Apie Lietuvos spaudos fotografiją

Apie Lietuvos spaudos fotografiją

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekoje atidaryta XIII-ojo nacinalinio konkurso "Lietuvos spaudos fotografija 2014" parodos ir metraščio pristatymas.

Šio nacionalinio konkurso paroda, kasmet savo kelią po šalies miestus sostinėje pradedanti gegužės mėnesį, pirmą kartą pasiekė uostamiestį. Tai - vienerių metų įsimintiniausios šalies fotografų sustabdytos akimirkos, kurias įvertino tarptautinė komisija.

Vieno iš komisijos narių, Vido Rachlevičiaus nuomone, konkursas yra geras tuo, kad, atsiribojus nuo kasdienio triukšmo, vertimosi per galvą čia galima prisiminti įspūdingiausias metų akimirkas, atidžiai peržvelgti ir įvertinti geriausius darbus.

Konkursui "Lietuvos spaudos fotografija 2014" 153 šalies fotografai tarptautinei vertinimo komisijai pateikė per 5,5 tūkstančio nuotraukų. Autoriai darbus teikė pagal pačių pasirinktas temas: "Naujienos", "Gyvenimas", "Portretas", "Diplomatija", "Kultūra", "Europos metai", "Pramogos", "Sportas", "Kariuomenė", "Gamta ir jos apsauga", "Spindesys" ir "Fotopasakojimas/Reportažas".

DŽIUGU. "Lietuvos spaudos fotografų įvairūs fotopasakojimai vis dažniau skinasi kelią į tarptautinius leidinius", - sakė Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis.

Nors spaudos fotografų konkurse pajūrio fotografai dalyvauja nuo pat pradžios - 2002 metų, Klaipėdos miesto gyventojams ir svečiams tai yra pirmoji galimybė iš arčiau susipažinti su turininga konkurso paroda. Dėl ekspozicijos vietos ypatumų šį kartą tai yra sumažintas parodos variantas, tačiau jis atskleidžia visas minėtas konkurso temas. Parodoje eksponuojamose nuotraukose bus galima išvysti ir Klaipėdos fotografų kūrybą: Algirdo Kubaičio, Vytauto Liaudansko ir Viktorijos Vaišvilaitės-Skirutienės, kurios fotografijos buvo nominuotos konkurso temose "Portretas", "Pramogos" ir "Spindesys". Viktorija jau ne kartą yra tapusi šio konkurso laureate bei apdovanota "Auksiniais kadrais".

Lietuvos spaudos fotografų klubas I. Simonaitytės bibliotekai padovanos leidinių "Lietuvos spaudos fotografija" rinkinį, kuris perteikia konkursinių fotografijų kaitą, fotografų mintis bei tendencijas, yra vizualus šalies gyvenimo kaleidoskopas.

Klaipėdiečiai neliks nuskriausti ir ateityje. Šių metų konkurso "Lietuvos spaudos fotografija 2015" paroda Vilniuje bus atidaryta gegužės mėnesį, o Klaipėdą ji pasieks jau liepą ir šį kartą erdvėsnėje I. Simonaitytės bibliotekos Galerijoje 13L bus eksponuojama iki pat rugsėjo pradžios.

Kasmetinį nacionalinį konkursą "Lietuvos spaudos fotografija" organizuoja VšĮ Lietuvos spaudos fotografų klubas, kuris yra vienintelė organizacija Lietuvoje, vienijanti Lietuvos spaudos leidinių, naujienų portalų bei naujienų agentūrų fotografus. Pirmą kartą nacionalinis metinis spaudos fotografijos konkursas-paroda Lietuvoje surengtas 2002 m., jame dalyvavo 70 autorių, konkursui pristačiusių daugiau nei 1 500 nuotraukų. Kiekvienais metais išleidžiams konkurso metraštis, o paroda po ekspozicijos Vilniuje metus, kartais ir ilgiau, keliauja po Lietuvą. Šis konkursas - tai tarsi fotografų darbų atodangos, besitęsiančios jau antrą dešimtmetį.

"Mūsų vizualiojo metraščio tikslas nėra šalies metų įvykių atpasakojimas. Ir konkursu siekiama suteikti erdvę nekasdieniam fotografiniam požiūriui, dažnai kiek kitokiam, nei matome spaudos ar interneto puslapiuose. Man labai liūdna, kai matai daugybę asociatyvių įvairių agentūrų atsiųstų fotografijų prie teksto apie konkrečius žmones, tačiau nuotraukose gali pamatyti bet ką. Ir, matydami tokį vaizdą, žmonės natūraliai atbukinami ir nebevertina fotografijos", - sakė Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas, Kultūros ir meno tarybos narys Jonas Staselis.

Pabrėžė, kad jo kolegos turėjo galimybę parodyti, ką gali, sugeba, turėdami atskirą mediją parodos ir metraščio formatu. Ne tik informuoti, bet ir pakviesti stabtelėti, pamąstyti, įvertinti, apibendrinti. To pasiekti kasdieniame iš visur plūstančių vaizdų sraute nėra lengva. Deja, šiais laikais kokybė užleidžia vietą kiekybei ir greičiui, o tai dažniausiai neleidžia net išdygti geros minties daigeliams.

"Spaudos fotografija smarkiai vystėsi, jei palygintume su ta, kuri buvo 2002 metais. Ir ji visuomenės gyvenime vaidina nemažą vaidmenį, nes suvokimas, kas yra fotografija prasideda nuo jos. Kartais atrodo, kad fotožurnalistikos kokybė rūpi tik patiems fotografams, dažnai susiduriame su situacija, kai vietoje vienos geros fotografijos žiniasklaida siūlo dešimt, bet ne tą vienintelę vykusią. Manyčiau, tai kaltė tų, kurie formuoja fotožurnalistikos vietą vertybinėje informavimo priemonių hierarchijoje", - sakė J. Staselis.

Pasak pokalbininko, spaudos fotografija retai kada gali būti itin kokybiška, nes fotografuojama čia ir dabar, nelaukiant palankios šviesos ar situacijos. Tai ne meninė fotografija, kai gali modeliuoti situaciją, tačiau reportažine nuotrauka neretai pasako daugiau, negu tekstas.

"Klaipėdiečius fotožurnalistus reikėtų paskatinti dalyvauti konkurse, nes jie, atrodo, kartais pritingi, nors nuotraukų turi tikrai gerų, kaip turi ir savitą pasaulėjautą, matymo kampą. Įdomios nekasdienės, gilesnės prasmės fotografijos, kai negalvojama: atėjau, nufotografavau - nugalėjau ir nuėjau", - pabrėžė pokalbininkas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder