Vakarų Lenkijoje iškilmingai paminėtos 85-osios Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio metinės

Vakarų Lenkijoje iškilmingai paminėtos 85-osios Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio metinės

Su viltimi ir žinia Lietuvai Niujorke pakilę lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas, tapo neatskiriama lietuvių tapatybės dalimi, drąsos, patriotizmo ir meilės Tėvynei simboliais. Taip minėjimo metu kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, sekmadienį dalyvavęs legendinio S. Dariaus ir S. Girėno transatlantinio skrydžio 85-ųjų metinių minėjimo renginiuose Šiaurės Vakarų Lenkijoje.

Pščelniko miške, netoli Myslibužo, surengtame minėjime taip pat dalyvavo krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, delegacijos iš Lietuvos ir Lenkijos, vietos lietuvių bendruomenė, Šilalės miestų atstovai. 

Renginio metu Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai atliko pagarbos ir atminimo salves, meninius pasirodymus surengė Punsko ir Myslibužo S. Dariaus ir S. Girėno mokyklų moksleiviai, susirinkusiems svečiams skambėjo Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestro atliekama muzika. 

Sekmadienį Ščecino Šv. Jokūbo katedroje iškilmingas mišias už lakūnų atminimą aukojo Ščecino-Kamiensko arkivyskupas metropolitas Andrzejus Dzięga, kuriam už nuopelnus plėtojant Lietuvos ir Lenkijos santykius bei už S. Dariaus ir S. Girėno atminimo puoselėjimą L. Linkevičius įteikė Užsienio reikalų ministerijos garbės ženklą „Lietuvos diplomatijos žvaigždė“.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos pranešimo, minėjimo išvakarėse Ščecine įvyko Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos karių ir Karinių oro pajėgų pučiamųjų orkestro pasirodymas. 

S. Dariaus ir S. Girėno transatlantinio skrydžio 85-ųjų metinių minėjimo renginius organizavo Lietuvos Respublikos ambasada Lenkijoje, Garbės konsulas Vakarų Pamario vaivadijoje Wieslawas Wierzchosas.

Prieš 85 metus tuometinėje Vokietijoje, netoli Soldino (dabar - Myslibužas), Pščelniko miške, iki galo neišaiškintomis aplinkybėmis katastrofą patyrė lietuvių lakūnų S. Dariaus ir S. Girėno pilotuojamas lėktuvas „Lituanica“. Prieš įspūdingą pagal turimas technines galimybes ir pasiektus rezultatus skrydį lakūnai paskelbė atsišaukimą, kuriame teigė, jog savo neįprastu žygiu siekia garsinti Lietuvos vardą pasaulyje, o jų vardai tapo modernios Lietuvos tapatybės dalimi. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder