejaus salėse skambės M. K. Čiurlionio muzika - rugsėjo 23 dieną kamerinį koncertą "Čiurlionis. Spalva ir garsas" surengs pianistas prof. Petras Geniušas, Čiurlionio kvartetas ir belgų styginių kvartetas "Taurus Quartet". Šis koncertas įtrauktas į prestižinio Flandrijos muzikos festivalio programą.

Gento dailės muziejus seniai puoselėjo idėją pristatyti dailininko kūrybą. Ši paroda vainikuoja apie dvejus metus trukusias Lietuvos ir Belgijos muziejų kuratorių diskusijas ir derybas.

Visa į Gento muziejų išvežtų M. K. Čiurlionio kūrinių draudimo vertė yra daugiau negu 78 mln. Lt. Lietuvos kultūros ministerija šiai parodai yra skyrusi 260 tūkst. Lt. iš pirmininkavimo ES Tarybai biudžeto.

M. K. Čiurlionio paroda Gento dailės muziejuje bus eksponuojama iki šių metų gruodžio 15 d.

1798 m. įkurtas Gento dailės muziejus yra vienas seniausių dailės muziejų Belgijoje. Jame sukaupta didelė flamandų tapybos kolekcija, taip pat Vakarų Europos dailės rinkinių. Per metus muziejų aplanko keli šimtai tūkstančių meno mėgėjų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder