"Tai tikrai nebus lengvas finišas"

"Tai tikrai nebus lengvas finišas"

Taip sako laivadirbys Simas Knapkis apie paskutinę "Nacionalinę ekspediciją".
"Šis projektas - tai intensyvios ir sudėtingos ekspedicijos, kurių organizavimas ir sklandus vykdymas vertas atskirų laidų ir pasakojimų", - teigia ilgametis projekto "Nacionalinė ekspedicija" dalyvis Simas Knapkis. Su laivadirbiu, jubiliejinio Klaipėdos laivų parado vedliu, istorinio laivo "Vytautas Didysis" kapitonu kalbame apie įsimintiniausias ekspedicijų akimirkas ir iššūkius.

Ką jums reiškia projektas "Nacionalinė ekspedicija"?

Manau, kad tai yra geriausia istorinė proga informuoti visuomenę apie Lietuvos laivybos istoriją, paveldą, tradicijas. Apie buvusius ir esamus vandens kelius bei jų išskirtinę reikšmę valstybės vystymuisi.

Kuri ekspedicija jums įsiminė labiausiai ir kodėl?

Visos ekspedicijos išskirtinės, tačiau savo mastu ir būtent "ekspediciniu" požiūriu labiausiai įsiminė paskutinė ekspedicija, kurios metu keliavome po Ukrainą. Ši šalis lietuviams nuo vaikystės buvo savotiška svajonių šalimi.

Tai istorijos ir tradicijų "kapitalas", kurio dėl tam tikrų aplinkybių negalėjome pažinti ne tik mes, lietuviai, bet ir patys ukrainiečiai. Dabar tikrai galiu pareikšti, kad nepažindami Ukrainos istorijos ir šiandieninių įvykių negalime suprasti ne tik Lietuvos, bet ir visos Rytų Europos istorijos.

Ar šis projektas turėjo įtakos jūsų požiūriui į keliones? Galbūt pasikeitė ir asmeninių kelionių įpročiai?

Iš esmės nepasikeitė. Į projektą atėjau su nemaža tokių kelionių patirtimi, jau turėjau savo rutiną. Domiuosi vadyba, tad dalyvauti tokiame projekte mane taip pat paskatino ir noras pamatyti "užkadrinį" darbą. Šis projektas - tai intensyvios ir sudėtingos ekspedicijos, kurių organizavimas ir sklandus vykdymas vertas atskirų laidų ir pasakojimų.

Koks buvo jūsų dalyvavimo projekte "Nacionalinė ekspedicija" tikslas? Ar pavyko jį įgyvendinti?

Mano tikslas buvo tinkamai atlikti statytojo, laivo vado ir kelionės planuotojo darbą. Tai, ką padariau, vertinu teigiamai. Taip pat siekiau visuomenei ištransliuoti didelės dalies mokslo ir amatų, susijusių su tradicine laivyba, daugiametį įdirbį. Manau, kad tai irgi pavyko, dulkės nusipurtė.

Su kokias iššūkiais teko susidurti ekspedicijose?

Iššūkių tokiame projekte labai daug. Visų pirma - tinkamų laivų statyba. Taip pat maršrutų parinkimas. Baltarusijoje teko įveikti seklumas, Ukrainoje susidūrėme su gedimais ir dideliu kiekiu nelegalių tinklų. Lenkijoje iššūkiu tapo stiebo pakėlimai ir nuleidimai... Vis dėlto, nepaisydamas šių iššūkių, galiu tvirtinti, kad mums labai sekėsi. Dėl tam tikrų sutapimų išvengėme realių pavojų, žmonės ir laivai nenukentėjo.  

Grįšite ten, nuo kur pradėjote, keliausite pro Klaipėdą į Kauną. Jau žinote, kokie upių keliai jūsų laukia. Pirmosios ekspedicijos nebuvo lengvos, nemažai seklumų... Ar nebaisu jau žinant kas laukia? O gal kažkaip tam ruošiatės

Iš turimos informacijos jau matau, kad tai tikrai nebus lengvas finišas. Mūsų laukia nepaprastai sudėtinga logistika Dauguvoje. Ten nemažai hidroelektrinių, šliuzų nėra. Vietų, kurios tinkamos laivams nuleisti, labai mažai.

Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad bent jau Baltarusijoje Dauguvos vandenys yra seklūs ir akmeningi. Jūrinis etapas turėtų būti paprastesnis, bet ką gali atnešti stiprus vėjas, sužinosime tik ekspedicijos metu. Mūsų laukia trumpas plaukimas Nevėžiu, o galbūt ir Danės upe. Todėl iššūkiai gali būti tokie patys, kaip ir Baltarusijoje. Arba net sudėtingesni.


Informacija

Gegužės 18 d. 14 val. Klaipėdos laivų parado metu Karlskronos aikštėje vyks susitikimas su LRT projekto "Nacionalinė ekspedicija" dalyviais. Susitikime dalyvaus laivo statytojas ir kapitonas Simas Knapkis, hiphopo grupės "G&G Sindikatas" įkūrėjas ir lyderis, vokalistas Gabrielius Liaudanskas-Svaras, istorikas, ekspedicijų laivo kapitonas Romaldas Adomavičius, 2018 metų ekspedicijos laivo kapitonė Monika Dobrovolskytė, 2018 metų ekspedicijos dalyvė, ornitologė Ingrida Meškinytė, 2016 metų ekspedicijos laivo kapitonas Vykintas Laukevičius ir Simo Knapkio sūnus, ekspedicijų dalyvis Uosis Knapkis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder