Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis ir konkursas sugrįžta į uostamiestį

Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis ir konkursas sugrįžta į uostamiestį

Mažiau nei po savaitės Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis ir konkursas vėl triumfuos uostamiestyje. Gegužės 6–11 dienomis žymiausi šalies stygininkai ir tarptautinio pripažinimo sulaukę violončelininkai iš viso pasaulio pristatys išskirtines menines programas.

Balandžio 30 d. Klaipėdos koncertų salėje vyko spaudos konferencija, kurios metu pristatyta festivalio idėja, programa ir plačiau aptarti vyksiantys renginiai.

Festivalis svečius pasitinka šūkiu: „Tai, ko nesitikėtum iš klasikos!”. Sodriai ir plačiai skambanti violončelė klausytojus įtrauks į įvairialypį jos muzikos pasaulį: nuo baroko iki šiuolaikinių kūrinių, nuo tradicinio skambesio iki eksperimentų, dalyvavimo šokio bei kino projektuose. Ištikimieji instrumento fanatikai ir vėl nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro galės mėgautis užburiančiais violončelių garsais. Meno šakų įvairovė, glaudus kultūros įstaigų ir menininkų bendradarbiavimas, gausi renginių pasiūla įvairaus amžiaus ir muzikinio skonio publikai pavers Klaipėdą muzikuojančiu violončelės uostu.

Klaipėdos koncertų salės organizuojamas festivalis šiemet mus pasitiks jau gerokai išaugęs: apie 60 renginių, 25 renginių vietos, 4 meno šakos - muzika, šokis, kinas, dailė, 77 konkurso dalyviai iš 23 pasaulio šalių, daugiau nei 100 violončelininkų.

„Nors šis violončelės festivalis rengiamas tik antrą kartą, nuostabi ir įtikinama šio renginio pradžia įkvepia tikėjimui, kad esame gražios naujos tradicijos ir ilgus metus ateityje skaičiuosiančio renginio gimimo bei akivaizdaus brendimo liudininkai, o Klaipėda vėlgi visiškai pagrįstai ir pelnytai bus vadinama tikra violončelės sostine. Ir ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos“, – artėjančiu festivaliu ir konkursu džiaugėsi Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai turės galimybę gyvai išvysti ir išgirsti keliaujančias violončeles netikėčiausiose Klaipėdos vietose.

Violončelininkai ir instrumentais besidomintys smalsuoliai taip pat galės pabendrauti su pasaulinio garso violončelių meistrais specialiai atvykusiais pristatyti savo amato, tokiais kaip Joseph Hasten, Valdu Povilaičiu bei Gerardu Rūku.

Dailės mylėtojai kiekvieną festivalio dieną skirtingose miesto vietose rengiamų koncertų metu galės gyvai stebėti klaipėdiečio dailininko Simo Žaltausko tapybą.

„Festivalio kino“ programoje bus pristatyti filmai „Hilari ir Džeki" bei „Visi pasaulio rytmečiai", dedikuoti violončelei.

Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovo Mindaugo Bačkaus ir Šeiko šokio teatro vadovės Agnijos Šeiko gyvos muzikos ir šokio pasirodymai, Suzuki violončelių orkestro, kuriam vadovauja Valdas Povilaitis, kūriniai subalansuoti visai šeimai.

„Pavakario rečitalio” renginiuose klausytojai turės galimybę gyvai išvysti ir išgirsti garsiausius Lietuvos ir pasaulio atlikėjus: Johannes Gray ir Carla Conangla Oliveras bei Martti Rousi ir Lelde Tirele duetus, Bruno Cocset, Roel Dieltiens, Maude Gratton ir Richard Myron kvartetą, David Fernández, Aleksandr Ramm, Rafailą Karpį kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru.

„Vakaro koncertai“ kvies paklausyti išskirtinės klasikinės ir šiuolaikinės muzikos, kurią atliks David Geringas, Natalie Clein, Hillel Zori, Gil Shohat su Liepojos simfoniniu orkestru bei jo meno vadovu ir vyr. dirigentu Gintaru Rinkevičiumi priešakyje, Šeiko šokio teatras kartu su Klaipėdos violončelių oktetu, Sukhvinder Singh Namdhari (Pinky) ir  Matthew Barley duetas, Roel Dieltiens ir Folkloro ansamblis „Muzsikás“, Klaipėdos kamerinis orkestras kartu su dirigentu Martynu Staškumi.

Naktinio gyvenimo mylėtojai pasiners į „Nakties koncertų“ ciklą. Subtilių baroko ar džiazo, populiarios ar tautinės muzikos garsus skleis įvairių pasaulio šalių violončelės talentai ir jų kolegos, balso ar kitų instrumentų virtuozai: BSM trio, ansambliai „ArgEnTango“ ir „Les Basses Réunies“, Tarptautinis Klaipėdos violončelių oktetas, Mikk Kaasik kartu su projektu C-JAM, duetas „Deep strings“.

Kartu su festivaliu vyks ir Tarptautinis Klaipėdos violončelės konkursas stipriausiems violončelės atlikėjams, kurie bus suskirstyti į 4 grupes. Dalyviai varžysis stebint komisijai, violončelininkų elitui, sudarytai iš 14 kompetentingų profesorių iš įvairių pasaulio šalių.

„Vienintelis violončele atliekamos muzikos tarptautinis konkursas Lietuvoje liudija aukštą kultūrinę uostamiesčio vertę ne tik nacionaliniu, bet ir pasauliniu lygiu. Konkursas – tai galimybė augančiai jaunajai violončelės atlikėjų kartai ir jau pelniusiems pripažinimą atlikėjams įgyti naudingos tarptautinės patirties”, – konkurso reikšmę pabrėžė festivalio iniciatorius, Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus.

Konkurse dalyvauti pareiškė norą 77 violončelininkai iš 23 pasaulio šalių: Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Jungtinės Karalystės, Rumunijos, Latvijos, Vokietijos, Prancūzijos, Vengrijos, Šveicarijos, Ukrainos, Mongolijos, Kinijos, Japonijos, Pietų Korėjos, JAV, Italijos, Baltarusijos, Taivano, Čekijos, Portugalijos, Australijos, Armėnijos. Šiųmetinis konkursas vyks trijose vietose: Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijoje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultete bei Klaipėdos koncertų salėje.

Festivalį vainikuos gegužės 10 d. Klaipėdos koncertų salėje rengiamas specialus koncertas, kurio metu bus apdovanoti Tarptautinio Klaipėdos violončelės konkurso laureatai.

Jau kitą savaitę įspūdingas Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis ir konkursas Klaipėdoje suburs keliasdešimt pasaulio muzikos elito atlikėjų, kurie atskleis kerintį violončelės garsų pasaulį ... Tai, ko nesitikėtum iš klasikos! Ateik. Pamatyk. Išgirsk.

Daugiau informacijos apie festivalio renginius rasite:

www.celloklaipeda.com

www.koncertusale.lt

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder