Atnaujinta Telšių katedra pasitinka Žemaičių krikšto jubiliejų

Atnaujinta Telšių katedra pasitinka Žemaičių krikšto jubiliejų

Įpusėjo Telšių Šv. Antano Paduviečio katedros šventoriaus ir fasadų tvarkybos darbai. Jiems Kultūros paveldo departamentas šiemet skyrė beveik 1,5 mln. litų.

Tai - žemaičių krikšto ir Žemaičių vyskupystės įsteigimo 600 metų jubiliejaus minėjimo 2009-2012 metų programos dalis.

Šiais metais atlikus archeologinius tyrimus Telšių katedroje buvo įrengti inžineriniai tinklai, nutiesti elektros kabeliai, hidroizoliuoti pamatai. Sutvarkius fasadų bokštinę dalį, nuardyti pastoliai. Restauruotas vakarinis fasadas, sutvarkyta lietaus vandens nutekėjimo sistema. Šv. Antano Paduviečio katedros dar laukia interjero restauravimo etapas.

Pasak Kultūros paveldo direktorės Dianos Varnaitės, Telšių katedra - svarbus žemaičių krikšto simbolis, kurį garbaus jubiliejaus proga norisi matyti, pristatyti pasauliui kaip vertingą kultūros paveldo objektą ir kaip ilgametį sielovados Žemaitijoje centrą.

Laikina medinė bažnyčia ir mūrinis vienuolynas Telšiuose buvo pastatyta XVII a. pradžioje pakanclerio Povilo Sapiegos kvietimu čia įsikūrus vienuoliams bernardinams. Po kelių dešimtmečių iškilo nauja medinė bažnyčia. XVIII a. viduryje nutarta pastatyti mūrinę šventovę. Vėlyvojo baroko ir klasicizmo stiliaus bažnyčia gyvenimą pradėjo 1794-aisiais, Tado Kosciuškos sukilimo metais, šioje bažnyčioje buvo šventinamos sukilėlių pulkų vėliavos.

Architektas Piotras Serbinovičius 1893 m. suprojektavo šventoriaus tvorą ir vartus, 1896 m. parengė bažnyčios remonto projektą. Ji su pertraukomis remontuota iki 1914 metų. Bažnyčioje sumontuoti garsaus lietuvių meistro Jono Garalevičiaus pagaminti vargonai.

Caro valdžiai bernardinus iškeldinus į Tytuvėnus ir Kretingą, jų misiją perėmė pasauliečiai kunigai. 1926 m. buvo įkurta Telšių vyskupija, bažnyčiai suteiktas katedros rangas. Čia pradėjo dirbti pirmasis Telšių vyskupas Justinas Staugaitis - Lietuvos Tarybos narys, Nepriklausomybės Akto signataras, Seimo narys ir vienas iš jo vadovų.

1999 m. į Telšių katedros kriptą perkelti vyskupo kankinio Vincento Borisevičiaus palaikai. 2009 m. pašventintos Telšių katedros naujosios durys, kuriose dailininkas Romualdas Inčirauskas papasakojo Žemaitijos krikšto ir kultūros istoriją.

Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejus Telšių katedroje bus pradėtas švęsti netrukus - 2013 metų sausio 6 dieną.

Pasak Telšių vyskupo Jono Borutos SJ, Žemaičių vyskupystė Senajame žemyne yra vienintelė, įsteigta ne popiežiaus, o visuotinio Bažnyčios susirinkimo. Žemaičių krikštas Vytauto ir Jogailos buvo pradėtas 1413 metais, o baigtas 1417 metais Varniuose įsteigiant Žemaičių vyskupystę. Tai buvo didžiulis politinis religinis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pasiekimas. Įkūrus šią vyskupiją, faktiškai buvo baigtas Žemaitijos krikštas, suteikęs politinį pagrindą sujungti Žemaitiją su Lietuvos valstybe.

Pasak Telšių savivaldybės atstovų, Žemaičių krikšto ir Žemaičių vyskupystės įsteigimo 600 metų jubiliejaus minėjimo programai Vyriausybė buvo numačiusi 2009-2017 metais skirti daugiau kaip 45 mln. litų, tačiau per praėjusius dvejus metus skirta tik 5,8 mln. litų. Vyriausybės patvirtintoje programoje buvo numatyta daug investicinių planų visoje Telšių vyskupijoje, tačiau negavus finansavimo liko tik pagrindinių vietų Varniuose ir Telšiuose sutvarkymas.

Žemaičių krikšto jubiliejaus proga 2013 m. kovo 2-7 dienomis bus organizuojama žemaičių piligriminė kelionė į Romą, kur numatoma susitikti su popiežiumi Benediktu XVI ir nunešti žinią apie žemaičių krikšto jubiliejų. Tai vienas iš svarbesnių Žemaitijos krikšto ir Žemaičių vyskupystės įsteigimo 600 metų jubiliejaus akcentų.

Kitų metų liepos 6-14 dienomis Telšiuose, prie Masčio ežero, vyks ir jubiliejinė Lietuvos skautų stovykla "Gėrio pėdomis...". Numatoma, kad šioje stovykloje dalyvaus per 2000 jaunuolių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder