Akmenų muziejus vis dar pritraukia tuntus turistų

Akmenų muziejus vis dar pritraukia tuntus turistų

Šeštą dešimtį baigiantis skaičiuoti Mosėdyje įkurtas Akmenų muziejus lig šiol sulaukia daugybės lankytojų.

Pirmą kartą aplankę Mosėdį turistai stebisi sukauptų akmenų gausa. Kai kurių svoris siekia iki 50 tonų. O prasidėjo viskas daugiau nei prieš pusę amžiaus, kai į miestelį dirbti atvyko gydytojas Vaclovas Intas. Pirmąjį akmenį į ligoninės kiemą jis parsigabeno dviračiu. Daugybė akmenų sukaupta ir Intų sodyboje.

„Jie atkeliavo čia iš melioruojamų laukų, kai kurie iš Ukrainos. Stelos vardu pavadintas stulpasiš Ukrainos buvo atvežtas traukiniu. Gydytojas už savo atlyginimą per atostogas darydavo ekspedicijas, rasdavo kokį įdomesnį akmenį ir kurdavo planus, kaip pargabenti į Mosėdį“, – pasakoja Mosėdžio moterų asociacijos „Ognelė“ vadovė Bronislava Gadeikienė.

1979-aisiais Mosėdyje įkurtame akmenų muziejuje – apie 150 tūkst. įvairių akmenų. Jie išdėlioti ekspozicijoje ir daugiau nei 10 hektarų ploto atviroje erdvėje.

„Yra kelių rūšių eksponatai – magminiai, metamorfiniai, nuosėdinių uolienų, naudingos iškasenos – kiekvienas savaip gražus. Mažiausias eksponatas yra su aukso gysla. Jis matomas tik per padidinamąjį stiklą“, – sukauptus akmenis apibūdina Mosėdžio akmenų muziejaus direktoriaus pavaduotoja Valda Jazdauskaitė.

Mosėdžio akmenų muziejus įtrauktas ir į tarptautinio projekto „Didysis žygis po Baltijos šalis“ maršrutą kaip viena patraukliausių Europos turizmo vietovių.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder