Vilniečiai, sužieduoti su Klaipėda, tapo klaipėdiečiais

Vilniečiai, sužieduoti su Klaipėda, tapo klaipėdiečiais

Švenčiant 767-ąjį miesto gimtadienį, Klaipėdos piliavietės požemiuose, Klaipėdos kultūros magistrų žiedais sužieduoti du žymūs uostamiesčio kūrėjai: Klaipėdos dramos teatro aktorė Regina Šaltenytė ir violončelininkas, Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas, Tarptautinio Klaipėdos violončelės festivalio iniciatorius Mindaugas Bačkus.

Surengta tradicinė kultūros magistrų žiedų įteikimo ceremonija šiais metais buvo itin emocionali ir jaudinanti. Joje violončelėmis griežė Klaipėdos kamerinio orkestro muzikantai. Improvizuodami Šeiko šokio teatro spektaklio "Šachas Prūsijai arba Karalienė Luizė Klaipėdoje" tema magistrų žiedus atnešė šokėjai Aušra Krasauskaitė ir Mantas Černeckas.

Kaip ir kasmet, buvo skaitoma kultūros magistro Gintaro Grajausko parašyta odė žiedui. Šiais metais ją pirmąsyk duetu pristatė praėjusių metų magistrai skulptorius Algirdas Bosas ir fotomenininkas Remigijus Treigys. Kultūros magistrų regalijas ir žiedus menininkams įteikė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Sveikindamas R. Šaltenytę ir M. Bačkų, jis pažymėjo, jog abu šių metų kultūros magistrai gimė Vilniuje, tačiau terpę kurti, žiūrovų bei klausytojų meilę ir pripažinimą atrado Klaipėdoje.

Dosnūs metai

Kultūros magistrus R. Šaltenytę ir M. Bačkų ceremonijoje pristatė trumpi vaizdo interviu su jais apie Klaipėdą ir kūrybą.

R. Šaltenytė pasidžiaugė, kad praėję metai jai buvo labai darbingi, o šie dosnūs įvertinimų. Aktorei suteikta Vyriausybės kultūros ir meno premija ir Klaipėdos kultūros magistrės vardas.

"Buvo labai netikėta, nes teatre dirba būrys gabių aktorių. Juo labiau kad yra ir tam tikra amžiaus riba", - kuklinosi aktorė.

Po aktorystės studijų sostinėje į Šiaulių dramos teatrą dirbti paskirta R. Šaltenytė į Klaipėdą atvyko gastrolių ir čia pasiliko. Paviliojo aktorę meilė ir Klaipėda.

"Man čia patiko, turėjau pakankamai darbo, gerų režisierių, šeimą, jūrą. Duok Dieve, kad ir toliau mane likimas taip apdovanotų", - sakė aktorė.

SVEIKINIMAS. Klaipėdos dramos teatro aktorei Reginai Šaltenytei muzikinį sveikinimą skyrė kolega Darius Meškauskas.

Uostamiesčio Dramos teatro scenoje R. Šaltenytė dirba 40 metų. Per juos sukūrė daugybę įsimintinų vaidmenų. Scenos menininkė prisipažino, kad vaidmenys, kaip ir vaikai, gimsta per kančią ir skausmą, tačiau jeigu myli šį darbą juo tiki - gauni ir atgal. Kiekvienas spektaklis padovanoja ne tik partnerį, suartėjimą su žmonėmis", - dalijosi aktorė.

Sužieduotą aktorę pasveikino kolega Darius Meškauskas, atlikdamas Don Kichoto dainą iš spektaklio, kuriame R. Šaltenytė vaidino Dulsinėją.

"Visada sakydavau, kad esu vilnietė. Nuo šiol nedrįsiu to pasakyti, dabar jau esu tikra klaipėdietė", - sakė aktorė, sveikindama klaipėdiečius su miesto gimtadieniu ir dėkodama už įvertinimą.

Geriausia vieta kurti

Dešimt metų Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas, violončelės festivalio ir violončelės akademijos organizatorius Mindaugas Bačkus savo prisistatyme ir padėkos kalboje akcentavo bendruomeniškumą.

"Vieno ar dviejų žmonių išskyrimas iš kitų gali trukdyti vienybei. Reikėtų atkreipti dėmesį į visus, nes visi mes esame jėga", - sakė M. Bačkus.

"Niekada nebuvau geresnėje vietoje kurti. Klaipėdoje yra žmonės, kurie labai rūpinasi manimi ir sudaro man sąlygas, man nereikia prašyti pagalbos. Tai yra labai svarbu.

Tikiu, kad Klaipėdos kultūrą palaiko žmonės, kultūros vartotojai. Miestas nuo to, kad mes lakstome gatvėmis, persirengę klounais, statome spektaklius ar koncertus, netampa gražesnis, jeigu nėra ryšio tarp kultūros ir žmonių.

Taip, aš turiu šeimą, penkis vaikus ir tai yra jėga, tačiau taip išėjo, kad per pastaruosius dešimt metų Klaipėda taip įsigyveno mano širdyje ir gyvenime, kad jeigu šiandien iš manęs ją atimtų - liktų tuščia vieta", - sakė violončelininkas.

M. Bačkui muzikinį sveikinimą skyrė jo dėstytojas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, violončelininkas Rimantas Armonas. Buvusį studentą jis šmaikščiai pasveikino įgijus antrąjį magistro laipsnį. "Pirmąjį magistro laipsnį M. Bačkus įgijo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, antrąjį - Klaipėdoje. Klausimas: kuris iš jų svarbesnis? Šiandien suprantu, kad be pirmojo nebūtų antro", - sakė prof. R. Armonas, spausdamas ranką kolegai.

Informacija. Klaipėdos kultūros magistrai yra renkami kasmet nuo 2003 metų. Kultūros magistro žiedais jau apdovanoti 37 uostamiesčio kultūrai ir menui nusipelnę kūrėjai.

SVEIKINIMAS I. Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovą, violončelininką Mindaugą Bačkų pasveikino jo dėstytojas, prof. Rimantas Armonas.

Klaipėdos kultūros magistrai

  • 2019 m. Regina Šaltenytė ir Mindaugas Bačkus;
  • 2018 m. Algirdas Bosas ir Remigijus Treigys;
  • 2017 m. Darius Meškauskas, Remigijus Šileika ir Isroildžonas Baroti;
  • 2016 m. Rolandas Rastauskas ir Kristina Jokubavičienė;
  • 2015 m. Ona Skaistutė Idzelevičienė ir Irena Nakienė;
  • 2014 m. Petras Bielskis;
  • 2013 m. Angelina Banytė;
  • 2012 m. - Robertas Varnas;
  • 2011 m. - Rita Bočiulytė;
  • 2010 m. - Rimantas Černiauskas ir Valerija Jankūnaitė;
  • 2009 m. - Anatolijus Klemencovas, Juozas Šikšnelis ir Vladas Žulkus;
  • 2008 m. - Arūnas Sakalauskas, Nelė Savičenko ir Vytautas Tetenskas;
  • 2007 m. - Bronius Gražys, Aloyzas Každailis ir Juozas Gudavičius;
  • 2006 m. - Balys Juškevičius, Kazys Kšanas ir Edvardas Malinauskas;
  • 2005 m. - Povilas Gaidys ir Vytautas Grubliauskas;
  • 2004 m. - Stanislovas Domarkas, Gintaras Grajauskas ir Daiva Kšanienė;
  • 2003 m. - Jonas Genys, Algis Kliševičius ir Vytautas Paukštė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder