Vytautas Paukštė: "Aktoriaus misija - kaip sielos vedlio, kuris turi eiti minios priekyje"

Vytautas Paukštė: "Aktoriaus misija - kaip sielos vedlio, kuris turi eiti minios priekyje"

"L ir ie - lie, tu ir va - Lietuva", - prieš 40 metų skandavome kartu su Klaipėdos dramos teatro aktoriumi Vytautu Paukšte, vaidinusiu Mažvydą Justino Marcinkevičiaus dramoje "Mažvydas".

Skandavome ir didžiavomės galį tai daryti. Vytautas Paukštė suvaidino ir karalių Mindaugą to paties autoriaus dramoje "Mindaugas". Ir "Mažvydas", ir "Mindaugas", režisuoti Povilo Gaidžio, ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje sukėlė furorą. Į Klaipėdą autobusų virtinės su pačių įvairiausių rangų žmonėmis, neišskiriant ir ministrų, važiavo žiūrėti "Mažvydo" ir skanduoti "Lie-tu-va", o "Mindauge" veidrodyje, didumo sulig scena, tos Lietuvos pamatyti. Spektaklių sėkmę lėmė ir pagrindinius vaidmenis juose atlikęs V. Paukštė.

"Aktoriaus misija - kaip sielos vedlio, kuris turi eiti minios priekyje. Kaip kunigo šlakstykle mojuoji. Į žodžius, kuriuos sakai, įdedi tai, ką išgyvenai, tautos istorinę patirtį, kurią turi prisiminti", - sakė Nacionalinės premijos, "Auksinio scenos kryžiaus", šiųmetinės "Sidabrinės gervės" laureatas, teatro ir kino aktorius Vytautas Paukštė. Jis visą save ir savo patirtį yra sudėjęs ne tik istorinėse dramose, bet ir kiekvienam spektaklyje, kuriame vaidindavo ir vaidina. "Aktorius turi panašią sielos vedlio misiją kaip kunigas. Turi eiti minios priekyje",- įsitikinęs aktorius, švenčiantis savo 85-ąjį jubiliejų.

FILME. Marijono Giedrio režisuotame filme "Herkus Mantas" V. Paukštė atliko vyskupo vaidmenį. Klaipėdos dramos teatro nuotr.

"Žodis Vytauto Paukštės lūpose - tai pirmiausia minties strėlė, paleista į mus. Jo scenos kalba turėtų gėrėtis reiklūs kalbininkai, tokia ji skambi, aiški, garsi, prasminga ir itin taisyklinga. Ir tai visų pirma - artisto pagarba žiūrovui. Vytauto puikus intonavimas stebina plačiu diapazonu, atspalviais, niuansais. Girdi Vytauto ironiškas gaideles, subtilų, švelnų humorą, sarkazmo aštrumą, patyčių smūgiavimą. Vytauto veikėjai turi savo kalbėjimo (ir mąstymo) ritmą, energiją, spalvą, savotiškai "sinkopuoja", "praretina" ar pagreitina žodžius. Personažo kalbėjimo būdas Paukštei - svarbi jo herojaus charakterio spalva", - analizuodama aktoriaus kūrybą rašė teatrologė Irena Veisaitė.

V. Paukštė nuo 1963 m. iki dabar dirba Klaipėdos dramos teatre. Lietuvos teatro istoriją puošia iškiliausi aktoriaus vaidmenys, pradedant karaliais ir vyskupais, baigiant budeliais ir tarnais.

Didelis aktoriaus vaidmenų aruodas ir kine. Lietuviškame kine Paukštė suvaidino apie tris dešimtis vaidmenų režisierių Almanto Grikevičiaus ("Jausmai", "Ave, vita"), Vytauto Žalakevičiaus ("Visa teisybė apie Kolumbą", "Savaitgalis pragare"), Marijono Giedrio ("Herkus Mantas"), Algimanto Puipos ("Velnio sėkla", "Arkliavagio duktė", "Elzė iš Gilijos", "Moteris ir keturi jos vyrai", "Elektroninė senelė", "Edeno sodas" ir kt.), Raimundo Banionio ("Mano mažytė žmona") bei kitų režisierių filmuose.

Lapkričio 4 d. 19 val. Klaipėdos dramos teatre, kurio vienu iš simboliu jau yra tapęs V. Paukštė, vyks vakaras, skirtas jam. "Nusilenkimas aktoriui" - taip įvardytas tas vakaras, kurio režisierius Gintaras Varnas, dailininkas - Gintaras Makarevičius. Vakare dalyvaus Klaipėdos kamerinis orkestras (vadovas Mindaugas Bačkus), Klaipėdos dramos teatro aktoriai, vakaro vedėjai - Nelė Savičenko ir Mikalojus Urbonas. Rengiasi atvykti ir jo gausus gerbėjų būrys ne tik iš Klaipėdos, bet ir visų Lietuvos kampelių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder